De 7 beste brunch restaurants in Praag

Lizet Wesselman - 21/12/2022

De 7 beste brunch restaurants in Praag

Lizet Wesselman - 21/12/2022

Degenen die mij kennen, weten dat ik groot fan ben van brunch. Ik was vroeger niet zo’n ochtend persoon, en alhoewel dat aan het veranderen is, vind ik het concept van brunch nog steeds heerlijk. Lekker rustig aan doen in het weekend en gezellig met iemand de tijd nemen voor een uitgebreide maaltijd. Een maaltijd waar alles op en aan zit, omdat het eindelijk twee maaltijden in één is. Het mag dus lekker veel zijn en je mag daarna lekker uitbuiken met nog een kopje koffie. Heerlijk. Ik deed dit dus ook graag in Praag en heb heel wat tentjes uitgeprobeerd! Dit zijn voor mij de leukste brunch restaurants in Praag.

Sweet & Pepper days

Ik denk dat ik iedereen wel een keer heb meegesleept naar Sweet & Pepper days. Deze staat echt bovenaan mijn lijst van mijn Praag brunch restaurant tips! Deze lokale familie bistro zal ik dan ook de rest van m’n leven aan iedereen blijven aanraden! Een kleine opsomming waarom:

 • Mogelijk de beste koffie in Praag
 • Familiebedrijf en echt een hele leuke familie!
 • Elke maand of 2 maanden een nieuwe kaart
 • All day brunch in het weekend
 • Betrokken, je kunt er altijd wel iets aan kunst of artikelen van lokale makers kopen
 • Vegan friendly
 • Heeeeeerlijke gebakjes! Ook vegan friendly

Het wordt dus gerund door een hele gezellige Tsjechische familie, volgens mij werken er maar liefst 3 generaties. De eigenaars hebben zelf veel rondgereisd en zijn zodoende geïnspireerd geraakt door allerlei verschillende gerechten uit verschillende landen. Om dit allemaal toe te kunnen passen, vernieuwen ze de kaart regelmatig. Voor covid was dat elke maand maar nu volgens mij elke twee maanden.

Elk menu is gebaseerd op een andere regio, zoals Texmex, Brits, Oost Europees of Midden-Oosters. Die laatste is absoluut mijn favoriet en heeft mij zelf weer geïnspireerd tot vele nieuwe recepten! Het leuke is ook dat de kaart nooit hetzelfde is als de vorige keer dat ze deze regio kozen. Alhoewel, dat ook betekent dat je een jaar later mogelijk je favoriete gerecht niet kunt bestellen.. Misschien dat ik er daarom zo vaak kwam ????

Globe bookstore & café

Globe is sowieso één van mijn favoriete brunch zaakjes in Praag. Ze hadden bijna de coronacrisis niet overleefd dus ze kunnen zeker je support gebruiken om er weer goed bovenop te komen! Het is een boekenwinkel met achterin een café waar ze alles hebben, van ontbijt tot diner én leuke activiteiten. Een opsomming:

 • Heeeeeel veel keuze! En allemaal even lekker.
 • Vegan friendly
 • Lekker duurzaam, één van de eerste plekken waar ik glazen rietjes zag
 • Heel veel koffie keuzes, ook vegan friendly
 • Lekkere zelfgemaakte limonades’

Globe is een heel erg Amerikaans getint zaakje. Ondanks dat de eigenaar volgens mij gewoon Tsjechisch is. Maar het is echt de hotspot voor Amerikanen. De gerechten zijn dan ook zeker van Amerikaanse grootte! Heerlijk voor brunch. En mijn persoonlijke favoriet: de meeste gerechten komen met rösti, wat ik verder nergens heb kunnen vinden, maar zelf heerlijk vind.

Kom wel op tijd, brunch is maar tot 1 uur. Het weekend menu is ook anders dan het weekend door de weeks, dus houd dat in gedachten als je voor een tweede keer langs wilt komen. Heb je ’s avonds geen plannen? Dan kun je hier gezellig weer terug komen. Er is bijna elke avond wel iets te doen, van karaoke tot pubquizzen en uiteraard boeken activiteiten. In de winkel zijn ook Engelse boeken te koop, dus neem zeker een kijkje als je een boekliefhebber bent!

Vejce – everything eggs

Deze ligt een stukje buiten het centrum, maar is zeker de moeite waard. “vejce” is het Tsjechische woord voor ei. Als jij net zo gek bent op ei als ik, dan is dit zeker jouw place to be! Alhoewel ze ook wat andere keuzes hebben zoals yoghurt en croissants. Ruime selectie aan vegetarische opties.

Marthy’s kitchen

Website – 2 locaties

Eerlijk gezegd was mijn eerste ervaring bij Marthy’s echt heel slecht. We kregen koud eten, na driekwartier te hebben gewacht. Het stond er dus gewoon al, maar was nooit naar ons toe gebracht. Toch een tweede kans gegeven en ik moet zeggen dat het eten dermate goed is, dat het de slechte service goedmaakte.

Ze hebben 2 vestigingen en een super uitgebreide kaart. Heb je moeite met kiezen? Dan is dit misschien niet de ideale plek voor jou. Maar als je juist veel keuze wilt, of met een groepje bent die allemaal wat anders willen, dan is het ideaal! Van eiergerechten tot tosti’s en pannenkoeken. Met veel vegetarische opties en de mogelijkheid om gerechten gluten- of lactosevrij te laten maken.

Kafe Francin

Kafe Francin is, naast een gespecialiseerde koffie zaak waar je heerlijke koffiebonen kunt kopen, een schattig café buiten het centrum. Je vindt er van alles, van pannenkoeken tot bagels en een uitgebreid Frans ontbijt. Of ga voor de brunch klassieker eggs benedict of een avocadotoast. Genoeg keuze en zeker een goede plek voor een groepje met uiteenlopende smaken. Vegetarische opties en de mogelijkheid om het vegan te maken.

Cathedral café

Midden in het centrum vind je dit super schattige café. Binnen is het al heel sfeervol, maar als je doorloopt kom je in een prachtige binnentuin. Dit is echt een oase van rust in het drukke oude centrum. Er zitten een hoop van deze binnentuintjes in Praag, maar deze is zeker een bezoekje waard voor een heerlijk ontbijt. Van Engels ontbijt tot een omelet met ham en kaas en vegetarische opties.

WAFWAF wafel walhalla

Website – Keten, meerdere locaties

Heb jij het liefst wafels of pannenkoeken voor brunch? Dan is WafWaf echt heaven on earth. Hier stel je namelijk zelf je maaltijd samen. Je kiest een basis, wat dus wafels, pannenkoeken of American pancakes zijn. Vervolgens kun je kiezen uit 50 ingrediënten! Van chocoladesaus, koekkruimels, marshmallows en fruit tot ei, spek, haloumi en avocado. Je kunt dus kiezen voor een zoete of zoute maaltijd. Genoeg keuze om maanden lang nieuwe combinaties te kunnen eten.

Keuzestress? Kies dan voor 1 van de kant en klaar voor je samengestelde keuzeopties. Daarbij kun je sapjes, milkshakes of koffie bestellen.