Wat zijn goede duurzame merken?

Lizet Wesselman - 01/09/2022

Wat zijn goede duurzame merken?

Lizet Wesselman - 01/09/2022

Ken je dat, je wilt graag betere en duurzame keuzes maken bij de merken die je koopt, maar telkens als je denkt een goed merk gevonden te hebben, hoor je weer slechte dingen over dit merk. Als je dat niet hebt, tell me your secret. Maar ik heb dat dus wel. Een duurzaam merk blijkt toch niet zo duurzaam te zijn en ik begin weer bij het begin. Dus, ik ben al enige tijd geleden begonnen met het testen van verschillende duurzame merken en ik zal jullie op weg helpen door elke maand een blog te posten over een leuk duurzaam merk.

Definitie duurzaam merk

De eisen die je kunt stellen aan een duurzaam merk, zijn vrij breed. Je kunt eisen dat het volledig CO2-neutraal is dat de verpakking zo duurzaam mogelijk is en het product zelf. Maar het kunnen ook producten zijn die net even een stapje extra zetten voor een beter milieu. We moeten allemaal ergens beginnen en ik vind niet dat we merken die hun best doen, maar hun echte doel nog niet hebben bereikt, daarop afgerekend hoeven te worden.

Ik heb merken de afgelopen jaren zien groeien van bedrijven die kleine stapjes zetten naar een groenere toekomst tot bedrijven die rigoureus de boel omgooien en er een hele duurzame strategie aan overhouden. In mijn artikelen zal ik toelichten in welke mate een product duurzaam is. Van de kleine stapjes tot alle moeite die ze kunnen doen om de wereld een beetje beter te maken.

Is het ethisch verantwoord?

Wat ik persoonlijk vaak zie is dat een merk pogingen doet om duurzamer te zijn, maar daarbij totaal niks lijkt te geven om de werkomstandigheden. Je kunt biologisch katoen voor je producten gebruiken, maar als je productiemedewerkers vervolgens in een zwaar vervuilende fabriek werken, waar zij zelf ook nog eens lichamelijke klachten van krijgen, hou je wat mij betreft een beetje de schijn op.. Experts zijn het wat dat betreft met mij eens en beschuldigen zulke bedrijven van “greenwashing”. Wat greenwashing precies is, kom ik nog op terug, maar denk aan luchtvaartmaatschappijen die claimen hun vlucht te compenseren door een paar boompjes te planten. En dan vervolgens tijdens corona lege vluchten op laten stijgen om A-locatie plekje op het vliegveld niet te verliezen. Ja, lekker bezig!

Is het veganistisch?

Veganistisch en duurzaam gaat hand in hand. In veel producten komen dierlijke ingrediënten voor. Dat wil je misschien niet weten, maar gelatine wordt bijvoorbeeld meestal gemaakt van restafval van varkens botten en het glanzende laagje op je M&M’s is van de huid van kevers. Lekker he? Maar dus ook niet heel duurzaam. Veedieren zorgen namelijk voor heel veel uitstoot en het gebruik van bepaalde dieren en insecten kan ons ecosysteem aantasten. Lang niet altijd hoor, maar soms dus wel.

Daarbij merk ik ook dat veel mensen die waarde hechten aan duurzame keuzes, ook waarde hechten aan dierenwelzijn en veganistische producten. Dus zal ik bij elk merk ook aangeven of de producten veganistisch zijn en zo niet, toelichten wat voor dierlijke ingrediënten erin verwerkt zitten.

Welke producten worden onderzocht?

Omdat dit een reisblog is, zullen de producten vooral producten zijn die je tijdens je reizen kunt gebruiken. Denk aan zeepjes en wandelschoenen gemaakt van koffiedik. En dus ook duurzame backpacks, kleding, waterflessen en andere producten die niet mogen ontbreken als je op reis gaat.

Deel je input

Ben jij nou al heel lang op zoek naar een alternatief voor je favoriete merk, maar kom je er niet uit? Laat dan zeker een reactie achter onder dit artikel of stuur mij een berichtje via Instagram. Ik ga dan voor jou op zoek naar een goed alternatief.