5 Treinreizen in onverwachte landen

Published 17/10/2023

5 Treinreizen in onverwachte landen

Published 17/10/2023

Bij treinreizen denk je snel aan landen als Japan, Zwitserland en Duitsland, die bekend staan om hun efficiënte en uitgebreide spoorwegnetwerken. Maar er zijn een flink aantal landen waar je indrukwekkende treinreizen kunt maken. Om er echt een hele trein reis vakantie van te maken zal niet lukken, maar deze routes zijn het simpelweg waard om voor het uitzicht een ritje te maken. Hier zijn een aantal voorbeelden van onverwachte landen met indrukwekkende treinreizen.

Hiram Bingham trein naar Machu Picchu, Peru

Peru is niet het eerste land dat in je opkomt voor treinreizen, maar het herbergt een aantal van de beroemdste en indrukwekkendste treinroutes ter wereld. Er zijn meerdere opties die je door de bergketens voeren of je naar de beroemde Inca site Machu Picchu brengen. De treinen verschillen van budget treinen tot zeer luxe panorama treinen met een treinrestaurant en entertainment aan boord. Ik zal 2 van de Peruaanse treinreizen uitlichten die de moeite waard zijn.

De Titicaca-trein is vernoemd naar het beroemde Titicacameer, ’s werelds hoogst bevaarbare meer gelegen in de Andes. Deze treinreis neemt je mee van Cusco naar Puno, of omgekeerd, en biedt een adembenemend uitzicht op het Andesgebergte en de omliggende hoogvlakte. Hier is wat je moet weten over de Titicaca-treinreis:

 • Route en reistijd: De Titicaca-trein volgt een route van ongeveer 387 kilometer en de reistijd bedraagt ongeveer 10 uur. Tijdens deze reis passeer je uitgestrekte valleien, bergachtige terreinen en pittoreske dorpjes.
 • Vertrekpunt: De treinreis begint in Cusco, de historische hoofdstad van het Inca-rijk en een stad vol architecturale schatten. De eindhalte is Puno, een stadje aan het Titicaca meer.
 • Prijs: De kosten voor een enkele reis met de Titicaca-trein variëren afhankelijk van de gekozen klasse en accommodatie. Prijzen liggen meestal tussen $200 en $500 of meer, afhankelijk van het seizoen en beschikbaarheid.
 • Beschikbaarheid: De Titicaca-trein rijdt het hele jaar door. Het is echter aan te raden om je kaartjes van tevoren te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen.
 • Comfort en voorzieningen: De Titicaca-trein biedt comfortabele stoelen en de mogelijkheid om te genieten van lokale gerechten aan boord. Het is een dagtrein, dus er zijn geen slaapcabines aan boord.

De Hiram Bingham-trein is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger die Machu Picchu herontdekte. Deze exclusieve treinreis brengt je vanaf Cusco naar de majestueuze Machu Picchu, terwijl je wordt getrakteerd op elegantie en verfijnde service. Hier is wat je moet weten over de Hiram Bingham-treinreis:

 • Route en Reistijd: De Hiram Bingham-trein legt een traject van ongeveer 110 kilometer af, met een reistijd van ongeveer 3,5 uur. Deze korte maar schilderachtige reis voert je door de Urubamba-vallei en eindigt bij de iconische Machu Picchu.
 • Vertrekpunt: De reis begint bij het Poloy station dichtbij Cusco. Cusco is de historische hoofdstad van het Inca-rijk en een stad vol charme en geschiedenis. De eindhalte is Machu Picchu. 
 • Prijs: De Hiram Bingham-trein biedt een luxe ervaring, en de prijzen weerspiegelen dit. De kosten voor een enkele reis variëren meestal van ongeveer $400 tot $700 of meer per persoon, afhankelijk van de geselecteerde dienst en beschikbaarheid.
 • Beschikbaarheid: De Hiram Bingham-trein rijdt het hele jaar door, maar het is verstandig om je tickets ruim van tevoren te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen.
 • Comfort en Voorzieningen: De trein biedt een ongeëvenaarde luxe ervaring, met elegante stoelen, gastronomische maaltijden, livemuziek en een open observatiewagon om van de spectaculaire uitzichten te genieten.

Noord, Oost, Zuid, West met treinreizen in Australië

Hoewel Australië vooral bekend staat om zijn uitgestrekte woestijnen en kustlijnen en vooral roadtrips een populaire manier zijn om het land door te kruisen, biedt het land ook interessante treinreis opties. De ‘Indian Pacific’ neemt je mee van de oostkust naar de westkust, terwijl je door het uitgestrekte binnenland van het land reist. ‘The Ghan’ brengt je van Adelaide (zuid) naar Darwin (noord) en biedt een prachtig uitzicht op de Outback.

Beide treinreizen door Australië bieden een ontspannen en indrukwekkende manier om dit prachtige land te doorkruisen. Tijdens de treinreizen in Australië zie je het landschap wisselen en leer je in één keer meer over het land. Hier kun je meer informatie vinden en tickets boeken.

 • Route en reistijd: De “Indian Pacific” volgt een traject van maar liefst 4.352 kilometer, van Sydney aan de oostkust naar Perth aan de westkust. De volledige reistijd is ongeveer 65 uur en omvat stops in enkele van de meest iconische Australische steden en gebieden, waarvoor tripjes worden georganiseerd. De “Indian Pacific” rijdt het hele jaar door. Maar het is aan te raden om echt vroeg te boeken. Veel tickets zijn een jaar van tevoren al uitverkocht.
 • Vertrekpunt: De treinreis begint in Sydney of Perth met ook een optie om in Adelaide op- of uit te stappen.
 • Prijs: De kosten van de “Indian Pacific” treinreis variëren afhankelijk van de klasse en accommodatie die je kiest. Er zijn verschillende opties beschikbaar, variërend van economy tot luxe. Maar ga snel uit van minimaal € 3000 voor een enkele reis.
 • Comfort en voorzieningen: De trein biedt comfortabele stoelen, die ’s nachts opgeklapt kunnen worden als bed, en slaapcabines, evenals elegante diners en lounges. Reizigers kunnen genieten van de uitstekende service en restaurants aan boord.
 • Route en reistijd: De “De Ghan” doorkruist het continent van noord naar zuid, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De volledige reistijd varieert, maar duurt meestal ongeveer 54 uur voor de hele route. De reis biedt een unieke gelegenheid om enkele van de meest afgelegen en prachtige gebieden van Australië te verkennen. De trein rijdt het hele jaar door, maar het is aan te raden om vroeg te boeken. Veel tickets zij een jaar van tevoren al verkocht.
 • Vertrekpunt: De reis begint in Darwin of Adelaide, met ook de mogelijkheid voor een halve route naar Alice Springs.
 • Prijs: “De Ghan” treinreis is iets goedkoper dan de “Indian Pacific”, maar nog steeds minimaal €2500 voor een enkele reis.
 • Comfort en voorzieningen: De trein biedt comfortabele stoelen en cabines, evenals eetgelegenheden en lounges. Je kunt genieten van de uitstekende service aan boord terwijl je de overgang van de tropische noordelijke regio naar de drogere zuidelijke regio van Australië meemaakt.

Šargan eight, Servië

In Servië vind je een unieke treinervaring genaamd de “Šargan Eight”, een betoverende smalspoortreinreis die je meeneemt door de prachtige landschappen van West-Servië. Leuk extraatje aan de trein is dat je de mogelijkheid hebt om de hele trein af te huren! Hier is wat praktische informatie over deze schilderachtige treinreis:

 • Route en reistijd: De “Šargan Eight” volgt een 15 kilometer lange route die begint in de stad Mokra Gora en eindigt in Šargan Vitasi. De reistijd varieert, maar duurt meestal ongeveer 2 tot 2,5 uur. Tijdens de reis passeer je 22 tunnels, 5 viaducten en een hoogteverschil van ongeveer 300 meter.
 • Vertrekpunt: De reis begint in Mokra Gora, een schilderachtig bergdorpje in West-Servië.
 • Prijs: De prijs voor de “Šargan Eight” treinreis is ongeveer € 10. Ga je met een grote groep? Dan heb je zelfs de mogelijkheid om de gehele trein voor jezelf af te huren voor ongeveer € 850.
 • Beschikbaarheid: De “Šargan Eight” is seizoensgebonden en is meestal actief van mei tot oktober. Tijdens het hoogseizoen kan het druk zijn, dus het is verstandig om je kaartjes van tevoren te reserveren.
 • Comfort en voorzieningen: Hoewel de trein nostalgisch is, biedt deze comfortabele zitplaatsen en een prachtig uitzicht op de Servische natuur. Er is ook een treinwagon met een restaurant waar je lokale gerechten en drankjes kunt proeven.

Reiziger Hanit Gyani nam deze trein, maakte deze foto en zei het volgende over de treinreis: “Een hoogtepunt van onze reis naar Servië was de rit met de Šargan Eight trein. De trein slingert zich een weg door schilderachtige bergen op een smalspoorlijn langs steile kliffen, die nog mooier waren met de herfstkleuren rondom.

Iranian Northern Railway

Iran heeft een verbazingwekkend uitgebreid spoorwegnetwerk in het noorden van het land. De Noord-Iraanse Spoorweg, is een boeiende treinreis die reizigers meeneemt door de betoverende landschappen en rijke geschiedenis van Noord-Iran. Deze treinreis biedt een onvergetelijke blik op de diversiteit en pracht van het Iraanse landschap en culturele erfgoed. 

 • Route en reistijd: De Iranian Northern Railway is een treinreis van zo’n 600 kilometer, beginnend in de stad Qazvin en eindigend in Gorgan, vlakbij de Kaspische Zee. De reistijd varieert, maar is tussen de 8 en 10 uur voor een enkele reis. Onderweg passeer je uitgestrekte valleien, bergachtige terreinen en pittoreske dorpjes, in het midden maak je een stop in Teheran. De trein rijdt het hele jaar door.
 • Vertrekpunt: De treinreis begint in Qazvin, een historische stad met een schat aan architecturale schatten en culturele bezienswaardigheden. Je kunt er ook voor kiezen om de treinreis in één richting te maken, vanaf Teheran.
 • Prijs: De kosten van een ticket voor de Iranian Northern Railway kunnen variëren, maar is vrij goedkoop. Losse tickets zijn rond de € 25 en kunnen zelf geboekt worden. Maar er zijn ook veel tour organisaties die de reis aanbieden, soms zelfs als gratis extra bij het boeken van een reispakket.
 • Comfort en voorzieningen: De Iranian Northern Railway biedt comfortabele stoelen en er is een restaurant aan boord. Met tours, krijg je meestal alle maaltijden van de dag inbegrepen.

Rocky Mountaineer, Canada

De Rocky Mountaineer is een van de meest populaire treinreizen ter wereld en biedt reizigers de kans om de indrukwekkende landschappen van de Canadese Rocky mountains te ontdekken. Onderweg maak je stops op iconische plaatsen, zoals Banff, Jasper en Whistler, waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid en activiteiten die deze regio te bieden heeft. Hier is wat je moet weten over de Rocky Mountaineer-treinreis in Canada:

 • Route en Reistijd: De Rocky Mountaineer biedt verschillende routes, waaronder de “First Passage to the West,” “Rainforest to Gold Rush,” en “Journey through the Clouds.” Elke route heeft zijn eigen kenmerkende landschappen en hoogtepunten. Je kunt zelf de lengte van je reis bepalen, waarbij dan ook andere uitstapjes gemaakt kunnen worden. De kortste routes zijn 1 nacht, de langste treinreizen zijn voor 10-12 nachten.
 • Vertrekpunten: De reis begint meestal in steden zoals Vancouver of Calgary, afhankelijk van de gekozen route.
 • Prijs: De Rocky Mountaineer is een luxe treinreis, en de prijzen weerspiegelen dit. De kosten variëren afhankelijk van de route, het type accommodatie (van GoldLeaf Service tot SilverLeaf Service), en het seizoen waarin je reist. Prijzen voor 1 nacht zijn rond de $ 1.500 tot $ 8.000 voor een retourtje van 13 nachten.
 • Beschikbaarheid: De Rocky Mountaineer-treinritten zijn seizoensgebonden en opereren meestal van april tot oktober.
 • Comfort en Voorzieningen: De Rocky Mountaineer staat bekend om zijn comfortabele stoelen, panoramische koepelramen en uitstekende service aan boord. Je zult worden verwend met heerlijke maaltijden, lokale gerechten en de mogelijkheid om te genieten van de uitzichten in stijl.