Duurzaam merk Holland & Barrett

Published 01/10/2022

Duurzaam merk Holland & Barrett

Published 01/10/2022

Ik kon eigenlijk niet anders dan deze serie aftrappen met mijn favoriete duurzame merk, Holland & Barrett. Hier begon voor mij eigenlijk mijn duurzame avontuur, toen ik tijdens mijn studie in de winkel in Den Haag werkte. We kregen daar wekelijkse trainingen over de verschillende producten en veel daarvan gebruik ik nog steeds. Dus, tijd om dit fijne merk met jullie te delen!

Wat maakt Holland & Barrett?

Bij Holland & Barrett vind je van alles en nog wat, met de natuur als basis. Of je nu op zoek bent naar vitamines, shampoo of gezonde voeding, je vindt het hier allemaal. Met maar liefst 1600 winkels wereldwijd, kun je de producten tegenwoordig op heel veel plekken over de wereld vinden of online bestellen.

De afgelopen jaren hebben ze grote stappen gezet op het gebied van meer duurzame verpakkingen en waren ze één van de eerste winkels die een flink assortiment aan zero waste artikelen in het assortiment opnam. Zo verkopen ze shampoo bars, tandpasta tabletten en een duurzame elektrische tandenborstel. De nieuwste verzorgingslijn van het eigen merk De Tuinen, is gemaakt van lokale ingrediënten en zit in een volledig gerecyclede verpakking.

 

 

Welke duurzame aspecten hanteert Holland & Barrett?

Holland & Barrett wil in 2022 klimaatneutraal zijn. Eén van de actiepunten daarvoor is het gebruik van duurzame energie voor alle winkels en kantoren. Alle producten hebben een natuurlijke basis. Bij elk product wordt een afweging gemaakt voor de beste ingrediënten zoals:

  • Zoveel mogelijk lokale ingrediënten
  • Duurzame verpakkingen, zoals glas, gerecycled of helemaal verpakkingsvrij
  • Natuurlijke ingrediënten in plaats van chemische ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan producten vrij van SLS en parabenen
  • Vermindering van plastic, zoals suiker scrubs in plaats van scrubs met micro plastics. Sterker nog, microplastics zijn verboden in alle producten verkocht door Holland & Barrett.
  • Vegan alternatieven voor dierlijke ingrediënten
  • Producten met palmolie moeten voorzien zijn van het RSPO certificaat, een certificaat dat aangeeft dat de winning van palmolie op duurzame wijze gebeurt

Waar ik persoonlijk ook blij van word, is dat ze zichzelf blijven ontwikkelen en daar trots op zijn. Niemand is perfect en zelfs een merk dat ontzettend haar best doet, heeft altijd meer te leren. In 2019 besloten ze bijvoorbeeld om geen natte doekjes meer te verkopen, omdat hier plastic deeltjes in verwerkt zijn en het besef kwam dat die dus bijdragen aan de plastic soep. Iets wat ze bij de plastic soup foundation al veel langer wisten natuurlijk. Maar van mij krijg je extra punten als je je uiteindelijk realiseert wat de impact van iets is, en dan alsnog de keuze maakt om het uit je assortiment te schrappen en anderen aan te sporen hetzelfde te doen.

 

Ethische aspecten van Holland & Barrett

Holland & Barrett maakt veel gebruik van lokale producten. Hierdoor blijven de lijntjes kort en verdienen lokale bedrijven aan hun producten. Verder is er helaas weinig bekend over de etische aspecten van het bedrijf.

Zijn de producten van Holland & Barrett vegan?

Alle producten van Holland & Barrett zijn dierproefvrij. Maar niet alles is vegan, helaas. Vooral in capsules wordt nog gebruikgemaakt van varkens gelatine, tenzij is aangegeven dat ze vegan zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de proteïne die ze verkopen. Het merendeel bestaat uit melkproducten, maar er zijn een aantal vegan alternatieven te vinden waarop dit duidelijk staat aangegeven. Hier vind je een lijst met alle vegan producten.

Algemeen oordeel:

Ik ben fan, daar ga ik niet omheen draaien. Maar kijkend naar de ambities, is dit zeker een goed merk waar je best wat vertrouwen in mag hebben. Voor mij is het echt de go-to voor wanneer ik iets nieuws zoek en ik loop regelmatig de winkel binnen om nieuwe producten en nieuwe merken te ontdekken en zelf meer te leren over duurzaamheid. Ik denk dat ze echt goede stappen zetten, maar zoals ik al zei, is niemand perfect. Blijf dus altijd kritisch kijken, vooral als het gaat om vegan producten.

Hier enkele van mijn favoriete producten die ik zelf al langere tijd met tevredenheid gebruik:

Shampoo bar dode zeezout. Ik heb al een aantal verschillende merken geprobeerd, maar tot nu toe is deze shampoo bar favoriet!
Dode zeezout conditioner bar. Ik hoor van anderen dat de conditioner bars van andere merken niet werken. Ik denk dat ik geluk had met deze eerste keuze, mijn haar wordt er super zacht van!
Charcoal gezichtsreiniger. Voor mijn vette huid is charcoal sowieso een favoriet, maar deze face bar is echt fantastisch! Ik heb er inmiddels ook één geprobeerd van Garnier en die vind ik echt veel minder fijn. Deze face bar heeft een goede scrub en maakt de huid echt zacht en schoon.
Jordan tandpasta. Dit is het eerste product die ik in een winkel vond met het Nordic Swan label, één van de meest kritische duurzame labels. Daarbij heeft het een subtiele smaak en krijg ik er wel mooie witte tanden van, zonder de chemische troep.
– Een alternatief is de tandpasta van Ben & Anna, ook een hele fijne! Het enige nadeel aan deze vind ik dat de pot vrij zwaar is, wat tijdens het reizen weer toevoegt aan je bagage gewicht..