Leavv elektrische camper trip: duurzaam kamperen
Lizet Wesselman - 09/08/2024Leavv elektrische camper trip: duurzaam kamperen
Lizet Wesselman - 09/08/2024Met de opkomst van elektrische auto’s, komt natuurlijk ook de opkomst van elektrische campers. Want waarom zou je die niet duurzamer maken? Soms is een roadtrip gewoon heel fijn, vooral in landen waar het openbaar vervoer te wensen overlaat. Een auto of camper geeft je veel vrijheid, maar een normale benzineauto of camper is natuurlijk niet zo duurzaam. Een elektrische camper geeft die vrijheid, maar biedt de milieubewuste reiziger een optie die beter is voor de natuur. Ik testte de elektrische camper van Leavv uit.
Een kleine introductie
Zelf heb ik geen rijbewijs en reis ik dus altijd met het openbaar vervoer. Ik ben groot fan van treinen, maar ben er dus ook van afhankelijk. Zo af en toe ga ik met anderen op reis, en dan huren we wel eens een auto. Niet heel duurzaam, maar het geeft toch vaak wat meer vrijheid. En reizen moet natuurlijk ook leuk blijven, dus het hoeft niet altijd perfect. Maar toen ik de mogelijkheid kreeg om de Leavv elektrische camper uit te testen, was ik meteen enthousiast! Ik was zelf nog nooit met een camper op pad geweest en vond het een leuke uitdaging om met een elektrische camper op pad te gaan. Hoe ver komen we? Kunnen we ergens wildkamperen? Lukt het wel met opladen in het buitenland, of wordt het stressen om laadpalen te vinden?
We gingen in februari op reis, richting Saksisch Zwitserland in Duitsland, en het was een fantastische trip! Alhoewel we zeker wel wat dingen hebben geleerd over elektrisch rijden en we bepaalde dingen anders zouden aanpakken. Hier lees je onze ervaring, mijn tips voor als je met een elektrische camper op pad wilt, en hoe het precies zit met elektrisch rijden en duurzaamheid. (Met niet te veel saaie technische details hoor.)
Is elektrisch rijden duurzaam?
Er is nog best wat discussie over elektrisch rijden en duurzaamheid. Echte duurzame critici zijn er tegen, want de productie van elektrische auto’s is nog steeds aardig vervuilend en elektrische auto’s slijten over het algemeen sneller. Daardoor heb je dus sneller een nieuwe auto nodig, of in ieder geval nieuwe onderdelen. Omdat ze dus niet zo duurzaam worden gemaakt, vragen veel mensen zich af of het nu wel echt duurzaam is. Maar de ontwikkelingen gaan snel, dus binnen no time gaan elektrische auto’s langer mee en zijn ze absoluut duurzamer.
Maar als je de keuze hebt tussen een normale camper en een elektrische camper, is de elektrische natuurlijk wel de betere keus. En het is zeker ook een flink stuk duurzamer dan vliegen. In het gebruik zijn elektrische campers duurzamer, vooral als je kunt opladen aan een oplader die bijvoorbeeld zonne-energie gebruikt.
Zo verbleven wij één nachtje bij een kleinschalige camping naast een watermolen. Zij hadden hun huis zo ingericht, dat hun energie volledig werd opgewekt door de watermolen. We mochten daar onze camper opladen, wat dus extra duurzaam was. Een duurzame camping maakt je trip sowieso wat duurzamer. Die vind je bijvoorbeeld bij HomeCamper | Campspace.
Wat is er speciaal aan de elektrische camper van Leavv?
Bij Leavv proberen ze ook zo duurzaam mogelijk te zijn. Daarom nemen zij nog een aantal extra maatregelen om de campers duurzaam te maken:
– Het interieur is gemaakt van duurzame materialen
– De campers worden in Nederland geproduceerd, en dus niet ook nog eens vanuit China ingevlogen bijvoorbeeld
– Er ligt een zonnepaneel op het dak, waarmee je de huishoudbatterij oplaadt. Daar zitten het licht, de koelkast en de stopcontacten op aangesloten. Zo kun je dus lekker off the grid wildkamperen, zonder dat je ’s avonds zonder licht zit!
Onze ervaring met de Leavv elektrische camper
Het was voor mij en mijn vriendin beide de eerste keer dat we met een camper op pad gingen én de eerste keer elektrisch rijden. Dat was dus wel even wennen en het had uiteindelijk voor- en nadelen. Elektrisch rijden gaat heel soepel. De auto maakt weinig geluid en trekt snel op. De Leavv campers hebben cruise control en zijn automaten, dus het is heel ontspannen rijden. Wel zo lekker, tijdens een vakantie.
Het laden was wel een dingetje waar we even aan moesten wennen. We hadden verwacht dat het een uitdaging zou zijn om laders te vinden, vooral snelladers had ik niet overal verwacht, maar dat viel ontzettend mee! Wel hadden we onderschat hoeveel tijd het kost. Omdat wij in februari gingen, en het ontzettend koud was, liep de batterij vrij snel leeg. Want een nadeel van elektrisch rijden is dat echt alles elektrisch is. De verwarming (of airco in de zomer) aan, zorgt er dus voor dat je sneller moet opladen. Mede daarom, moesten we vaker laden dan gehoopt. En het duurt een goede 45 minuten voor de accu weer vol is, aan een snellader.
Wat doe je dan? Dan zet je de camper aan de lader, terwijl je zelf lekker een dorpje in gaat of ergens een hapje gaat eten. Wij vonden dit eigenlijk een fijne manier van reizen. Een elektrische camper dwingt je echt direct in een vakantiemodus te gaan en de tijd te nemen voor je reis.
Plan je route dus al meteen zo. Download een (aantal) app(s) die je laten zien waar je elektrische laders kunt vinden, en kijk in welke dorpjes op de route ze beschikbaar zijn. Ga uit van zo’n 200 kilometer, 300 als je geen airco of verwarming gebruikt. En plan gewoon een uurtje in dat stadje. Houd er wel ook rekening mee dat je niet de enige bent die elektrisch rijdt. De laders kunnen dus vol zijn, waardoor je misschien toch door zult moeten rijden naar het volgende dorpje.
Onze route
Wij zijn met de Leavv camper dus naar het Elbezandsteengebergte gegaan, zowel het Duitse als Tsjechische deel. Wij zijn op donderdagavond na werk vertrokken en hadden een tussenstop in Keulen. Dat bleek dus echt te ver te zijn voor een avond rijden, maar als je ’s ochtends weg gaat, is het goed te doen.
De volgende dag zijn we op tijd weer op pad gegaan, omdat we direct doorgingen naar onze bestemming in Saksisch Zwitserland. Ook dit bleek weer te ver voor één dag. Dit was voornamelijk omdat we ’s nachts niet hadden opgeladen en dus ’s ochtends nog een half uur kwijt waren aan laden. Een normale lader is écht heel langzaam. Dus ons idee om bij de laadpaal aan het begin van onze camping te ontbijten, had niet zoveel nut. We hebben ’s middags een tussenstop gemaakt in Alsfelt (foto), een schattig klein dorpje op de route. ‘S Avonds hebben we een hapje gegeten in Dresden en zijn we doorgereden naar onze camping in Chemnitz, waar we weer rond middernacht aankwamen.
Hier zijn we uiteindelijk de rest van onze reis gebleven, omdat het gewoon een hele fijne camping was. Het was een duurzame camping, heel kleinschalig, grenzend aan een mooie wandelroute en met prachtig uitzicht. De eigenaren waren een vriendelijk Duits koppel, die super behulpzaam waren. Daarbij had het een gemeenschappelijke ruimte met een houtkachel en keuken, die je de hele dag kon gebruiken. Omdat wij ook wat werkdagen op de planning hadden, was dat ideaal. En het allerbeste: een sauna! Die kon je zelf aanzetten wanneer je wilde, en was heerlijk na een lange dag wandelen. Weinig reden dus om nog te verplaatsen of wild te gaan kamperen (wat in Tsjechië op veel plekken gedoogd wordt, maar dus niet legaal is.)
Vanaf deze camping zijn we naar verschillende mooie plekken gereden in zowel Saksisch Zwitserland als Boheems Switzerland. Op de terugweg hebben we in Leipzig geluncht en verbleven we dus bij de watermolen camping. Je zou denken dat we het na een week wel onder de knie hadden, maar nee. Er ging tijdens deze rit veel mis. We hadden een lunch in Leipzich gepland, maar daar waren geen snelladers (kapot of bezet). Vervolgens kwamen we in een file naar het volgende dorpje, waardoor de 10 minuten rit bijna een uur duurde. Vervolgens bleek de lader niet te laden, en zaten we dus voor niks driekwartier bij de McDonalds koffie te drinken.. Check dus ook goed je lader en loop niet weg voor je zeker weet dat er verbinding is!
Al met al, hadden we inderdaad beter nagedacht over deze rit, en zouden we technisch gezien om 6 uur bij de camping aan moeten komen. Maar dat lukte dus niet, dus we waren er weer pas ’s avonds laat.
Plannen is dus heel belangrijk als je elektrisch op vakantie gaat!
Voor elektrisch rijden moet je de tijd nemen
Neem dus de tijd. Als je de airco niet teveel gebruikt kun je 300 km rijden met een volle tank, maar gebruik je die wel, dan is het maar 200 km. Na die 200/300 km is het dus geen kwestie van even snel je tank volgooien zoals je met een benzineauto gewend bent. Plan je reisdagen dus zo, dat je na zo’n 200 km een leuke stop maakt, waar je jezelf en de camper kunt opladen. Hou er ook rekening mee dat snelladers soms bezet zijn en je eventueel extra tijd kwijt bent aan een lader vinden.
Het helpt wel, als je een camping hebt waar je de camper kunt opladen. De Leavv elektrische campers komen met meerdere kabels, waaronder een kabel waarmee je de camper kunt opladen aan de paal op de standplaatsen. Daar betaal je meestal achteraf voor bij de camping. Laad je de camper daar ’s nachts op, kun je ’s ochtends direct op pad. Ga je wild camperen? Dan zul je dus eerst moeten opladen, voor je weer verder kunt.
Zou ik elektrisch kamperen aanraden?
Ik zou kamperen met een camper sowieso aanraden, ik vond het fantastisch! De camper was ook warmer dan we hadden verwacht. De eerste nacht hadden we geen verwarming, omdat we zo laat op de camping aankwamen en te moe waren om de elektriciteit nog uit te zoeken. Maar we hebben het, ondanks de kou buiten, totaal niet koud gehad in de camper. Dus de camper is ook een goede optie voor buiten het zomerseizoen.
Lekker buiten de camper ontbijten zit er dan natuurlijk niet in. Dus wij hadden een leuke camping gevonden met een soort leefkeuken, waar we wat meer ruimte hadden om te koken en lekker konden eten. Dat is allemaal in de camper wel mogelijk. Maar met z’n tweeën bezig zijn in de camper was wel krapjes. Het werkt toch beter als je een tafel buiten kunt zetten en daar ook eten kunt snijden enzo. Dus de camping met leefkeuken was een goede oplossing.
Verder wat betreft het rijden, was het goed te doen. Het was dus voor ons beide de eerste keer met een camper en m’n vriendin had totaal geen problemen met het rijden. Als je nog nooit automaat hebt gereden, ligt daar waarschijnlijk een grotere uitdaging dan het elektrisch rijden. Het enige obstakel tijdens de trip was dus het laat nog moeten rijden, omdat het opladen lang duurde en ook enkele keren fout ging. Daar had ik als passenger princess waarschijnlijk wat minder last van, maar was zij niet blij mee. Maar dat is dus heel simpel op te lossen met een kortere afstand per dag en beter plannen dan wij deden.
Ben je toch nog niet helemaal overtuigd van een elektrische camper? Dan kun je de Leavv camper nu in Haarlem eerst 24 uur uitproberen! Zo kun je een rondje door Nederland rijden, zien hoe het is met laadpunten vinden en of je de camper leefbaar genoeg vindt voor een langere reis.
Waar kun je heen met de Leavv camper?
De Leavv campers zijn op verschillende locaties in Nederland op te halen, maar ook in het buitenland! Dit om het gemakkelijker te maken om op wat verdere afstand rond te reizen, zonder zelf de hele rit af te leggen. Zo kun je dus bijvoorbeeld de trein Frankrijk of Spanje nemen, en daar een Leavv elektrische camper ophalen voor een roadtrip. Op dit moment zijn er verschillende locaties in Frankrijk en Spanje, met veel plannen voor uitbreiding. Staat jouw ideale bestemming er niet tussen? Dan kun je de camper natuurlijk ook gewoon vanaf Nederland al meenemen.
Er is een minimum verhuurperiode van 4 dagen in het laagseizoen en een week in het hoogseizoen, maar geen maximale verhuur termijn. Uiteraard wel afhankelijk van de beschikbaarheid, maar als je op tijd boekt, zou je er rustig een maand mee weg kunnen als je dat wilt! Ideaal als je bijvoorbeeld nadenkt over vanlife en dat wilt uitproberen voor je zelf een camper koopt. De eerste 2500 km zit bij de prijs inbegrepen, een verdere afstand kost extra. Maar binnen die 2500 km kun je gemakkelijk naar bijvoorbeeld Scandinavië, Parijs of dus Boheems Zwitserland in Tsjechië.
Wil je met de Leavv elektrische camper op reis? Gebruik de Leavv kortingscode “AWFW55” voor € 55 korting op elke boeking!