6 Beste uitkijkpunten in Praag

Published 14/07/2022

6 Beste uitkijkpunten in Praag

Published 14/07/2022

Praag is op heuvelachtig gebied gebouwd en dat heeft als allergrootste voordeel dat je kunt genieten van heel veel mooie uitzichtpunten. Het grote nadeel is, dat je altijd wel een keer omhoog moet en je vrij snel realiseert dat je niet meer in het platte Nederland bent. Maar alles went, denk ik. Hier vind je de mooiste uitzichtpunten van Praag!

1. Letná park & biertuin

Met stip op 1 voor mij is wel echt het uitzicht vanaf Letná. Het is een flinke klim naar boven, maar je kunt ook tram 6 naar de achterkant nemen. Het park is verder niet heel speciaal, maar je kunt er lekker wandelen en het heeft verschillende uitzichtpunten. Mijn favoriet is om lekker met een drankje op een warme zomerdag in de beergarden neer te ploffen met een uitzicht over de rivier en old town. Bij een mooie zonsondergang zit je hier ook het beste, omdat je precies richting de ondergaande zon kijkt.

2. De Praagse burcht

Naast het feit dat de Praagse burcht één van de Praagse hotspots is, is het ook de perfecte plek om van een uitzicht over de stad te genieten. Zodra je de stad in komt, prijkt het kasteel al hoog boven alles uit. Niet heel vreemd dus, dat je vanaf daar een prachtig uitzicht krijgt. Het mooiste is om vanaf de Karelsbrug naar boven te lopen of om de bekende kasteeltrappen te nemen. Bij beide routes vind je veel mooie uitzichtpunten. Het is wel een flinke klim, maar zeker de moeite waard!

3. Riegrovy Sady

Het uitzicht van Riegrovy Sady is er geen van hotspots zoals Charles Bridge of het kasteel, maar het is een heerlijke plek. Bovenop de berg kijk je over het noordelijke deel van de stad uit en heb je een heerlijke plek voor een picknick. Een ontzettend populaire plek onder expats om in de zomer te vertoeven. Op vrijdag avond is er een sunset jamsessie. Wat is er nu beter dan een mooie zonsondergang met goed gezelschap en live muziek? Dit is echt waar je wilt zijn als je gewoon even wilt genieten van de kleine dingen in het leven.

4. Petrín

Petrín is een gigantisch park en heeft heel veel verschillende punten om heen te gaan. Je hebt de Petrín toren wat het uitzichtpunt van de stad zou moeten zijn, maar wat mij betreft het geld niet waard is. Je kunt hetzelfde uitzicht vanaf de gehele berg zien, het enige voordeel van de toren is dat je net even hoger zit. Maar boven de stad en nog hoger boven de stad maakt voor mij weinig verschil.. Trek lekker een paar uur uit voor dit park en wandel lekker rond.

Je hebt 2 goede opties:

  • Neem het treintje naar boven, ga naar links en loop daar de zig zag route naar beneden. Je komt hier heel veel open stukken tegen met een prachtig uitzicht. (Het treintje valt onder het OV, dus je kunt met een dagticket gratis mee, of je betaald voor 1 rit)
  • Of ga vanaf Újezd het park zelf in, ga rechtsaf (bij het treintje, loop dus om dat gebouw heen) en loop daar naar boven richting het kasteel. Het is een klim, maar zeker de moeite waard. Ben je er in de lente? Dan is dit echt een must! Dat deel van het park staat namelijk vol met bloesems en perfect om in de lente even met een boekje of picknick tot rust te komen.

5. Vyšehrad

Vyšehrad is eigenlijk een oude kerk, maar er zit een groot park omheen die een bezoekje waard is. Hier is niet het uitzicht vanaf de beergarden het beste, maar vanaf de zijkant van de kerk. Je merkt eigenlijk vanzelf wel waar je heen moet. Om het gebied staat een muur en opzich heb je vanaf verschillende punten een mooi uitzicht. Mijn favoriet is wel echt een uitzicht op de rivier en het kasteel in de verte. Hiervoor loop je richting de kerk, links van de kerk is een begraafplaats en daarnaast loopt een weg. Aan de linker kant kun je door een opening in de muur, en daar heb je het uitzicht. Maar loop zeker even een rondje en geniet van alle uitzichten.

6. Karelsbrug

Vaak zijn uitzichtpunten hoger op, omdat je anders tegen obstakels aankijkt. Maar dat is niet altijd het geval. Door de breedte van de Vltava rivier en de heuvel waar de burcht op staat, heb je een prachtig uitzicht vanaf de Karelsbrug. De Karelsbrug is natuurlijk sowieso een hotspot in Praag, die je tijdens je bezoek aan de stad echt niet mag missen. Maar neem zeker even de tijd om te genieten van het uitzicht aan beide kanten.

Honger gekregen van al het wandelen? Dit zijn mijn tips voor goede restaurants voor een heerlijke lunch/brunch.