Is Barcelona leuk om te wonen?

Lizet Wesselman - 18/02/2022

Is Barcelona leuk om te wonen?

Lizet Wesselman - 18/02/2022

Toen ik mensen om mij heen vertelde dat ik voor 6 weken in Barcelona zou gaan wonen kreeg ik alleen maar enthousiaste reacties. Iedereen lijkt Barcelona fantastisch te vinden en veel noemen het zelfs hun favoriete stad in Europa. Misschien dat mijn verwachtingen juist hierdoor onrealistisch hoog waren, maar ik deelde deze ervaring niet met hen. Barcelona is zeker niet mijn favoriete stad en ik vond het ook echt niet fantastisch. Ik leg je uit waarom.

Ook niet verschrikkelijk

Laat ik beginnen met het positieve, ik vond het ook weer niet verschrikkelijk. Ik geef ook toe dat de Gaudi gebouwen prachtig zijn en er een heerlijke sfeer hangt aan de kust, zelfs in November. Bovendien ben ik fan van bergen en uitzichtpunten, dus in Barcelona zit je vrij snel goed. Maar ik vond het gewoon niet fantastisch. Leuk voor een weekendje, maar niet om te wonen. Iemand anders zei het heel mooi “I like it, I just don’t love it”. En dat was het. Het was gewoon niet zo fantastisch als iedereen het liet lijken. Daarom deel ik hier mijn ervaring met een langere periode in Barcelona.

Het is ongestructureerd

Dit heeft eigenlijk 2 lagen. Allereerst snap ik het OV systeem niet. De metrolijnen zijn compleet onlogisch, sluiten niet goed op elkaar aan en gaan vaak eerst naar het Westen voor ze naar het Zuiden gaan. Je bent 9 van de 10 keer sneller als je gewoon gaat lopen. Maar de stad is groot, dus dat is snel een uur wandelen. Doe je ook niet elke keer als je ergens moet zijn. Ik heb letterlijk een situatie gehad dat we besloten om 40 minuten te lopen in plaats van de metro te nemen. Dit omdat we anders eerst 20 minuten moesten lopen, dan 10 minuten in de metro, dan nog 5 minuten lopen. Die 15 minuten langer maakt dan ook geen verschil meer..

En denk maar niet dat de metro je door de weeks na je late maaltijd thuis brengt. De laatste metro gaat om middernacht. Zit je dus nog lang na te tafelen, bereid je dan maar voor op een taxi of lange wandeling. Hoe kan de metro zo vroeg stoppen met rijden, in een land waar mensen regelmatig pas om 10 uur eten? 

Het stinkt

Die 40 minuten wandeling naar huis vanaf de kroeg werd vergezeld met de heerlijke geuren van de stad. Letterlijk tijdens de hele route liepen we door een pislucht. Nu is dit dus ’s avonds erger dan overdag. Maar ’s ochtends wordt dit regelmatig vervangen met de heerlijke geur van hondenstront.

Het is duur

Ik had niet verwacht dat het goedkoop zou zijn, maar ook niet dat het zo duur zou zijn. De hele stad lijkt gebouwd te zijn op toerisme. Je moet overall entree voor betalen en niet zo’n beetje ook. Je betaalt rustig €25 tot €35 euro om ergens naar binnen te mogen, met maar enkele uitzonderingen. Ik had mezelf voorgenomen alles te bekijken, want ik had genoeg tijd. Uiteindelijk ben ik bijna nergens naar binnen geweest omdat ik simpelweg het geld er niet voor had. Er zijn wel museumkaarten zoals de Barcelona card, maar bij de meeste krijg je dan nog steeds alleen maar korting op de grote attracties zoals La Sagrada Familia. Eigenlijk zijn alleen kleine, onbekende musea gratis met deze kaart. Trek dus zeker €100 uit voor het bezoeken van deze plekken.

Spaans eten

Hier zijn vast veel mensen het niet mee eens, maar ik vind tapas echt niks. Ik vind het concept van tapas heel leuk! Gezellig kleine hapjes delen en nieuwe dingen proberen. Maar over het algemeen vind ik tapas echt smakeloos. En daar bovenop is het ook nog een hele uitdaging om fatsoenlijke koffie te vinden. Geen success voor mij.

Slechte isolatie

Dit is uiteraard alleen relevant als je een langere periode blijft, alhoewel het ook in een Airbnb een probleem kan zijn. De isolatie is verschrikkelijk. Wat neer komt op ijskoude huizen in de winter, en snikhete huizen in de zomer. Zelfs als het een dagje zonnig was met 14 graden, brandde ik al half weg in huis. Bovendien zijn ze niet zo van de verwarming, dus het warm krijgen in de winter is een uitdaging.

Wat ik wél leuk vond

Zoals ik al zei, waren er ook plekken die ik wel heel leuk vond. Om te beginnen, was er wel een heel goed Italiaans restaurant! Haha. Maar naast het eten, waren er een aantal plekken in Barcelona die ik heel mooi vond en de moeite waard zijn om te bezoeken.

  • Park Guëll was absoluut mijn favoriet. Het is ook de goedkoopste toeristische trekpleister in Barcelona met een entree van €13,50. Ik ben er uiteindelijk niet heel lang geweest, maar het is een gigantisch park waar je uren rond kunt lopen of kunt picknicken. Struin door de mosaïc constructie tegen zonsondergang en geniet van het uitzicht van bovenaf wanneer de zon echt onder gaat. Houd rekening met drukte! Iedereen weet het wel te vinden. Hier kun je tickets kopen.
  • La Sagrada Familia. What’s not to love? Alles aan dit gebouw is prachtig en uniek. Ik ben uiteindelijk niet naar binnen geweest, maar mocht je dat wel doen, ga dan tijdens het gouden uurtje voor de zonsondergang. De zon schijnt dan precies op de toren waardoor je binnen prachtig licht hebt. Ga daarna naar de achterkant en geniet van de zonsondergang. De entree is €26.
  • Catedral Santa Eulalia. De hele wijk “Barri Gòtic” is de moeite waard. Niet te toeristisch en prachtige straatjes. Ook een go-to voor de vintage liefhebbers, het barst er van de vintage winkels. De kerk is wel echt de kers op de taart. Zo’n prachtige constructie met een uniek verhaal. Entree start vanaf €9, je kunt ook een tour doen.

Er zijn zeker nog mooie plekjes in Barcelona, zoals deze 5 hidden gems. Ik geloof zeker dat het een hele leuke stad is voor een weekend trip of misschien een weekje. Het heft echt wel z’n charme. Maar er echt wonen kan ik persoonlijk niet aanraden.