Een perfecte dag in Praag

Lizet Wesselman - 02/10/2023

Een perfecte dag in Praag

Lizet Wesselman - 02/10/2023

Praag is voor mij altijd een beetje thuis. Ik heb hier van eind 2018 tot half 2021 met heel veel plezier gewoond. Hoog tijd om hier meer over te delen met jullie, te beginnen met een perfecte dag in Praag. Praag is een redelijk kleine stad, maar heeft meer dan genoeg te bieden. Ik zou aanraden om er minimaal 3 dagen voor uit te trekken, om ook een beetje de lokale ervaring te krijgen. Maar mocht je maar 1 dag hebben, dan vind je hier de highlights voor een dag in Praag. Stay tuned, want er volgt snel een stadsgids met nog véél meer tips! 

Ochtend: zonsopkomst op de Karelsbrug

Begin je dag vroeg en maak een wandeling naar de Karelsbrug (Karlův most/Charles bridge) voordat de stad rest van de toeristen ontwaken. De brug is de populairste plek in Praag en een logische overgang over de rivier. Met miljoenen bezoekers per jaar in Praag, wordt het hier héél snel druk. De enige keer dat ik deze brug leeg heb gezien, was tijdens de pandemie. Maar als je rond zonsopkomst komt, deel je de brug enkel met een klein aantal andere vroege vogels.

Ondanks de drukte, is de Karelsbrug echt één van mijn favoriete plekken in Praag. De brug is in de 14e eeuw gebouwd, bevat aan beide kanten een indrukwekkende toren en maar liefst 30 standbeelden! En niet te vergeten het prachtige uitzicht over de rivier en de burcht aan de overkant. De torens zijn voor zo’n € 8 te beklimmen. Deze openen rond 9/10 uur (seizoensgebonden) en het eerste uur betaal je maar 50% van de ticketprijs.

Ontbijt

De Karelsbrug ligt midden in het centrum van Praag, dus aan ontbijt opties geen gebrek. Aan beide kanten vind je genoeg restaurants met ruime keuzes en goede koffie. Mijn aanraders aan beide kanten van de brug zijn:

  • Cafe 11 aan de centrumkant, voor bijvoorbeeld pancakes en typische ei gerechten.
  • Bohemian bistro aan de burcht kant (Malá Strana), ook voor typische ei ontbijtjes maar ook bijvoorbeeld skakshuka.

Voormiddag: verken de oude stad

Na het ontbijt en mogelijk nog een bezoekje aan de torens van de Karelsbrug, is het tijd om de oude stad van Praag te verkennen. Slenter door de smalle straatjes en geniet van de prachtige gebouwen.

Het hoogtepunt van de oude stad is ongetwijfeld het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí/Old town square), met de beroemde Astronomische Klok. De klok is in 1410 geïnstalleerd en daarmee de op 2 na oudste astronomische klok ter wereld maar de oudste astronomische klok nog in werking. Elk uur gaat de klok af en dansen er wat poppetjes rond. Hordes toeristen verzamelen zich hiervoor voor de klok, maar ik raad je niet aan er lang op te wachten. Je kunt de toren weer beklimmen, voor zo’n € 12. Ook hier krijg je 50% korting tussen 9 en 10 ’s ochtends.

Er is op dit plein van alles te zien, inclusief 2 kerken, het bekende uitzichtpunt vanaf U Prince dakterras (wel onder voorwaarde dat je een ontzettend overpriced drankje besteld) en een ruime collectie aan musea. Als het weer tegenzit, kan ik het illusiemuseum zeker aanraden!

Wandel verder rond door de straatjes van de oude stad in Praag, met gekleurde huisjes en nog veel meer indrukwekkende gebouwen. Zo kom je bijvoorbeeld ook de beroemde Strahof bibliotheek tegen, die volgens velen één van de mooiste bibliotheken ter wereld is. 

Slecht weer opties:

Zit het weer tegen? Dan wil je natuurlijk gewoon ergens naar binnen. Je kunt dus de torens beklimmen en de bibliotheek bezoeken. Daarnaast zijn er echt meer dan genoeg musea, waaronder het nationaal museum waar je je uren kunt vermaken. Maar er zijn ook uniekere ervaringen. Wat dacht je van een bierspa? Dit is iets wat je echt alleen in Tsjechië vindt. Bier is ontzettend gezond voor je huid en haar en je krijgt een eigen tap naast je bierbad waardoor je ook lekker biertjes kunt drinken. Een bierspa in Praag is een ervaring die je echt alleen hier gaat meemaken. 

Lunch

Voor de lunch raad ik je eigenlijk aan om het centrum te verlaten. Allereerst omdat de prijzen in het centrum soms dubbel zo hoog zijn als erbuiten, maar ook omdat mijn favoriete plekjes niet in het centrum zitten. Tenzij je besluit te gaan voor een picnic, dan kun je bij Bageterie Boulevard een heerlijk broodje bestellen en die bijvoorbeeld opeten ergens bij de rivier of in één van de vele parken van Praag. Deze keten vind je overal en is goed betaalbaar. 

Voor de beste brunch in Praag moet je bij Sweet & Pepper days zijn! Dit ligt net ten Oosten van het centrum in de gezelligste wijk van Praag. Ik heb al een artikel geschreven over de beste brunch in Praag, dus lees hier al mijn tips. 

Wil je toch in het oude centrum van Praag blijven voor lunch? Dan raad ik je aan om iets te zoeken in Malá Strana. Zoals Velkopřevorský mlýn voor typisch Tsjechisch. Probeer vooral de gulash soep in een brood “kom”. Of ga voor vegan bij Natureza vegetarian house. Mijn persoonlijke favoriet is Luka Lu, een Balkan restaurant met een soort tapas gerechten. 

Namiddag: Praagse burcht

Na de lunch is het tijd om het hogerop te zoeken. Praag is gebouwd op heuvels, wat zorgt voor een hele collectie aan mooie uitzichtpunten. Verschillende daarvan vind je rondom de Praagse burcht, die uiteraard op de hoogste heuvel gebouwd is. Alleen daarvoor al, is een bezoekje aan de burcht de moeite waard. Maar de burcht zelf in natuurlijk ook één van de highlights in Praag. 

Je kunt gratis de omgeving bekijken. Je moet wel even door een controle, maar om bij de burcht te komen hoef je nog niks te betalen. De entree voor de Praagse burcht is zo’n € 10 (+ € 2 als je binnen foto’s wilt maken) waarmee je ook het Gouden straatje kunt bezoeken. Een oud straatje waar vroeger kasteel bewakers en goudsmeden woonden, vandaar de naam. Het is een schattig straatje met gekleurde huisjes, maar van binnen is het een museum met vooral veel wapens en de geschiedenis van de kasteelwachten. Je kunt ook nog enkele oude huizen bekijken en zien hoe deze mensen vroeger leefde. 

Diner

Voor het diner zou ik weer aanraden om het centrum te verlaten, als je het goedkoop wilt houden. Maar rondom de burcht zitten uiteraard ook genoeg opties. Voor typisch Tsjechisch kun je bij Kuchyň terecht, één van de populairste restaurants in de stad, met uitzicht over Praag.

Voor vegetarisch Tsjechisch eten moet je bij Vegan’s Prague zijn. In een normaal Tsjechisch restaurant word je als vegetariër niet gelukkig. Ze denken vaak dat kip vegetarisch is en je enige andere optie is gefrituurde kaas (wat echt bij lange na niet zo lekker is als een kaassoufflé). Bij dit restaurant vind je de klassiekers, zoals goulash, maar dan vegetarisch.

Buiten het centrum vind je Narodni Pivovar, één van mijn favorieten. Dit is een lokale brouwerij met Tsjechisch restaurant. Of ga voor een American style burger restaurant bij Sad Man’s Tongue, met heerlijke cocktails en de grootste keuze aan vegaburgers die ik ooit heb gezien.

Avond: zonsondergang in Letna

Mijn favoriete plek in Praag is Letna park en dan specifiek alle uitzichtpunten. Je kunt langs de rand van het park lopen, dat uiteraard weer op een heuvel ligt. Zo kom je langs meerdere uitzichtpunten voor een prachtige zonsondergang over de rivier. Uiteindelijk kom je uit bij de gezelligste biertuin in Praag, Letna beergarden. Zeker op een lekkere zomeravond zit het hier bomvol, vooral met locals en expats. Een drankje en het fantastische uitzicht zijn een perfecte afsluiting van een dagje Praag. 

Hoe kom je in Praag?

Je kunt natuurlijk de auto of het vliegtuig pakken naar Praag. Het is een 900 km vanaf de randstad. Maar dit blog zou dit blog natuurlijk niet zijn, als ik geen duurzamer alternatief zou hebben. Je kunt zowel met de bus als trein naar Praag, alhoewel de bus niet veel goedkoper is en waarschijnlijk wel een stuk minder comfortabel.

Met de trein naar Praag is supergemakkelijk dankzij de verbindingen naar Berlijn en de verbinding tussen Berlijn en Praag. Je pakt vanaf Amsterdam gemakkelijk de ICE naar Berlijn en van daar is het weer een directe trein naar Praag. Het kost wel wat tijd, de trein naar Berlijn is 6,5 uur en de trein naar Praag is dan nog 4,5 uur. Als je ’s ochtends weg gaat, ben je ’s avonds in Praag.

Klinkt dat als veel te veel moeite? Neem dan de nieuwe slaaptrein van European Sleeper. Die gaat van Brussel naar Berlijn en vanaf daar stap je van over op de trein naar Praag. Zo ben je aan het begin van de middag in Praag. Er gaat ook een nachttrein naar Wenen, waarbij je over kunt stappen op de trein naar Praag vanaf Regensburg, Duitsland. Maar die overstap is wel om 5 uur ’s ochtends. 

De prijzen van de trein naar Praag beginnen bij een kleine € 40 voor een enkele reis, maar kunnen flink oplopen als je last minute boekt. Het loont soms om de route te zoeken via DB, de Duitse touroperator. Zij hebben vaak aanbiedingen die goedkoper zijn dan de reizen via NS-international. Vanaf Antwerpen en Brussel neem je dezelfde routes. 

Hoe kom je van A naar B in Praag?

Praag is niet bijzonder groot en het is dus gemakkelijk om van A naar B te lopen, zeker omdat je als toerist redelijk rond het centrum blijft. Maar OV-kaartjes in Praag zijn spotgoedkoop, dus je hoeft het er ook niet voor te laten. Wel handig als je geen zin hebt om steeds heuvels op te moeten lopen. Je koopt een dagkaart voor € 5 op grote stations of in de Lítačka app. In trams kun je een ticket kopen voor een enkele rit.

Sightseeing in Praag

Geen zin om te lopen of zelf de boel uit te zoeken? Dan zijn er uiteraard voldoende tours in Praag waarmee je rondgereden wordt. 

Ga bijvoorbeeld voor de klassieke hop-on-hop-off bus. Of ga voor een tour op segways.

Bekijk je de stad liever vanaf het water? Dan zijn er meer dan genoeg opties voor boottours in Praag.