8 Tips voor duurzame reisproducten

Lizet Wesselman - 14/03/2022

8 Tips voor duurzame reisproducten

Lizet Wesselman - 14/03/2022

Ben jij op zoek naar reisitems dit beter zijn voor het milieu dan degene die je nu hebt? Reizen is fantastisch, maar kan heel schadelijk zijn voor het milieu. Zeker wanneer je ergens heen vliegt. Toch zijn er kleine dingen die je kunt doen, om ervoor te zorgen dat je je impact op je vakantielocatie zo laag mogelijk houdt. Denk bijvoorbeeld aan een alternatief op plastic flessen of die kleine eenmalige plastic shampoo flesjes in hotels. Hier zijn 8 tips om je favoriete reisproducten duurzamer te maken. 

1. Duurzame cosmetica

Veel cosmetica bevat schadelijke stoffen die onder andere het koraal kunnen aantasten. Alles wat je wegspoelt, of dat nu door de gootsteen, WC of het doucheputje is, komt uiteindelijk in natuurlijk water terecht. Er wordt veel gefilterd, maar ingrediënten zoals microplastics en chemische stoffen zijn lastig te filteren. Weet jij wat er in je tandpasta, shampoo of zonnebrandcrème zit, wat schadelijk is voor het milieu? Ga voor duurzame alternatieven met een eco-label die minder schade aanrichten aan onze planeet.

2. Milieuvriendelijke verpakkingen

Dat plastic slecht is voor het milieu, weten we inmiddels. Toch zijn we nog steeds geneigd om op reis kleine verpakkingen mee te nemen om ruimte te besparen of omdat we alleen handbagage meenemen en aan de limieten van het vliegtuig vastzitten. Deze zijn vrijwel altijd van plastic. Gelukkig zijn er veel alternatieven. Als je toch al voor duurzame cosmetica gaat, zit dat vaak in een gerecyclede verpakking of is het gemaakt van glas of biologisch afbreekbaar materiaal. Dit staat altijd vermeld op de verpakking, dus gewoon even goed lezen om de juiste producten te vinden. Zijn deze verpakkingen te groot? Ga dan voor herbruikbare reismini’s gemaakt van siliconen in plaats van de bekende plastic versies. Makkelijk wasbaar en beter voor het milieu.

3. Verpakkingsvrije producten

Wil je het helemaal goed doen en ook zeker weten dat het in het vliegtuig mee mag? Ga dan voor verpakkingsvrije producten zoals shampoo bars, soap bars en tandpasta tabletten. Deze producten hebben meerdere voordelen. Allereerst hoef je je dus geen zorgen te maken over eventueel slechte verpakkingsmaterialen. Daarbij zijn deze producten altijd van milieuvriendelijke ingrediënten gemaakt. Het hele imago is namelijk dat ze zo min mogelijk schade aan de aarde aanrichten. En als laatste zijn het dus geen vloeibare producten, waardoor ze altijd mee mogen in het vliegtuig. Geen gedoe meer met 100ml per product, je zou in principe je hele tas vol kunnen proppen met deze producten.

4. Herbruikbare wattenschijfjes

Neemt u normaal een pakje vochtige doekjes mee op reis? Of een plastic flesje met toner en een heleboel wattenschijfjes? Dan raad ik je aan dit te heroverwegen. De meeste vochtige doekjes bevatten plastic, en de ingrediënten van wattenschijfjes zijn bespoten met pesticiden om ongedierte te weren. Slecht voor het milieu, maar ook voor jou. Hetzelfde geldt voor wattenstaafjes. Ga in plaats daarvan voor herbruikbare alternatieven. Herbruikbare wattenstaafjes zijn gemaakt van siliconen en kunnen gemakkelijk worden gewassen. Herbruikbare wattenschijfjes zijn gemaakt van microvezels en kunnen tijdens je reis worden schoongemaakt door ze in heet water te leggen en uit te spoelen. Thuis gooi je ze gewoon in de wasmachine.

5. Bamboe bestekset

Kom je vaak in een situatie waarbij je plastic bestek gebruikt of drink je graag een cocktail? Dan zit daar waarschijnlijk een plastic rietje in. In Europa is dit nu verboden, maar in de rest van de wereld niet. Al dit plastic is ontzettend slecht voor het milieu en zeedieren kunnen stikken in de rietjes. Gelukkig kun je tegenwoordig mooie setjes met bamboe bestek en rietjes kopen. In een mooie verpakking om het bij elkaar te houden en een ragertje om je rietje schoon te maken. Wel even onthouden om het bedienend personeel te vragen om een cocktail zonder rietje.

6. Weg met die plastic tandenborstel

De meeste mensen vervangen hun tandenborstel elke maand. Dat zijn dus miljarden stukken plastic die elke maand worden weggegooid. Gelukkig is er een alternatief, gemaakt van bamboe. Bamboe is een snelgroeiende plant, sommigen groeien wel een meter per dag! Dat is een heel stuk sneller dan een boom groeit. Er zijn honderden verschillende soorten bamboe. Een aantal daarvan zijn een belangrijke voedingsbron voor bijvoorbeeld panda’s, maar er zijn verschillende soorten die geen voedingsbron zijn. Bovendien groeien ze zo snel, dat het een minimale impact heeft op het milieu. Bovendien zijn ze 100% biologisch afbreekbaar. Een heel stuk beter dus dan een plastic tandenborstel. En als je dan toch bezig bent, ga dan meteen voor plasticvrije tandpasta! 

7. Duurzame zonnebril

Waarschijnlijk ben je je hier niet eens zo bewust van, maar de meeste zonnebrillen zijn gemaakt van plastic. Vooral degene die je bij een Hema of Kruidvat koopt, omdat je de zonnebril van vorige zomer kwijt bent. Koop jij regelmatig een nieuwe zonnebril? Dan wil je dat wellicht heroverwegen. Investeer een beetje extra in een mooie bamboe of metalen zonnebril die langer meegaat en minder schadelijk is voor het milieu zodra je erop uitgekeken bent.

8. Je eigen waterfles

Per jaar gooien we miljarden plastic flessen weg, die vaak in de natuur belanden. In Nederland hebben we tegenwoordig een statiegeldsysteem om dit te verminderen, maar dat is in veel landen zeker niet het geval. Om te voorkomen dat je bijdraagt aan de plasticsoep van andere landen, is het altijd een goed idee om je eigen herbruikbare waterfles mee te nemen. Maar hoe zit dat in landen waar je geen kraanwater kunt drinken? Ga dan voor een waterfles met waterfilter.

Hetzelfde geldt overigens voor een eigen koffiebeker. In plaats van to go koffie te halen in plastic verpakkingen, kun je je eigen koffiebeker meenemen en vragen of ze je koffie daarin schenken. Dit is niet overal even gebruikelijk en soms lastig uit te leggen in een taal die je niet spreekt. Maar in de meeste gevallen zullen ze het wel begrijpen als je je eigen beker tevoorschijn haalt. Een thermosfles met je eigen koffie vanuit je Airbnb of hotel meenemen is natuurlijk ook altijd een optie. Vooral fijn in landen waar de koffie toch al niet lekker is.

En heel veel meer

Ik zou deze lijst nog veel langer kunnen maken met duurzame kleding, duurzame deodorant en zakjes voor groente en fruit als je graag naar de markt gaat tijdens je reizen. Wat vooral belangrijk is, is dat je je bewust bent van welke producten je gebruikt en wat voor invloed ze op de wereld kunnen hebben. Ga zoveel mogelijk voor biologische producten, daarmee weet je zeker dat je in ieder geval een betere keuze maakt dan de doorsnee producten. De biologische producten zouden niet bestaan, als de doorsnee producten goed genoeg waren. 

Via de linkjes in de tekst kom je bij mijn favoriete producten, maar je kunt ook kijken bij bijvoorbeeld Holland & Barrett als je liever een fysieke winkel inloopt.