Duurzaam merk The Body Shop
Published 01/12/2022Duurzaam merk The Body Shop
Published 01/12/2022De afgelopen jaren is er veel gespeculeerd over de duurzaamheid en goede bedoelingen van The Body Shop. Ze werden regelmatig beschuldigd van Greenwashing, het onterecht reclame maken voor duurzaamheid, terwijl ze er eigenlijk niet veel waarde aan hechten. Maar is dat wel terecht? Zelf zeggen ze: “Nadenken over maatschappij en milieu zijn onlosmakelijk verbonden met het bedrijf. Ze zijn geen doelen op zich, maar staan op de voorgrond bij alles wat we doen.”
Bovendien is The Body Shop sinds 2019 een B-Corp bedrijf. B-Corp is zo’n beetje het hoogst haalbare certificaat wat je kunt behalen als duurzaam bedrijf. Dan kunnen we er dus echt niet meer omheen, of wel? Tijd om wat dieper in het merk te duiken.
Wat maken ze?
The Body Shop is een cosmeticabedrijf. Opgericht in 1976 door Anita Roddick, een activiste die het vooral belangrijk vond dat vrouwen zichzelf goed voelde in hun eigen lichaam, in plaats van zich aan te passen aan de bestaande schoonheidsidealen. Ze weigerde producten te verkopen die valse beloftes deed voor antiveroudering of zelfs figuurcorrecties. De producten moesten vooral goed voelen. Vandaar dat tot op de dag van vandaag, de focus ligt op verzorgende producten zoals bodybutters en handcrème. Producten die helpen tegen dat vervelende prikkende gevoel van een droge huid, in plaats van een gel tegen kraaienpootjes.
De producten die ze verkopen:
- Gezichtsproducten, van wasproducten tot verzorgende crèmes
- Lichaamsproducten, van lotions tot scrubhandschoenen.
- Haarproducten
- Make-up
- Parfums
Welke duurzame aspecten hanteren ze?
In 2021 heeft The Body Shop in 40 landen ruim 500 refill stations geïnstalleerd. Het is een 5 jarenplan om dit in alle winkels te plaatsen. Hier kun je je favoriete product eenvoudig weer bijvullen, zonder weer een nieuwe verpakking te houden kopen. De verpakkingen die je hiervoor kunt gebruiken zijn aluminium flessen. Dit is een duurzaam materiaal wat jaren lang mee kan gaan. Bij de refill stations kun je shampoo, conditioner, douchegel en handzeep kopen.
De verpakkingen van de rest van de producten zijn helaas nog steeds van plastic. Overigens gaat het hier wel om gerecycled plastic dat in samenwerking met Plastics For Change wordt verzameld in India, een land waarvan we denk ik allemaal wel weten dat de afvalverwerking ernstig achterloopt. Het plastic wordt door de lokale bevolking verzameld, die daar een goede prijs voor krijgt. Dit plastic wordt dan weer gebruikt voor de verpakkingen van The Body Shop. Het hergebruiken van producten is echt wel één van pijlers van het bedrijf, om zo de vuilhoop niet te vergroten en het liefst zelfs te verkleinen. In de UK, Hongkong en Singapore kun je je lege verpakkingen terugbrengen in de winkel, zodat ze hergebruikt kunnen worden.
Verder wordt er al sinds de oprichting gebruikgemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals Aloe Vera, Hennep en Gember. Maar daar houdt de informatie op. In 2016 hadden ze ambitieuze plannen om het meest duurzame bedrijf ter wereld te worden, met biologische ingrediënten die duurzaam zijn verkregen en zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Mooie plannen, maar er is verder totaal geen informatie over te vinden. De doelen zouden in 2020 behaald moeten zijn, maar dat lijkt dus niet helemaal gelukt te zijn.
Wel wordt er gebruikgemaakt van duurzame verpakkingsmaterialen en wordt er aandacht besteed aan de duurzaamheid van het bedrijf zelf, door de bedrijfslocaties duurzamer te maken, de uitstoot bij te houden en te streven naar een CO2-neutraal bedrijf in 2030.
Ethische aspecten
Wat betreft ethische aspecten zet The Body Shop wel echt extra stappen. Het bedrijf is opgericht door een feminist en activiste, die er geen geheim van maakte dat ze de wereld vooral voor vrouwen een beetje beter en mooier wilde maken. Er wordt daarom in de productielijnen veel samengewerkt met vrouwen uit verschillende landen, die dankzij The Body Shop een eerlijk loon krijgen voor hun werk. Hier vind je daar meer informatie over. Klein beetje jammer wel dat het bedrijf inmiddels een mannelijk CEO heeft, maar het lijkt erop dat dit werk wel actief wordt voortgezet.
Als B-Corp organisatie bewijzen ze dat ze zich inzetten voor een betere wereld. Door hun winst te gebruiken om sociaal maatschappelijke problemen aan te kaarten en aan te pakken. Als activiste ging de oprichter zelf regelmatig de straat op om echt dingen te kunnen veranderen, en met succes. Wat betreft ethische aspecten zit het met The Body Shop echt wel goed.
Is het vegan?
Verbazingwekkend genoeg is het antwoord hierop nee. The Body Shop was het eerste bedrijf ooit dat volledig cruelty vrij was. Daar danken ze een groot deel van hun naamsbekendheid aan. Helaas is die inzet daarna afgezwakt. Momenteel is alles nog steeds dierproefvrij en geschikt voor vegetariërs, maar lang niet alle producten zijn veganistisch. Ze hebben wel een collectie aan veganistische producten en er was een ambitie om tegen 2023 volledig veganistisch te zijn. Het is echter december 2022 en het lijkt er niet op dat ze dat doel behalen. Vind je dit een belangrijk aspect? Bekijk dan specifiek de veganistische producten.
Algemeen oordeel:
Ik moet toegeven dat ik wel begrijp waarom er veel discussie is over de goede bedoelingen van The Body Shop. Het enige waar ik écht van overtuigd ben, is dat ze echt hun best doen voor een betere wereld. Maar dan vooral op sociaal maatschappelijk vlak. Fantastisch, en voor mij persoonlijk heel belangrijk. Maar qua duurzaamheid heb ik een beetje m’n twijfels.
Er worden absoluut goede stappen gezet, zoals de refill stations. Wat ik dan wel weer jammer vind, is dat het commentaar daarbij was “we merken dat mensen steeds meer behoefte hebben aan duurzame alternatieven”. Dan vraag ik mij wel af, wat je doel is. Je klanten tevreden houden en winst maken door mee te gaan met trends, of vind je het duurzame aspect zelf ook echt belangrijk?
Ook de informatie op de website legt veel meer de focus op de maatschappelijke aspecten. Duurzaamheid wordt hier en daar sporadisch genoemd, maar er is nergens echt informatie te vinden over wat dat inhoudt. Nou ken ik bedrijven die aangeven dat duurzaamheid de hele identiteit is van het bedrijf en ze het daarom juist niet expliciet noemen. Maar omdat ze wel diep ingaan op de maatschappelijke aspecten, heb ik er toch een beetje mijn twijfels bij. Ik vond pas een duurzaamheidsrapport toen ik de Griekse website opende.
Ik denk dat er echt wel goede intenties zijn, maar dat het misschien niet helemaal uit de juiste hoek komt. Er zijn veel ambitieuze plannen voor 2030. Laat dat nou net ook het streefjaar zijn voor overheidsplannen en milieudoelen..
In welke landen wordt er geleverd?
The Body Shop verzendt naar het grootste deel van de landen ter wereld. Woon je niet in Nederland? Kies dan links onder op de website het land waar je je producten wilt ontvangen.