Liftend naar Berlijn

Lizet Wesselman - 29/06/2023

Liftend naar Berlijn

Lizet Wesselman - 29/06/2023

Hier is het verhaal achter mijn liftreis naar Berlijn, die nooit in Berlijn uitkwam. Voordat ik ging treinreizen door Duitsland, heb ik het land een aantal keren met de auto verkend. Beginnend met deze liftreis en later een familie roadtrip die wél in Berlijn uitkwam. Maar deze liftreis was een onverwacht avontuur die waarschijnlijk nog leuker was dan een citytrip naar Berlijn was geweest. We strandden uiteindelijk in Hannover. Een locatie die op de kaart stond, maar waarvan we allemaal nog nooit hadden gehoord.

Hoe het begon

Het was 2013 denk ik, tijdens mijn studie Antropologie. Een studie die draait om het leren begrijpen van andere culturen, en die daarmee een redelijk hoog hippie gehalte had. Liftreizen waren dus niks geks, zowel vanuit de studievereniging als vanuit eigen initiatief. Ook was ik zwaar in de minderheid als persoon die geen tussenjaar had genomen voor een verre reis of vrijwilligerswerk in het buitenland. Iedereen was dus nogal reislustig, maar op zo’n studentenbudget ben je toch een beetje beperkt.

Dus, waarom niet liften? We waren met 2 mannen en 2 vrouwen, ideaal voor liften, uiteraard opgesplitst in 2 koppels. Leiden – Berlijn is zo’n 6 uur met de auto, dus dat leek ons heel bereikbaar als we in de spits weggingen. Maar volledig zonder plan, enkel met een hoop karton, een papieren kaart en een eindbestemming, kwamen we er toch vrij snel achter dat het niet zo gemakkelijk was als gedacht.

Het eerste deel ging, zoals verwacht, vrij soepel. Vlakbij de oprit naar de snelweg was het vrij gemakkelijk om de eerste liften naar Utrecht te vinden. Vanaf daar was het ook nog redelijk gemakkelijk om bij de grens te komen, waar we begin van de middag aankwamen. We hadden dus nog zo’n 8/9 uur om voor het donker in Berlijn uit te komen, moest lukken, toch?

Niet dus.

We kwamen elkaar weer tegen bij een gigantisch tankstation bij Enschede, net voor de grens. Het was zo groot dat we in eerste instantie dachten dat dit een eitje ging zijn. Maar niks bleek minder waar. Tanken in Nederland is geloof ik altijd duurder geweest dan bij onze buurlanden, waardoor dus vrijwel niemand die de grens over ging, nog in Nederland stopte om te tanken. Iedereen die we spraken, ging hier de snelweg af en bleef in Nederland.

We hebben urenlang iedereen aangesproken en gevraagd of ze de grens over gingen, maar zonder succes. Toen het inmiddels 3 uur ’s middags was en we nog zo’n 500km te gaan hadden, begonnen we ons te beseffen dat we Berlijn die dag waarschijnlijk niet gingen bereiken.

Dus wat dan? Een lift naar een treinstation en verder treinen? Of een andere locatie?

We pakte onze papieren kaart erbij en bekeken wat er binnen fatsoenlijke afstand lag, iets waarvan we het idee hadden dat het haalbaar zou zijn. We hadden 2 opties: Hamburg en Hannover. We maakte nieuwe bordjes voor beide en ons nieuwe plan werd in werking gezet.

Mega succes!

En opeens was daar onze redder in nood. Met onze bordjes in hand liep ik met mijn (vrouwelijke) reisgenoot op een man met een stationwagen af (een familie-auto, waar we alle 4 gemakkelijk in konden). Hij glimlachte en al voordat we iets konden vragen zei hij “toevallig ga ik naar Hannover!”

Hij bleek te werken voor een Duits bedrijf dat een kantoor in Hannover had. Hij moest dus regelmatig naar Hannover en was nu weer onderweg. Hij nam ons graag mee. Het feit dat we met z’n 4en waren, was geloof ik niet ideaal voor hem, maar hij besloot ons toch allemaal mee te nemen en was zelfs zo vriendelijk om ons voor de deur van een hostel af te zetten.

Het begin van een avontuur

En dit was pas het begin. Alhoewel het zeker niet zo soepel liep als gehoopt, hadden we uiteindelijk een lift direct naar Hannover, waardoor het uiteindelijk een vrij gemakkelijke route was. Behalve dan dat we op een andere locatie uitkwamen dan het oorspronkelijke plan was. Maar dat namen we voor lief. Tijd om deze onbekende stad te ontdekken!

Tot we de volgende dag ’s avonds terugkwamen in ons hostel en te horen kregen dat we niet naar onze kamer konden. Tijdens de werkzaamheden in de tuin hadden ze namelijk een flinke bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en de hele stad werd afgezet. We waren omgeboekt naar een hostel buiten het centrum en moesten zo snel mogelijk vertrekken.

Uiteraard konden we het niet laten om toch even te kijken naar wat er allemaal aan de hand was, en inderdaad, het hele centrum was afgesloten. Metro’s reden nog wel, maar stopte niet meer in het centrum. En overal stonden hekken en eenheden om de toegang tot het centrum te blokkeren.

Een onverwacht goed verhaal

Zoiets maak je natuurlijk, maar zelden mee en achteraf gezien was deze hele trip een fantastisch verhaal. Berlijn had ons een heel geschiedenisles gegeven als we er aangekomen waren, maar nu leefde we even zelf in de spanning die de oorlog jaren later nog steeds soms met zich meebracht.

Liften is een avontuur opzich en elke keer dat ik liftend ben rondgereisd ben ik thuisgekomen met fantastische verhalen. Maar dit was een reis die ik waarschijnlijk nooit meer zal vergeten. Mede dankzij mijn fijne reisgenootjes, waarmee we wonderbaarlijk goed om één lijn zaten. Waarmee we gek konden doen, geld hebben bespaard met een picknick in het park met uitzicht op het kasteel en praatjes maakte met daklozen die mensen normaal voor uit vuil links laten liggen. We hebben gedanst op putmuziek*, ijskoude biertjes gedronken bij het café waar ze claimden dat die net zo koud waren als het hart van onze exen (kan niet misgaan) en uiteraard een heel avontuur meegemaakt.

(* Putmuziek: dit vraagt om uitleg. Er was een putdeksel midden in de stad, boven een metrostation (denk ik) waar iemand muziek aan het spelen was. Je kon de muziek horen door de putdeksel en wij besloten daar een dansfeestje van te maken. Koester vrienden waarmee je dit soort random dingen kan doen! Want 10 jaar later, is dit nog steeds één van mijn leukste reis herinneringen)

Is liften aan te raden?

Kort antwoord: ja, want het is echt een fantastische ervaring waarbij je in contact komt met locals die je van alles kunnen vertellen. Of andere reizigers, waarmee je reisverhalen kunt uitwisselen. Zo was één van onze lifts een koppel in een omgebouwd camper busje die zo Europa rondreisde, fantastische verhalen!

Maar lang antwoord: het ligt eraan. Liften was vroeger ontzettend normaal. En dan bedoel ik niet 10 jaar geleden, maar in de jaren ’80 toen onze ouders nog jong waren. 10 Jaar geleden merkte we al veel verbazing over het feit dat mensen nog steeds liften. Het feit dat het minder normaal is geworden, komt met risico’s. Mensen die jaaaaaren geleden met liefde iemand hadden opgepikt, zijn nu wat huiveriger. Waarom zouden mensen nog liften? (Vooral nu budget vluchten zo spotgoedkoop zijn, is liften echt niet meer de goedkope, makkelijke optie). Dus, zijn die lifters wel te vertrouwen? Zijn het geen mensen die je auto willen stelen? Dat maakt je kansen op een lift een stuk kleiner, maar dus ook het risico groter dat de mensen die wél stoppen, zelf geen zuivere intenties hebben.

Luister naar je gevoel!

Ik zou een solo vrouw niet heel snel aanraden om te liften. Ik zou dat zelf ook nooit doen. Het beste is om een duo te vormen van man & vrouw. Hoe krom het ook is, vertrouwen mensen vrouwelijke lifters over het algemeen meer. Terwijl een man er juist weer voor zorgt dat je creapy mannen afweert en je toch wel net iets veiliger bent als er wel wat gebeurt. Hoewel ik dit als feminist altijd moeilijk vind om toe te geven, werkt de wereld nu eenmaal wel zo..

Maar ik heb zelf meerdere keren succesvol met een vriendin gelift, door meerdere landen in Europa, en me nooit onveilig gevoeld. Maar je moet wel goed op je gevoel vertrouwen. Ik heb één keer nee gezegd tegen een lift, omdat ik de bestuurder niet vertrouwde. Stap echt niet in als je twijfelt! En zorg ervoor dat je weet hoe je op locatie komt, mocht het niet zo lopen als gewenst of je het toch niet prettig vinden. Zorg dat je geld hebt voor een taxi naar een treinstation, en dat je dus een route aflegt die met de trein of bus ook te doen zou zijn.

Wil jij naar Berlijn en wél zeker weten dat je er aankomt? Ga met de trein. In mijn “met de trein naar Berlijn” stadsgids leg ik je precies uit hoe en geef ik 15 pagina’s aan tips over wat te doen in Berlijn, waar te eten en zelfs enkele dagtrip ideeën. Berlijn is een veelzijdige stad, dus er is meer dan genoeg te doen!