4 Manieren om de drukte in Praag te vermijden

Published 26/02/2022

4 Manieren om de drukte in Praag te vermijden

Published 26/02/2022

Praag is zo populair onder toeristen dat de overheid bezig is met plannen om het toerisme in een nieuwe richting te duwen. Waarom? Omdat het overgrote deel van de toeristen komen voor het goedkope bier. Bier in Tsjechië is letterlijk goedkoper dan water en mensen weten dat. Alcoholtoerisme is dus een groot probleem en daar willen ze vanaf. Tsjechisch bier is heerlijk, maar er is ook zoveel moois te zien in deze stad. Heb je geen zin om tussen de dronken toeristen te lopen die luidruchtig hun vrijgezellenfeest vieren? Lees dan snel verder hoe je van Praag kunt genieten zonder er een zuipfestijn van te maken.

Volg de locals

Dat is misschien logisch voor doorgewinterde reizigers. Maar in Praag mijden de locals de oude stad echt als de pest. Dat is eigenlijk jammer, maar helaas waar. Behalve de dronken toeristen, komt dat ook omdat de prijzen in het centrum torenhoog zijn. Tsjechië is goedkoop, uiteraard is Praag iets duurder, maar de prijzen in de oude stad zijn prijzen die je ook in Berlijn, Wenen, Amsterdam of Barcelona ziet. Je betaalt makkelijk € 5 voor een koffie, terwijl je buiten het centrum minder dan € 3 betaalt. Zelfs na de lockdown, toen de bars weer open gingen, maar de grenzen nog steeds gesloten waren, gingen de meeste Tsjechen niet naar de oude stad omdat ze de toeristische plekken niet wilden steunen. In Praag is de horeca dus of voor toeristen, of voor de locals. Onderstaande tips leiden je naar de lokale plekjes.

1. Steek de rivier over

Waar je ook bent in de stad, de andere kant van de rivier is goedkoper. Met als enige uitzondering de ene straat over de Charles bridge. Aangezien dit de populairste toeristische attractie van de stad is, zal het aan beide kanten duur zijn. Als je die straat doorloopt tot aan Malostranské náměstí (een plein), ga dan naar links, en je vindt alsnog de goedkopere plekken. Als je naar rechts gaat, zoals de meesten, kom je bij Prague castle uit waar je absoluut de hoofdprijs betaald. Ik sloeg bij het Prague Castle café echt even steil achterover wat ze daar vragen voor een kopje koffie.

2. Steek de snelweg over

Oké, niet letterlijk, je gaat er eigenlijk onderdoor. Maar er is een soort snelweg die het centrum scheidt van de rest van de stad. Het is boven de rode metrolijn. Je ziet het op Google Maps of pak een metrokaart en steek de rode lijn over. De buurten aan de oostkant zijn meestal expat wijken. Ontzettend levendig en altijd iets te doen, maar zonder de drukte en de toeristische prijzen. Zeker een bezoekje waard! De coolste buurten zijn Vinohrady, Vršovice en Karlín.

Dit zijn toevallig ook de buurten waar je mijn favoriete brunch restaurants kunt vinden. Of is het niet zo toevallig? Anyway, hier vind je een lijstje.

3. Ga de andere kant op

Deze geldt eigenlijk overal. Mensen hebben de neiging om in dezelfde richting te lopen, van de ene toeristische plek naar de andere. Met bovenstaand voorbeeld als bewijs. Malostranské náměstí is het plein aan de voet van de Praagse Burcht. Dus de meeste mensen zullen van het Oude Stadsplein naar de Karelsbrug gaan en dan naar de Burcht. Dat is waarom je naar Praag komt, toch? Restauranteigenaren weten dit, dus elke plek op die route, zal duur zijn. Ga de andere kant op. Neem een andere brug of loop helemaal weg van de rivier. Ik zeg niet dat je niet naar die toeristische plaatsen moet gaan, want ze zijn zeker een bezoek waard. Loop er gewoon van weg als je ze gezien hebt en op zoek bent naar een leuke plek om te lunchen of iets te drinken.

Bezoek de vele parken in Praag

Praag is een van de groenste steden waar ik ooit ben geweest, en dat is een van de redenen waarom ik het zo’n fijne stad vind. Ook omdat de meeste parken op heuvels liggen en dus geweldige uitzichtpunten zijn. Enkele van mijn favorieten:

  • Letna park (omslagfoto)

Letna ligt naast de rivier. Neem een tram of bereid je voor op een beetje klimmen. Er zijn trappen, maar die zijn vervelend hoog. De tram brengt je naar de zijkant of achterkant, waar je al op hetzelfde niveau zit. Het geeft je een geweldig uitzicht over het water met alle bruggen en het kasteel in de verte. Het is mijn favoriete plek in Praag voor een drankje in de biertuin met zonsondergang.

  • Riegrovy sady

Riegrovy sady biedt weer een prachtig uitzicht, maar van een andere kant. Het is vooral populair onder expats en als het weer het toelaat, is er op vrijdagavond een live jamsessie. In de zomer zit het bomvol met mensen die heerlijk picknicken en een drankje drinken in de zon. Ook hier is een biertuin, want Tsjechen en bier..  

  • Petrín (bovenstaande foto)

Petrín is vooral in het voorjaar heerlijk vertoeven, wanneer de vele bloesems in bloei staan. Het is een van de grootste parken en je kunt er een flinke wandeling maken. Mensen gaan hier vaak picknicken, een boek lezen of gewoon om te luieren en te genieten van de rust. Hoewel het pal naast de Praagse burcht ligt en de top toeristisch kan worden, is de rest van het park nooit druk en alleen bezet door locals en expats.

Moet je dan helemaal niet naar de oude stad van Praag?

Meestal zijn toeristische plekken populair om een goede reden. Mooie gebouwen met een interessante geschiedenis zijn nou eenmaal trekpleisters. Ze zijn zeker een bezoekje waard! De Karelsbrug is een van mijn favoriete plekken in Praag! Het is een heerlijke plek om mensen te kijken en het is gewoon een prachtige brug.

Maar mijn advies is vooral om daarna lekker het centrum uit te gaan om de stad echt optimaal te ervaren en je vooral niet scheel te betalen voor een hapje of drankje. 

Het is ook zeker de moeite om vroeg op te staan om de oude stad te verkennen. De rust maakt het een stuk prettiger om er rond te struinen.