Interrail pas review, is de pas het geld waard?

Lizet Wesselman - 13/04/2024

Interrail pas review, is de pas het geld waard?

Lizet Wesselman - 13/04/2024

Ik reis al jaren met de trein en sinds maart 2022 zo ongeveer fulltime. Toch is het in maart 2024 pas de eerste keer dat ik op pad ga met een Interrail pas. Tot nu toe kocht ik altijd losse kaartjes, ook voor grote reizen kris-kras door een land heen. Maar het werd hoog tijd om toch eens zo’n pas uit te proberen en te vergelijken met mijn losse ticket systeem. Is het echt zoveel gemakkelijker, kost het minder planning en is het het geld waard? Je vindt hier alle antwoorden. En zo niet, kun je een reactie achterlaten met je vraag en kom ik bij je terug!

Wat is een Interrail pas?

Voor degenen die helemaal niet weten wat de pas is, een korte uitleg. De Interrail pas is een pas waarmee je een x aantal dagen “gratis” kunt treinreizen. Je koopt bijvoorbeeld een pas voor 7 dagen achtereen, of voor 10 dagen in 2 maanden. Op die dagen kun je dan onbeperkt met de trein reizen. Dat is de korte versie.

In de praktijk kost het wat meer werk. Het is zeker niet altijd gratis. Voor veel treinen heb je nog een stoelreservering nodig. Dus naast de kosten voor de Interrail pas, betaal je nog extra om mee te mogen in de trein. Dit zijn prijzen van € 5 tot € 15 of meer voor een nachttrein. Dit is bij lange na niet elke trein en je kunt er vaak wel omheen. Het zijn meestal de snelle treinen die een stoelreservering eisen, en bijvoorbeeld nachttreinen. Als je dus iets meer tijd neemt voor je reis, kun je vaak met regionale treinen dezelfde reis maken zonder stoelreserveringen. Dit kan eventueel voor meer overstappen zorgen en je zult misschien wat meer moeten plannen.

Voor deze treinen moet je nog steeds een soort reservering maken in de Interrail app door een schuifje om te zetten. Zo gebruik je een reisdag en kun je bij een controle laten zien waar je heen gaat. Dit moet je niet vergeten! Want alleen de pas is dus niet genoeg voor een controle, je hebt of de stoelreservering of de QR code van de app nodig en anders kun je alsnog een boete krijgen.

Het kost dus wel wat planning om de trein te nemen. Als je voor gratis regionale treinen gaat kom je soms treinen tegen die maar 1x in de 2 uur gaan. Mis je je connectie, moet je dus 2 uur wachten. Maar ook als je een tussenstop wilt doen voor een lunch ergens in een stadje onderweg, moet je goed op de tijd letten omdat er niet overal elk kwartier een volgende trein gaat. Met stoelreserveringen kan de prijs nog aardig oplopen als je een aantal overstappen hebt.

Voordelen Interrail pas

Het grootste voordeel van een Interrail pas is dat je op 1 dag onbeperkt kunt reizen. Dit is vooral ideaal als je lange afstanden aflegt die normaal vrij duur zijn. Als je 8 uur in de trein zit betaal je daar in de meeste landen snel € 200 of meer voor. Met een interrail pas betaal je hooguit die stoelreserveringen. (Naast de pas zelf natuurlijk.)

Daarbij heb je volledige flexibiliteit. Je hoeft dus niet 1 trein van A naar B te nemen, je kunt overal waar je wilt uitstappen en weer een volgende trein pakken. Wel weer even opletten op de stoelreserveringen, want zodra je uitstapt vervalt je stoelreservering en moet je voor de volgende weer een nieuwe kopen (mits nodig).

Zo heb ik met een vriendin een glas wijn gedronken in Rome, onderweg naar een andere bestemming. En heb ik nog even een rondje door Pisa gewandeld, wat niet als bestemming in mijn reis zat. Als je bagage bij je hebt, kun je dat in steden eigenlijk altijd op het station opbergen in lockers of een bewaakte opslag. Zo kun je dus rustig ergens gaan lunchen of een klein stadje bekijken die je anders voorbij zou rijden. 

Deze tussenstops kun je natuurlijk ook maken als je losse tickets koopt. Het enige nadeel daarbij is dat het soms extra kost. Direct van A naar B is dan bijvoorbeeld € 35 en met een tussenstop op de route betaal je in totaal € 38. Het verschilt per locatie hoe groot dit verschil is, maar soms kan dat aardig oplopen. Soms kan het ook juist weer goedkoper zijn, als je daarmee regionale treinen neemt. Maar dat is dus weer uitzoekwerk. Interrail bespaart je die puzzel voor een groot deel, de vraag is nu alleen of je een stoelreservering nodig hebt of niet.

Extra’s van de pas

Naast de pas zelf, krijg je ook wat extra voordelen bij de pas. Zo kun je korting krijgen op tours via Get Your Guide, hostels via Hostelworld en korting op de bagageopslag op stations. Dat scheelt je dan uiteindelijk ook weer tijdens je reis. Ook zijn er per locatie soms extra voordelen, zoals lokale food tours, stadspassen en lokale musea.

Nadelen Interrail pas

Het grootste nadeel van een Interrail pas is wat mij betreft toch wel echt het feit dat je nog steeds heel veel moet plannen. Ik verwachtte dat de pas mij heel veel tijd en moeite zou besparen, omdat ik dacht dat je overal gewoon kon in- en uitstappen, maar dat is dus echt niet waar. Je “koopt” in feite nog steeds voor elke trein een kaartje, ofwel in de vorm van een stoelreservering of met het schuifje in de app.

Daarnaast zijn de passen gewoon echt duur. Ik had een pas van 10 dagen in 2 maanden en eigenlijk is een rit onder de € 25 het niet waard om een reisdag voor te gebruiken. Wellicht heb ik daarbij ook gewoon een verkeerde route gekozen, in een land dat qua tickets an sich vrij goedkoop is en veel van mijn afstanden dermate kort waren dat ze me los zelden meer dan € 10 kostte.

Ben je jonger dan 27? Dan krijg je 25% korting op een Interrail pas. Dan is het direct een stuk interessanter.

Deze punten samen, dat het dus voor heel veel routes niks bespaart én het je geen tijd aan plannen bespaart, maakt het dus alleen maar omslachtig voor mij. Ik vond het veel te veel puzzel werk om te bepalen wat ik elke dag wilde doen, om te bedenken of ik het een reisdag waard vond en hoe duur een los ticket anders zou zijn. Dus kostte dus eigenlijk extra plan werk, ten opzichte van gewoon het goedkoopste ticket vinden.

Ik moet dus eerlijk toegeven dat ik zelf nog altijd geen fan ben. Alhoewel ik zeker wel geloof dat het het geld waard kan zijn, als je binnen korte tijd lange afstanden afgelegd. (Bijvoorbeeld een lang weekend naar Barcelona of Budapest.) Of als je een mega Europa reis gaat maken waarbij je elke paar dagen naar een nieuw land reist. Maar zodra je van A naar B gaat en daar wat rondreist met steeds korte afstanden, dan is het de moeite niet waard.

Waarom koos ik nu toch voor een Interrail pas?

Ik heb een aantal keer eerder gekeken naar de Interrail pas en kwam eigenlijk elke keer goedkoper uit als ik gewoon tickets kocht, dan wanneer ik de pas gebruikte. Toch hoorde ik nog steeds veel mensen om mij heen enthousiast over de pas praten en ging ik er inmiddels vanuit dat het het gemak moest zijn. Ik zou er geen problemen mee hebben om wat meer neer te leggen voor gebruiksgemak, want tijd is ook geld en als ik er minder om had hoeven plannen, was dat de prijs waard geweest. Dus, tijd om dat uit te testen.

Achteraf gezien, was de pas het ook dus ook deze reis niet waard, maar ik weet nu wel precies hoe het werkt en wanneer het wél het geld waard is. Als ik nog eens binnen een paar dagen van Nederland naar Bulgarije wil reizen bijvoorbeeld, zal ik de pas alsnog wel overwegen. Maar voor een volgende reis door één of twee landen, koop ik liever losse kaartjes.

Hulp nodig bij een treinreis?

Wil jij Interrailen of met de trein op pad en zie je door de bomen het bos niet meer? Dat snap ik, je hebt met treinen zoveel keuzes qua locaties dat het soms heel overweldigend kan zijn. Maar ik kan je helpen! Neem een kijkje bij mijn kant-en-klare treinreisgidsen voor een leuke route, of laat mij een custom route voor je maken.