Smyle duurzame tandpasta tabletten
Published 01/11/2022Smyle duurzame tandpasta tabletten
Published 01/11/2022Heb jij wel eens te horen gekregen dat je je tandpasta na het poetsen beter niet kunt doorslikken? Vreemd eigenlijk, dat we ons met z’n allen nooit hebben afgevraagd waarom dat zo ernstig zou zijn en of er dan geen beter alternatief te vinden is. Tandpasta is namelijk helemaal niet gezond. Het zit vol chemische middelen en microplastics, die niet in ons lichaam thuishoren. Toch poetsen we dagelijks braaf onze tanden met dit spul, zonder ons af te vragen wat de effecten zijn van het kleine beetje dat we binnen krijgen. En hoe zit het eigenlijk met het overblijfsel dat je door de gootsteen spoelt? De meeste dingen die slecht zijn voor mensen, zijn ook niet bepaald goed voor het milieu. En dat geldt zeker ook voor tandpasta. Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven!
Waarom is tandpasta schadelijk voor het milieu?
Het schadelijkste aan tandpasta is het plastic. De tubes zijn van een hardnekkig plastic materiaal gemaakt waar zelfs een stukje aluminiumfolie in verwerkt zit. Hierdoor zijn ze niet te recyclen en belanden ze dus overal op de plastic afvalhoop. Maar dat is niet het enige. Net als veel andere cosmetica, zit de meeste tandpasta vol met microplastics. Dit zijn ministukjes plastic, die je met het blote oog niet kunt zien, maar heel schadelijk zijn voor het milieu én voor mensen. Dit komt namelijk ook terecht in ons eigen eten, omdat het bij de waterfiltering niet te verwijderen is. Denk jij netjes je krop sla te wassen, krijg je er een gratis lading plastic bij. Bovenop het plastic dat de boer er al op gespoten heeft door de gewassen te besproeien.
Die microplastics zijn inmiddels gevonden in het bloed en de moedermelk van mensen. Daar hoort het uiteraard niet, en dat kan dus voor de nodige problemen zorgen. Bovendien kunnen bacteriën zich gemakkelijk hechten aan plastic, waardoor er allerlei ziektes verspreid kunnen worden. Nu word je van de meeste bacteriën niet meteen ziek. Maar aangezien al ons water vol zit met microplastics, kan het ook een virus uit een ander land zijn, waar onze lichamen helemaal niet tegen bestand zijn. Een beetje zoals wanneer je water drinkt in een land in Azië, word je meestal niet blij van.
Ook het zeeleven heeft heel veel last van microplastics. Vissen krijgen dit binnen en kunnen het niet verteren. Hun maag loopt dus langzaam vol, tot de dood gaan van de honger omdat er geen eten meer in de maag past.
Wat maken ze?
Smyle maakt kleine tandpasta tabletten. Een alternatief op de gels die vol zitten met middeltjes om het vloeibaar te houden, lekker te laten schuimen, lekker te laten smaken en ga zo maar door. Deze tabletten zijn volledig gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Goed voor jou, én goed voor het milieu.
De tabletten bijt je kapot en vervolgens poets je, met een natte tandenborstel, het gruis over je tanden. Klinkt misschien een beetje vreemd en ik moet toegeven dat de eerste paar keer ook echt raar is. Maar mijn tanden voelden na gebruik wel meteen schoon.
De tabletten zijn beschikbaar met en zonder fluoride. Ik raad je aan om de tabletten met fluoride te bestellen, omdat daar meer onderzoek naar is gedaan. De structuur van de tabletten zorgt voor een lichte schuring van de tanden. In principe hetzelfde wat de microplastics in de gels doen. Fluoride draagt bij aan het herstel van het glazuurlaagje op je tanden, na deze schuring.
Naast de tabletten verkopen ze bij Smyle ook bamboe tandenborstels, plasticvrij flosdraad en handige bewaardoosjes. Zowel een glazen flesje voor thuis, als een handig blikje voor op reis.
Welke duurzame aspecten hanteren ze?
Smyle gaat vooral de strijd aan met plastic en heeft een volledig plasticvrij product ontwikkeld. Dat houdt in dat:
- De verpakking plasticvrij is – de zakjes van de navullingen zijn van papier dat gerecycled kan worden
- De tabletten zelf zijn vrij van microplastics
- De extra producten, zoals flosdraad en tandenborstels, plasticvrij zijn
- De opberg producten plasticvrij zijn – je kunt kiezen uit een glazen flesje of metalen reis blikje
Verder zetten ze stappen om de bezorging van hun product CO2-neutraal te maken. De pakketjes worden allemaal als brievenbuspakketje bezorgd, waarmee er dan wel vanuit gegaan wordt dat de bezorger ze op de fiets bezorgd. Verder hebben ze zich aangesloten bij initiatieven waarbij de uitstoot van de bezorging gecompenseerd worden. Dit wordt dus wel allemaal uit handen gegeven en we moeten dan maar op PostNL vertrouwen om die compensatie daadwerkelijk door te voeren.
Verder nemen ze het zekere voor het onzekere, door chemische ingrediënten uit de producten te bannen. Niet van al deze ingrediënten is bewezen dat ze schadelijk zijn, maar bij Smyle vinden ze het belangrijk om enkel natuurlijke ingrediënten te gebruiken, zodat je gewoon zeker weet dat het goed zit. Zo zit er bijvoorbeeld geen SLS in, de bekende schuimmaker, waarover nog altijd discussie is of het schadelijk is. Bij Smyle hebben ze ervoor gekozen het toch maar weg te laten, aangezien schuim in tandpasta ook helemaal niet nodig is.
Ethische aspecten
Smyle probeert op verschillende manieren bij te dragen aan de samenleving. Zo wordt een deel van het werk uitgevoerd door werknemers die elders niet aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld mensen met een beperking, mensen die in de ziektewet zitten of vluchtelingen die een eerste baantje zoeken. Verder worden er regelmatig Smyle pakketten afgeleverd bij onder andere de voedselbank. Omdat we vaak wel voedsel geven, maar niet stil staan bij de nood aan hygiëne producten. Op deze manier krijgen de mensen van de voedselbank een gratis voorraadje tandpasta.
Over de productie zelf, is niks bekend. Dus het is onbekend of het product in Nederland wordt gemaakt onder goede omstandigheden, of dat dit wordt uitbesteed aan landen waarvan we weten dat het allemaal niet zo zuiver gaat.
Is het veganistisch?
Ja, er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt bij de productie van de tabletten. Ze bezitten een PETA certificaat als bewijs dat er niet op dieren wordt getest.
Hoe werkt het en wat is mijn oordeel?
Laat ik beginnen met een fatsoenlijke uitleg hoe het werkt. Je bijt de tabletten kapot tussen je tanden. Vervolgens maak je je tandenborstel nat en begin je met poetsen. Als je je tandenborstel niet nat maakt, wordt het heel lastig poetsen, omdat de tabletten in droog poeder uit elkaar vallen. Vervolgens poets je gewoon zoals je altijd doet.
Ik moet zeggen dat ik zelf wel vind dat ze vrij klein zijn en ik het gevoel heb dat, als ik de tablet aan één kant stuk bijt, ik de andere kant van m’n mond met niks aan het poetsen ben. Wat ik daarom doe, is de tablet door midden bijten en dan een halfje aan beide kanten kapotbijten. Het is echt heel erg wennen, omdat het nu eenmaal heel anders is dan de normale tandpasta. Het schuimt ook echt niet, dus het voelt soms wel alsof je met niks poetst. Maar achteraf voelen je tanden wel schoon, dus het werkt duidelijk wel.
Ik ben er wel blij mee en ik vind het gewoon belangrijk om plastic zoveel mogelijk te verbannen uit mijn producten. Bovendien scheelt het weer aan vloeistoffen in mijn handbagage, dus voor op reis is het zeker een goed alternatief!
30% korting met de code "Lizet30"
Zolang dit bericht hier staat, is deze kortingscode geldig. Zo kun je dus ook je navullingen goedkoop in huis halen!
In welke landen wordt er geleverd?
Zit je in het buitenland en zijn je tabletten op? Dan kun je het binnen Europa naar je huidige locatie laten sturen. Dit duurt zo’n 5 tot 15 dagen. Binnen Nederland worden bestellingen voor 5 uur, de volgende dag bezorgd.