Meteora Griekenland, een hidden gem op het vaste land

Lizet Wesselman - 19/02/2024

Meteora Griekenland, een hidden gem op het vaste land

Lizet Wesselman - 19/02/2024

Griekenland, een land doordrenkt van mythologie, geschiedenis en prachtige natuur, staat wereldwijd vooral bekend om zijn schitterende eilanden en prachtige stranden. Wellicht breng je ook nog een bezoekje aan Athene, maar veel verder komen de meeste Griekenland reizigers toch niet. En dat terwijl er zoveel verborgen pareltjes te vinden zijn op het vaste land. Een van de meest indrukwekkende bestemmingen die het Griekse vasteland te bieden heeft, is Meteora.

Meteora, een plek van religie en natuur

Meteora, wat letterlijk ” zwevend in de lucht” betekent, is een UNESCO-werelderfgoedlocatie gelegen in het noordwesten van Thessalië. Wat deze plek zo uniek maakt, zijn de imposante rotsformaties die hoog boven de vlaktes uitsteken. Gevormd door millennia van erosie, bieden deze kalkstenen pilaren niet alleen een adembenemend uitzicht, maar hebben ze ook een rijke spirituele betekenis.

In de 11e eeuw begonnen religieuze gemeenschappen zich hier te vestigen, zoekend naar een plek waar ze zich ongestoord konden richten op hun geloof, zonder gestoord te worden. Blijkbaar was een klooster bovenop een metershoge rots, zonder toegangswegen, de enige manier om dat te doen. Tegenwoordig zijn nog zes van de oorspronkelijke 24 kloosters in gebruik, alhoewel er vaak maar een handjevol monniken woont. Ook zijn er inmiddels wel wegen heen en zijn ze allemaal voorzien van een meters hoge trap omhoog. Vandaag de dag geeft het dan ook vooral een prachtig gezicht, maar zeker ook nog een kijkje in de religieuze geschiedenis van de monniken.

Wat te doen in Meteora?

Uiteraard zijn de kloosters de highlight van Meteora en die kun je dan ook bezoeken. Ze zijn, op de St. Nicholas Anapausas na, allemaal op één dag in de week gesloten (en in de winter nog iets vaker). Dit betekent dat je in het weekend alle kloosters kunt bezoeken, maar op door de weekse dagen één klooster zult moeten overslaan. Nu is dat geen ramp, want het is niet heel gemakkelijk om ze allemaal op één dag te bezoeken.

Het gebied waar de kloosters in liggen is vrij groot en er is voor iedereen iets te doen. Of je nu komt voor de kloosters, de natuur of een combinatie, je vermaakt je hier gegarandeerd.

Persoonlijk vond ik juist de omgeving zo prachtig. De rotsen waar de kloosters op staan geven een uniek beeld dat een mooie wandeling waard is. Ik kwam zelf een tourbus tegen en ze kregen echt maar een minuut of 5 om snel foto’s te maken van een prachtig uitzicht, voor ze de bus weer in sprongen. Meteora verdient meer tijd dan dat. Ik zou dus een mix aanraden, zoals bijvoorbeeld een hike tour met klooster bezoek of zelfs een tour te paard. Of ga voor een twee-daagse tour vanuit Athene, zodat je meer tijd hebt om echt van de omgeving te genieten.

Ik raad je sowieso aan om minimaal 2 dagen voor Meteora uit te trekken en je wandelschoenen mee te nemen. Kies 2 of 3 kloosters uit om te bezoeken en ga wandelen. De kloosters zijn dus allemaal op grote hoogte en de klim omhoog is pittig, alhoewel er gewoon een trap naar boven loopt. Je kunt eventueel ook lokale bussen nemen, die stoppen bovenaan de bergen. Ze gaan alleen niet zo vaak en komen ook niet altijd wanneer ze zouden moeten komen. Maar het is wel een goede en goedkope optie om naar één van de kloosters te gaan en vanaf daar omlaag te wandelen. Hier vind je de busroutes.

Hoe kom je in Meteora?

Er zijn verschillende opties om in Meteora te komen. Als eerste optie dus de vele tours die worden aangeboden, vanaf Athene en Thessaloniki. Maar ga je liever op eigen houtje, dan vind je hier alle informatie voor bussen en treinen naar Meteora.

Trein van Athene naar Meteora
Vanuit Athene vertrekken dagelijks treinen naar de stad Kalambaka, het dichtstbijzijnde treinstation bij Meteora. Kalambaka is het dorpje naast Meteora en vanaf daar kun je hoogstwaarschijnlijk gewoon lopen naar je accommodatie, tenzij je er eentje in de bergen hebt gekozen. Dan kun je op lokale bussen stappen. De treinreis duurt ongeveer 4 tot 5 uur, afhankelijk van het type trein en eventuele tussenstops. Check dit goed van tevoren. In maart 2023 is er een groot trein ongeluk geweest en sindsdien zijn er veel stakingen vanwege zorgen om de veiligheid. De trein vertrekt van het treinstation “Larissa”, het centraal station van Athene. Deze ligt redelijk in het centrum, en anders kun je de rode metrolijn pakken.

Bus van Athene naar Meteora
Gaat er geen trein of ga je liever met de bus? Dat kan natuurlijk ook. Die doet er uiteraard wel iets langer over, maar het is een mooie route. Je neemt dan de bus van de Liossion bus terminal naar Trikala. Die rit is zo’n 6 uur met een korte stop bij een weg restaurant ongeveer halverwege. Vanaf Trikala neem je een lokale bus naar Kalambaka. Dit spreekt voor zich, en kom je er niet uit kun je letterlijk aan elke buschauffeur vragen “Kalambaka?” en wijzen ze je naar de juiste standplaats van de bus die je moet hebben.

Naar Meteora vanaf Thessaloniki
Vanaf Thessaloniki kun je ook met de bus of trein naar Meteora. Dit is een iets kortere route dan vanaf Athene, ongeveer 4 uur. Neem de bus vanaf het busstation “Macedonia intercity busstation”. Er gaan 12 verschillende bussen naar Trikala, dus het is vrij gemakkelijk om een bus te vinden. Of neem de trein vanaf “Neos Sidirodromikos Stathmos” direct naar Kalambaka.

Treinkaartjes en buskaartjes naar Meteora
Treinkaartjes kun je op het station kopen of online, als je er in het Grieks uitkomt. Hier vind je een handig stappenplan met plaatjes, waarmee je er waarschijnlijk wel uitkomt.

Bustickets kun je het beste op het busstation kopen. Als je ze online koopt, moet je namelijk alsnog naar de balie om een geprinte versie te krijgen. Uiteraard zorgt een online ticket wel voor een reservering en voorkom je dat de bus al vol is. Dit is de website van de bus, waar je ook up to date prijzen kunt vinden.

Kalampaka

Het dorpje Kalampaka is ook heel gezellig. Meteora is ontzettend toeristisch, maar het dorpje heeft echt een gezellige lokale sfeer. Een sfeer die je op de populaire eilanden en zelfs in Athene niet tegenkomt. Dit is dus zeker een bezoekje waard en ik kan je volledig aanraden om op het gezellige centrale plein op een terrasje plaats te nemen als het weer er goed genoeg voor is.

Beste reistijd Meteora

Zelf was ik in maart in Meteora, wat dus het laagseizoen is. Dat kan ik ontzettend aanraden! Ik had het gevoel de enige toerist te zijn die daadwerkelijk in Kalampaka verbleef, verder waren het dagjes toeristen in tourbussen. Dat geeft je dus die heerlijke lokale sfeer met ontzettend vriendelijke mensen die je bezoek waarderen.

Ik zou sowieso Athene en het Griekse vasteland aanraden tijdens het laagseizoen, omdat het in de zomer heel heet kan zijn en je hier verder geen beperkingen hebt in de winter. Daar waar de Griekse eilanden sluiten in de winter, en hele steden uitgestorven zijn, is het vaste land gewoon waar de lokale bevolking leeft en werkt. Het is hier dus altijd levendig en in het laagseizoen ontwijk je dan de meeste drukte van toeristen.

In het voorjaar staat alles in bloei, waardoor je een prachtig beeld krijgt met bloemetjes en groen, wat mooi contrasteert met de rotsen en kloosters. Het weer kan zeker al oplopen tot een graad of 25, alhoewel het bovenop de bergen wel nog hard kan waaien en flink koud kan worden, neem dus wel een jas mee! In de zomer is het snel te warm voor een flinke hike de bergen op naar de kloosters.

Powered by GetYourGuide