Is Marokko veilig voor solo reizigers?

Lizet Wesselman - 19/08/2023

Is Marokko veilig voor solo reizigers?

Lizet Wesselman - 19/08/2023

Is Marokko veilig voor vrouwen? Vaak krijg ik de vraag of Marokko een veilige reisbestemming is voor solo reizende vrouwen. Om het gemakkelijk te maken, zijn de meningen er vaak over verdeeld. Er komt dus nooit een heel unaniem antwoord of het nu wel of niet veilig is. In dit blog zal ik je uitleggen wat er veilig en onveilig is aan Marokko, waardoor je uiteindelijk je eigen conclusie kunt trekken of het binnen jouw definitie van veilig valt. Het is namelijk zo’n land waar je eigen interpretatie van de cultuur veel effect heeft op jouw gevoel van veiligheid.

Heb ik Marokko als veilig ervaren?

Kort antwoord: ja. Ik heb me echt geen seconde onveilig gevoeld. Nu was ik met een groep van 40 mensen op reis en waren we veel in de groep en met een privébus. Maar ik heb genoeg solo momenten gehad waarvan ik het gevoel heb dat ik hier een uitspraak over kan doen.

Zo zijn we met de trein van Marrakesh naar Rabat gegaan, waar we dus gewoon tussen de locals zaten. Het ergste wat daar is gebeurd, is dat ik vastzat buiten de coupé, omdat de deur niet meer openging nadat ik naar de WC was geweest. Verder werd er meerdere keren eten en zelfs drinken aangeboden. Het is namelijk heel onbeleefd volgens de Marokkaanse cultuur om alleen te eten of drinken. Het is de norm om dan aan de mensen om je heen aan te bieden wat je hebt. Zelfs dus aan complete vreemden in de trein.

Verder werd er met een groep van 40 man nogal eens wat vergeten bij de locaties waar we kwamen. Dat resulteerde dus in tripjes terug naar de hostels, restaurants en organisaties. Ik heb zowel in Rabat als Marrakesh een flink stuk gelopen om dingen op te halen. Toegegeven, dit was altijd met nog 1 andere kleine blonde dame. Dus technisch gezien niet alleen. Maar ik betwijfel of ik in m’n eentje niet een hele theepot aangeboden had gekregen in het hostel waar we de spullen ophaalden, met de dringende boodschap om dat écht op te drinken, terwijl hij weer aan het werk ging. We werden ook nauwelijks aangekeken, niet nagefloten, aangesproken of op wat voor manier ook lastig gevallen. Dus wat dat betreft is Marokko veilig voor mij.

Heb ik vervelende situaties meegemaakt?

Ook ja. Vooral Marrakesh is bij geen van ons favoriet. Het is heel toeristisch en de cultuur is heel erg verkoop gericht. Ze zullen je dus eindeloos lastigvallen met verkooptrucjes en je proberen hun winkel in te leuren. En heel soms, zullen ze daarvoor je arm vastpakken en je letterlijk de winkel binnen proberen te trekken. Dat gaat voor mij wel een grens over. Maar nog steeds, is het niet met slechte bedoelingen. Zij zien jou gewoon als rijke toerist waaraan ze een lading spullen kunnen verkopen. Houd in je achterhoofd dat het geen bijzonder rijk land is en ze er vrij veel voor over hebben om je te overtuigen om iets van ze te kopen.

Dit kwamen we veel tegen. Denk bijvoorbeeld ook aan foto props, dat je op de foto kunt met een item of een dier. Zodra je de foto hebt genomen, houden ze hun handje opeens op. Neem dus gewoon niks aan, dan is er niks aan de hand. Of houd er rekening mee dat je moet betalen. Zo zijn heel veel foto plekjes in Chefchauen betaald. Er staat vaak een mandje of er zit iemand naast die je moet betalen om bij de mooi bekleedde trap een foto te mogen maken. Kost geen drol, meestal iets van een euro, als het al zoveel is. Doe dus gewoon, als je graag die foto wilt. Ja mensen maken gebruik van toerisme, maar wat zou jij doen als je niet gemakkelijk aan een fulltime baan zou kunnen komen? Dit is ook onderdeel van responsible tourism, waarbij je je bewust bent van de situatie in een land en je steentje bijdraagt om een impact te maken, wanneer je die mogelijkheid hebt. En wat is voor jou nou die ene euro?

Gevoelsmatig gevaarlijk of ongemakkelijk?

Dit wetende, kun je je waarschijnlijk voorstellen dat veel mensen hier ongemakkelijk van worden. Dat je continue wordt aangesproken en mensen best wel in je personal space komen. Niet heel gezellig en een heel groot verschil met onze cultuur. Ik heb het alleen als ongemakkelijk en vervelend ervaren, en eigenlijk alleen in Marrakesh. Maar voor sommigen kan dit vrij bedreigend voelen. Ik denk dus dat dit de reden is dat de meningen zo verveeld zijn over of Marokko veilig is voor solo reizigers. Als je een minder ervaren reiziger bent en je nog heel gemakkelijk in dingen mee laat slepen, ben je vatbaarder voor dit soort situaties en kun je het als onveilig ervaren.

Toch geloof ik oprecht dat deze mensen er niks meer mee willen dan je iets verkopen. Ze willen gewoon aan de rijke toeristen verdienen en dat kun je ze niet echt kwalijk nemen. Of Marokko veilig of onveilig is, is dus denk ik vooral een gevoelsdingetje.

Hebben ze dan helemaal geen bijbedoelingen?

Toegegeven, we hebben wat mannen ontmoet die ons om onze socials vroegen en zo van “misschien kan ik eens naar Nederland komen” etc. Het is voor Marokkanen vrij lastig om visa’s te krijgen voor Europa (ja, wij vliegen er zo heen, zij hebben een visa nodig). Dus ja, je zult zeker mensen tegenkomen die het idee hebben een beter bestaan op te kunnen bouwen in Europa en dan heel vriendelijk doen, in de hoop dat jij kunt helpen met die visa.

Nog steeds niet perse met een bijbedoeling dat ze met je willen trouwen ofzo. Maar er zit soms dus wel een hidden agenda achter de vriendelijkheid en dat is heel erg jammer. Daar moet je een beetje doorheen prikken en gewoon weglachen en zeggen “who knows in the future” en dan laat je het lekker daarbij. Wij hebben enkele van deze mannen op facebook toegevoegd en er weinig last van gehad. Ze reageren op posts en foto’s, maar ik heb van niemand van de groep gehoord dat ze echt nog hebben gevraagd om naar Nederland te komen.

Er zijn overigens wel een aantal leden van de groep tijdelijk naar Marokko verhuisd, omdat ze zo verliefd waren geworden op het land. Dat zegt wel wat.

Let wel op scammers!

Dit geldt eigenlijk overal wel. Maar het is bekend dat, weer vooral in Marrakesh, scammers echt heel erg hun best doen. Zo zijn grote delen van de steden auto-vrij en is er dus vaak geen optie om een taxi direct naar het ho(s)tel te nemen. Je moet een stukje lopen, en dan staan ze in de rij om je aan te bieden om je de weg te wijzen. In het doolhof dat de medina al is, nemen ze onnodige zijstraatjes waardoor je oprecht verdwaalt. Dat weet jij alleen niet, waardoor je dus bij je accommodatie aangekomen dankbaar bent dat je door hen werd begeleid en ze daar graag voor betaald. Of ten minste, dat is de beredenering die zij hebben (denk ik). Maar wederom wordt er dus achteraf een handje opgehouden.

En zo zijn er zeker nog wel meer bekende scams die je hier tegenkomt. Mede daardoor wordt het als onveilig bestempeld, maar dat is natuurlijk vrij onterecht. Dat is gewoon een kwestie van op je spullen letten en nee zeggen tegen alles wat je wordt aangeboden.

Officiële veiligheidswaarschuwingen Marokko

Er geldt wel een geel reisadvies voor Marokko, maar eigenlijk met name vanwege de landen er omheen. Het wordt afgeraden om naar de grensgebieden te gaan en die hebben zelfs een rood reisadvies. Verder is het heel sterk af te raden om met de auto random door de woestijn te rijden. Blijf op het asfalt, want er kunnen nog oude landmijnen onder het zand liggen. Is dat ook een risico voor je overnachting in de woestijn? Dat betwijfel ik. Deze tours worden dagelijks gedaan en de bewoners hebben er kampen opgezet. Zij weten de route en rijden dus ook een route die soms niet even logisch lijkt. Wellicht omdat ze weten waar ze wel en niet langs kunnen. Vertrouw op hun en ga dus niet in je eentje door de woestijn crossen.

De aanwezigheid van landmijnen of rebellengroepen aan de grens valt voor mij zeker wel in de categorie onveilig (duh). Maar dat is dus een kwestie van googlen en die veiligheidsmaatregelen in acht houden.

Verder is er een risico op terrorisme met één voorbeeld van hoe dat in 2018 een keer verkeerd afliep. Ik vind zulke waarschuwingen altijd een beetje overdreven, als het gaat om één voorval. We hebben ook de maffia rondwandelen in Amsterdam waar de ene na de andere afrekening plaatsvindt. De terroristen in deze landen zijn vergelijkbaar aan die maffia. Daar kom je dus zelden in verzeild en die ene situatie in 2018 is denk ik gewoon een mission gone wrong, zoals dat dus ook in Amsterdam kan gebeuren. Verder is de enige echte waarschuwing om op te letten op zakkenrollers, maar dat geldt overal.

Dus, kun je op basis van deze informatie concluderen dat Marokko onveilig is? Dat vind ik niet. Zolang je dus niet naar de grensgebieden gaat of zelfstandig gaat rondcrossen door de woestijn. 

Verdiep je in een cultuur voor je op reis gaat

Lang verhaal kort, check voor je op reis gaat even de officiële websites betreft echte dreigingen. Is Marokko veilig? Ik vind van wel. Omdat ik niet het gevoel heb dat ik als vrouw een risico loop. Verder is het verstandig om je in een cultuur te verdiepen voor je op reis gaat en je daarop voor te bereiden. Als je er rekening mee houdt dat ze aan je lopen te trekken om je dingen te verkopen, dan weet je dat snel doorlopen helpt om te zorgen dat ze jou met rust laten.

Ik ben met deze ervaring naar Turkije gegaan en rende bijna door de bazaars heen. Ik wist waar ik interesse in had en had geen zin in dat getrek. Ik ben 300x aangesproken, maar niemand die meeliep of vervelend was. Nu vond ik de sfeer in Turkije sowieso wel minder intens, maar het feit dat ik er nu op voorbereid was, maakte het een veel betere ervaring. Ik kon nu heel erg lachen om het “ik heb het gevoel dat jij mijn dag gaat maken!” en “op jou heb ik de hele dag gewacht, kom een kijkje nemen in mijn winkel”. En uiteindelijk ook een “loop eens wat rustiger, zo kan ik niks vragen”, mission accomplished ????

Overtuigd van een reis naar Marokko? Lees hier mijn tips voor de leukste locaties in Marokko!