Door Lizet Wesselman
03/10/2023
Met een feestelijke ceremonie en het doorknippen van een lint heeft President Joko Widodo officieel de Whoosh-hogesnelheidstrein gelanceerd. Deze ultramoderne trein, ook bekend als Kereta Cepat Jakarta-Bandung (KCJB), markeert een nieuw tijdperk in de Indonesische infrastructuur. Het is de eerste hogesnelheidstrein in Zuidoost-Azië.
“Dit is een historisch moment voor Indonesië,” verklaarde de president voor een enthousiaste menigte op het nieuwe hightech station in Jakarta. “De Whoosh-trein brengt ons land een stap dichter bij een toekomst van snelle, efficiënte en duurzame transport.”
Snelheid en efficiëntie
De Whoosh-trein, die snelheden tot 350 km/u kan bereiken, verkort de reistijd tussen Jakarta en Bandung van ongeveer drie uur naar slechts 40 minuten. Deze enorme tijdsbesparing belooft een revolutie teweeg te brengen in hoe mensen tussen deze twee belangrijke steden reizen en zaken doen.
Minister van Transport, Pak Joko, lichtte toe: “Met de Whoosh-trein worden dagelijkse reizigers, zakenreizigers en toeristen in staat gesteld efficiënter te reizen. We verwachten dat dit de economische banden tussen Jakarta en Bandung aanzienlijk zal versterken.”
Economische verwachtingen
De lancering van de Whoosh-trein wekt hoge verwachtingen voor economische groei. “Dit project is meer dan alleen een vervoermiddel,” aldus Dr. Lisa Wijaya van de Jakarta School of Economics. “Het positioneert Indonesië als een moderne economie en heeft het potentieel om aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken.”
De overheid voorspelt dat de verbeterde verbinding tussen de twee grote steden zal leiden tot een boost in toerisme en zakelijke activiteiten langs de hele corridor tussen Jakarta en Bandung.
Maar er is ook kritiek
Maar daar ligt ook precies het punt van zorgen. Met een kostenplaatje van ongeveer $7,3 miljard is de Whoosh-trein een van de duurste infrastructuurprojecten in de Indonesische geschiedenis.
Om die kosten terug te verdienen, liggen de kosten van de treintickets voor Woosh aanzienlijk hoger dan de prijzen van bestaande vervoersopties. De angst is, dat de lokale bevolking niet in staat is om de trein te betalen. Hierdoor is het een hoge kostenpost voor het land, waar de lokale bevolking zelf weinig baat bij heeft. Het is ook nog maar de vraag of zo’n hogesnelheidstrein toerisme aantrekt en op die manier de gemaakte kosten kan dekken.
Time will tell
Terwijl de eerste Whoosh-treinen vandaag vertrekken, kijkt heel Indonesië – en de wereld – met belangstelling toe. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen hoe succesvol het project zal zijn in het bereiken van zijn doelen.
President Widodo sloot de ceremonie af met een hoopvolle boodschap: “De Whoosh-trein symboliseert onze ambitie en capaciteit als natie. Het is een stap voorwaarts in onze reis naar een meer verbonden en welvarend Indonesië.”
Met deze lancering zet Indonesië zich niet alleen op de kaart van landen met hogesnelheidstreinen, maar opent het ook een nieuw hoofdstuk in zijn ontwikkelingsverhaal. De toekomst zal uitwijzen hoe deze ambitieuze investering de dynamiek van reizen, zakendoen en leven in dit uitgestrekte eilandenrijk zal veranderen. Vanuit een duurzaam oogpunt, is het natuurlijk een mooie ontwikkeling. Maar met de hoge prijzen, is het nog aankijken of het een waardig alternatief vormt op huidige vervoersmiddelen of binnenlandse vluchten.