Treinreizen door Duitsland

Lizet Wesselman - 02/08/2023

Treinreizen door Duitsland

Lizet Wesselman - 02/08/2023

Ben je wel eens naar een land geweest waar je eigenlijk heel weinig van verwachtte, maar je vervolgens maanden later mensen nog even enthousiast over blijft vertellen? Dat was voor mij Duitsland, en vooral de mooie treinreizen in Duitsland. Als Nederlander was Duitsland denk ik niet exotisch genoeg. Ik vond de natuur in Nederland nooit interessant, dus hoe mooi kan Duitsland dan eigenlijk zijn?

Lage verwachting bij Duitsland

Ik verwachtte er weinig van, en mijn eerste bezoek aan Duitsland was dan ook pas toen ik 18 was en naar Berlijn ging. Daarna enkele kleine trips in de jaren die volgden, zoals een bezoekje aan de kerstmarkt in Dresden en Düsseldorf en een lift reis die in Berlijn uit had moeten komen, maar uitliep op een heel avontuur in Hannover.

Pas op m’n 30e besloot ik een treinreis in Duitsland te maken. In de zomer van 2022 kwamen ze met een treinkaartje waarmee je voor € 9 onbeperkt kon treinreizen in Duitsland. Wel alleen met regionale treinen, dus vooral kleine dorpjes werden zo aantrekkelijk. In het social media tijdperk zag ik anderen dat doen en langzaamaan vulde mijn Google Maps met pins voor plekken waar ik heen wilde. Toen ik van Denemarken terug naar Nederland ging, besloot ik dus die hele €9 te investeren in zo’n kaartje en een treinreis door Duitsland te maken, in plaats van een snelle route met enkel een overstap in Hamburg. Ik maakte 3 leuke stops en besloot later die maand nog het zuiden van Duitsland te verkennen. En ik kan je vertellen dat ik spijt heb dat ik tot m’n 30e heb gewacht met het ontdekken van Duitsland, want wauw, wat had ik dit pracht land onderschat!

Trein reis Duitsland

Ondanks dat de eerdere korte trips naar Duitsland allemaal heel leuk waren, met goed gezelschap en goede verhalen achteraf, trok Duitsland mij nog steeds niet als echt reisland. Waarschijnlijk omdat ik rond de steden bleef hangen, en ik gewoon niet zo’n stad persoon ben.

Ik kwam er in april 2022 nog terug voor een conferentie in Hamburg en een concert in Berlijn, maar verwachtte toen nog steeds niet dat ik een paar maanden later zo’n mooie treinreis door Duitsland zou maken die echt een indruk zou achterlaten. Het was leuk voor kleine tripjes, maar 2 weken reizen in Duitsland? Nee hoor, doe mij maar een exotische locatie met een stuk beter weer, mooie stranden of fantastische berggebieden.

Maar op de laatste moest ik dus heel erg hard terugkomen! Want het zuiden van Duitsland heeft een ontzettend mooie bergachtige omgeving, die echt niet onder doet aan bijvoorbeeld Oostenrijk.

Mijn Duitsland “jaar”

En dus juist door dat €9 treinkaartje, kreeg ik de kans om de natuur in Duitsland te ontdekken en eindelijk het beeld dat ik had te veranderen. Je kunt zo’n groot land gewoon niet beoordelen, alleen maar op de grote steden. Wat dus ook één van de redenen is waarom ik zo van treinreisen houd, omdat je veel meer van een land kunt bezoeken dan de highlights en grote steden.

Naast de natuur in het zuiden bracht reizen met de trein in Duitsland mij ook in schattige dorpjes zoals Rothenburg ob der Tauber, Lübeck en Mittenwald (wat ook in de natuur ligt, maar van zichzelf al de moeite waard is!)

In 2022 werd het dus eindelijk het jaar van Duitsland en nu kan ik het alleen maar iedereen aanraden. Ik heb inmiddels ook enkele van die “exotische” locaties gezien die ik vroeger als beter beschouwde. En ondanks dat ook die de moeite waard zijn, zoals bijvoorbeeld Marokko of Indonesië, heeft Duitsland echt wel een plekje op de lijst met favoriete landen verovert!

Treinreis gids Zuid-Duitsland

Het is dus alleen maar toepasselijk, dat een treinreis door Duitsland de eerste reisgids is geworden, die op 1 augustus 2023 is gelanceerd. Exact een jaar na het begin van mijn Duitsland avontuur in 2022.

Over dat hele avontuur had ik al eerder een blog geschreven. Maar wil jij nou ook treinreizen naar Duitsland maken? Dan kan ik je zeker mijn Zuid-Duitsland gids aanraden! Die staat bomvol tips in en rondom 7 prachtige locaties in Zuid-Duitsland, inclusief tips voor restaurants en duurzame accommodaties.

Uiteraard kun je in de gids ook precies lezen hoe je deze treinreis aflegt, hoe je treinkaartjes naar Duitsland koopt én hoe je goedkope tickets kunt vinden.

Binnenkort komen er nog meer gidsen voor treinreizen door Europa bij, dus stay tuned.

Wat was jouw mooiste treinreis door Duitsland? Ik ben benieuwd naar nog meer mooie treinreizen in Duitsland.