Top 6 wat te doen in Kopenhagen

Lizet Wesselman - 19/08/2022

Top 6 wat te doen in Kopenhagen

Lizet Wesselman - 19/08/2022

Heb jij een tripje naar Kopenhagen op de planning staan, maar heb je eigenlijk geen idee wat je moet doen? Geen paniek, dat wist ik ook niet, haha. Maar dankzij een hoop leuke mensen die ik heb leren kennen in de 3 weken dat ik daar zat, weet ik nu alle verborgen plekjes. Ik deel hier de leukste plekjes in Kopenhagen met je plus een paar insider tips. Let’s go!

1. Tivoli

Als je je al een klein beetje hebt ingelezen dan heb je Tivoli wel voorbij zien komen. Dit is wellicht de meest populaire attractie in Kopenhagen. Letterlijk, eigenlijk. Het is namelijk een attractiepark, maar ook een gewoon park om te wandelen. Het is een bijzonder concept. Het is een park waar je als het ware een wandeling rond de wereld maakt. Je komt langs prachtige gebouwen uit bijvoorbeeld Azië en het Midden Oosten. Maar dus ook parken, prachtige bloemen uit die regio en een gigantische vijver met fontein en restaurant boot, waar je heerlijk kunt genieten.

Bij elk stukje vind je ook een attractie en vaak iets van een spelletje, zoals schieten of een kamelenrace. Niet jouw ding? Dan heb ik goed nieuws. Je betaalt namelijk alleen entree tot het park. Wil je vervolgens in een attractie? Dan betaal je daar weer extra voor. Het is €19,50 voor het park (145 DKK). Wil je ook in de attracties? Dan kun je vooraf of in het park tickets kopen voor 165 DKK (€22.18). Wil je alles doen, dan is het best prijzig. Maar ik vond het vooral wel prettig dat ik ook van dit park kon genieten, zonder de hoge kosten voor de attracties. ’s Avonds word je getrakteerd op mooie verlichte gebouwen en er zijn regelmatig openluchtconcerten of optredens.

2 Insider tips:

  • Bij de markthallen in het park kun je een stempel krijgen als je er uit gaat. Met die stempel kun je er weer terug in. Dus als je ’s ochtends bent geweest maar graag de lichtjes wilt zien of naar een optreden wilt, dan kun je dus gewoon later weer terugkomen zonder 2x te hoeven betalen.
  • Vind je het leuk om met locals op pad te gaan? Kijk dan eens wie een lidmaatschap heeft. Ik heb echt bijzonder veel mensen ontmoet die een lidmaatschap hebben en die kunnen dan 4(!) mensen gratis meenemen! Superhandig, scheelt je weer kosten. Attracties moet je dan wel nog apart betalen, tenzij ze een all-in lidmaatschap hebben. Ik post altijd iets in lokale expat groepen op Facebook om mensen te vinden die met mij op pad willen.

2. Nyhavn

Geef maar toe, je zag een foto van de gekleurde huisjes in Kopenhagen en je verwachtte dat de hele stad er zo uitziet, toch? Dit is het eerste wat je vindt als je zoekt naar Kopenhagen, ondanks dat het dus maar één straatje is. De rest van de stad is eigenlijk vrij modern en biedt vooral veel futuristische gebouwen met veel ramen en soms bijzondere constructies. Niet minder mooi, maar wel heel anders.

Toch is dat mooie straatje met de gekleurde huisjes een heerlijke hotspot midden in de stad. Met gezellige terrasjes en altijd heel veel drukte. Uiteraard betaal je de hoofdprijs op deze terrasjes, dus er langs lopen kan ook. Maar het is absoluut een bezoekje waard!

Ben je in een toeristische bui? Dan kun je vanaf hier een bootje pakken waarmee je een tripje door de stad doet. Net als Amsterdam zijn er veel grachten in Kopenhagen dus het is niet gek dat je dit vanaf een bootje kunt bewonderen.

Insider tip:

Alhoewel waarschijnlijk niet heel verrassend, maar wil je mooie foto’s zoals deze, kom dan vroeg! Het wordt echt snel druk en overdag gaan er aan de lopende band toeristen bootjes heen en weer. Dan kun je een mooie weerspiegeling zoals deze dus echt vergeten.. Deze foto is een half uurtje na zonsopkomst gemaakt. Het duurt even voor de zon boven de gebouwen uit komt.

3. Frederiks kerk

Ik ben totaal niet religieus, maar neem vaak wel even een kijkje in een kerk. Ik heb er dus een hoop gezien, maar dit was zeker één van de mooiste! Het is een grote ronde koepel, dus een heel andere structuur dan de meeste kerken. Ik vind hem juist heel mooi, omdat het vrij simpel is. Hij is voor het grootste gedeelte gedecoreerd met marmer, waardoor de kerk de bijnaam van marmerkerk heeft gekregen. Dat is uiteraard erg duur, dus het duurde even voor het af was en het bovenste deel is uiteindelijk afgerond met kalksteen. Maar het is een mooi passend geheel. Er lopen mooie tekeningen richting het plafond van de koepel, maar verder heeft het niet overdreven veel schilderingen. De kleuren vullen elkaar wel prachtig aan, en het is gewoon een mooi geheel.

Insider tip:

Wil je een mooie foto met de kerk maar heb je geen zin om vroeg op te staan om de drukte te ontwijken? Zoek het dan hogerop. Een klein stukje verder vind je de parkeergarage “Jeudan Parkering” waar je vanaf het dak een mooi uitzicht hebt op de kerk. Toen ik er was, was het dak gesloten. Maar probeer het zeker. En anders is het uitzicht vanaf de balkonnetjes ook best grappig. Daar foto’s maken gaf mij een beetje zo’n gevoel als een hotel balkonnetje voor de Eiffeltoren 🙂

4. Botanische tuin

Wederom in een mooie koepel, vind je een prachtige botanische tuin. Zoals eigenlijk alle botanische tuinen, vind je hier unieke planten en bloemen die je in het wild in Europa niet tegen gaat komen. Het bestaat uit 2 delen, een grote tuin rondom het natuurhistorisch museum. Dit is gratis te bezoeken en is dus gewoon een mooi park om lekker rond te slenteren.

Dan is er een overdekt gedeelte, waar je voor moet betalen. Dat is 60 DKK voor volwassenen, 40 DKK voor kinderen t/m 17 en studenten. Ongeveer €8/€6 dus. Binnen vind je dus prachtige planten uit veelal warme gebieden en een flinke collectie aan prachtige vlinders. Het gebouw zelf is al een bezoekje waard en is vooral een populaire instagram hotspot.

 

5. Foodhallen

Er zijn maar liefst 3 foodhallen in Kopenhagen! Ze zijn duidelijk nogal geliefd. De eerste had ik al even snel genoemd, die hoort bij Tivoli. Eerlijk gezegd is die niet zo bijzonder, het zijn maar een paar tentjes en geen gezellig zithoekje. Het is dus meer een soort afhaal dingetje.

De andere zijn wel heel leuk. Reffen is de grootste en populairste. Het is daar op warme dagen dan ook propvol! Ondanks dat er maar liefst 2500 zitplekken zijn! Je hebt keuze uit 40 kraampjes met hapjes en drankjes en kunt dan plaatsnemen aan een picknicktafel of in een luie strandstoel, als die nog niet bezet zijn. Ze houden hier ook evenementen, dus het is zeker de moeite waard om even de website te bekijken voor je gaat.

De laatste is Broens Gadekøkken, dichtbij Nyhavn. Deze is een stuk kleiner, maar wel heel gezellig. Je vindt er nog altijd een hoop lekkere dingen, zoals pokebowls, Italiaans en Grieks.

Insider tips:

Het is technisch gezien niet verboden om eigen consumpties mee te nemen. Het wordt zeker niet echt gewaardeerd, maar als je bijvoorbeeld een hapje komt eten en een eigen drankje meeneemt, zal ook niemand je wegsturen. Er zijn overigens ook plekjes waar je lekker aan het water kunt zitten met je eigen picknick, zoals bijvoorbeeld Opheliaplatz.

 

6. Forgotten giants fietstour

Deense kunstenaar Thomas Dambo heeft over de hele wereld een aantal beelden van reuzen geplaatst. Uiteraard zijn de meeste daarvan terug te vinden in Denemarken en daarvan weer een hoop rondom Kopenhagen. De bekendste zijn de 6 “forgotten giants”, alhoewel er in de omgeving van Kopenhagen al een stuk meer te vinden zijn, is dit een losstaand project. Alle 6 de reuzen zijn gemaakt van sloophout en verstopt op afgelegen plekjes. Zo vind je Little Tilde verstopt in een bos en Oscar ligt onder een brug. Je kunt een tour doen langs alle 6 de forgotten giants. Dat kun je natuurlijk zelf doen of met een georganiseerde tour. De verste is ongeveer een uurtje fietsen vanaf het centrum, als je het hele rondje doet zou dat zo’n 3 uur duren.  

Er zijn er dus ook nog een aantal in de stad zelf. Bijvoorbeeld Green George in Christianahoeve.

Meer informatie over dit project kun je op de website vinden. Daar vind je ook een kaart met zowel de locaties in Kopenhagen als de andere locaties op de wereld waar deze kunstwerken te vinden zijn, zoals in Mexico bijvoorbeeld.