4 Leuke dagtrips vanaf Hamburg

Published 08/08/2022

4 Leuke dagtrips vanaf Hamburg

Published 08/08/2022

Heb jij een reisje naar Hamburg op de planning staan, maar wil je ook de omgeving een beetje verkennen? Dan heb je geluk, want er zijn een hoop schattige dorpjes in de omgeving van Hamburg. Allen zijn in maximaal een uurtje met de trein bereikbaar. Dus als je een andere omgeving zoekt of een hapje wilt eten in een idyllisch dorpje, dan zijn dit 4 leuke dagtrips om te onthouden! 

1. Bremen

Reistijd: 0.56 minuten – Prijs: €17.90 – Boek je ticket

Bremen is de grootste van de 4. Ik moet wel zeggen, dat ik het voor de grootte een beetje tegen vond vallen. Er zijn eigenlijk 2 hotspots in het stadje, de Marktplatz met daar omheen verschillende mooie gebouwen zoals de indrukwekkende kathedraal. Ook vind je hier, naast het stadhuis, de “Bremer stadsmuzikanten”, een beroemd standbeeld van 4 dieren die op elkaars rug staan. Ik moet zeggen dat het mij weinig zei, maar het komt van een bekend Grimm sprookje over deze dieren die als muzikanten naar Bremen gaan voor een betere toekomst. In Duitsland is het standbeeld heel bekend en mensen komen hier echt voor naar Bremen. De legende gaat dat als je de voorpoten van de ezel vastplakt, je wensen in vervulling gaan. Let op: je moet wel beide benen tegelijk vastpakken! Anders heb je juist ongeluk.

Een andere hotspot in Bremen is de wijk Schnoor. Een schattig wijkje waar je lekker kunt verdwalen. Met schattige huisjes en restaurantjes. Leuk om lekker doorheen te slenteren en een beetje te verdwalen in de wijk.

Persoonlijk vond ik Bremen het minst interessant van de 4. Juist van een grotere stad had ik meer verwacht. De sfeer vond ik wel heel gezellig en er zijn meer dan genoeg restaurants en barretjes om je dagen lang te kunnen vermaken. Dus zoek je juist een plekje buiten Hamburg, dat wat rustiger is maar wel een beetje een stadsgevoel geeft, dan is Bremen absoluut een leuk alternatief! Heb je maar 1 dag voor een dagtripje vanaf Hamburg? Dan zou ik absoluut voor 1 van de andere 3 gaan.

Ik verbleef hier wel in het leukste hostel ever! Het is een indoor camping met oude camperbusjes en houten hutjes die omgebouwd zijn tot kamers. Ze zijn allemaal in de thema van een land zoals een Canadese jachthut. Fantastisch! Er is ook 1 gedeelde hostel kamer voor als je budget wat minder is, maar het is echt mijn favoriete hostel so far! 

2. Lübeck

Reistijd: 0.44 minuten – Prijs: €15 – Boek je ticket

Helemaal in het Noorden van Duitsland vind je Lübeck. Dit is ook de plek waar je een ferry kunt nemen naar Denemarken of Zweden. Het stadje wordt ook wel “de stad van de 7 torens” genoemd, naar de 7 gigantische torens die het kleine stadje rijk is. Je vindt hier de op 2 na grootste kerk van Duitsland met de hoogste torens in Europa met een oorsprong van vóór 1400. Heel oud en heel groot dus. Dit is de St. Mary kerk. De andere torens in de stad zijn van kleinere kerken en de dom. Het is een klein stadje, dus je kunt in een dag gemakkelijk een kijkje bij alle torens nemen. Je kunt de St. Petruskerk ook beklimmen. Alhoewel, klimmen.. Er gaat gewoon een lift, lekker makkelijk. Het kost maar €5 en dan heb je een panorama zicht over de stad.

De stad zelf is een UNESCO gebied. Ja, de hele stad. Dit omdat alles nog in de originele staat is. Ondanks dat het één van de eerste steden was die onder Hitlers bewind viel en flinke klappen heeft gehad, hebben ze direct alles opgebouwd. Ook nieuwe herstelwerkzaamheden zijn in de originele stijl. Je ziet dus soms een vrij nieuw gebouw, in de unieke oude stijl. Je vindt er ook nog 2 grenstorens, aangezien het stadje ooit omgeven was door een muur. De Holstentor is de meest indrukwekkende van de 2 en is niet te missen.

Een ander gebouw die je niet mag missen is het gemeentehuis of “Rathaus”. Deze vind je naast de St. Mary kerk, dus je komt er waarschijnlijk toch. Dit gebouw heeft ook flinke klappen gevangen en ook later nog te maken gehad met verwoestingen en brand. Het is in verschillende jaren en verschillende stijlen heropgebouwd en ziet er daardoor heel bijzonder uit. Met mooie tekeningen, pikzwarte stenen, maar ook witte details. Het gemeentehuis staat op het marktplein, waar je in de winter een gezellige kerstmarkt vindt.

In Lübeck heb je maar 1 hostel optie, dus je moet hier of rekenen op een hotel of gaan voor het party hostel. Ik moet zeggen dat de isolatie me verbaasde! Mijn kamer zat precies boven de bar maar zodra ik de ramen dicht deed hoorde ik niks meer. 

3. Lüneburg

Reistijd: 0.29 tot 0.50 minuten – Prijs: vanaf €8.56 – Boek je ticket

Lüneburg is een fantastisch schattige dorpje iets ten oosten van Hamburg. Ook hier vind je de typische oude Duitse huisjes in een wirwar van straatjes. Afgewisseld met gezellige restaurantjes en terrasjes. Dit is duidelijk een heel toeristisch plekje. De hele trein liep daar leeg en we liepen in een meute richting het oude stadscentrum. Daar gaan de meeste direct naar het marktplein, waar je wederom een kerk vindt en een lading schattige huisjes. Hier omheen vind je dus allemaal verschillende straatjes met gekleurde huisjes, waar je heerlijk in kunt verdwalen.

Het is zeker geen stadje waar je je een week kunt vermaken. Maar er is wel genoeg te zien en doen om er zelfs een overnachting te plannen. Genoeg keuze aan terrasjes en restaurants en heerlijke ontspannen sfeer. Hier kreeg ik echt een vakantie gevoel, omdat duidelijk iedereen er lekker een dagje tussenuit is en alles op z’n gemakje doet. “Alter kran im Lüneburger hafen” (foto) is absoluut een must om te bezoeken, wie houdt er niet zo’n heerlijk straatje aan het water? Neem plaats op een terrasje, of op een boot, en geniet. Vanaf daar kun je verder het stadje in en vergeet vooral de hofjes niet! Ze zijn soms wat verstopt, maar een bezoekje waard.

4. Lauenburg/Elbe

Reistijd: 0.54 min tot 1.15 uur – Prijs: €7.07 – Boek je ticket

Verreweg het kleinste dorpje van de 4, maar zeker mijn persoonlijke favoriet! Het is alsof je in een schilderij rondloopt met de meest prachtige huisjes. Het is er ook heerlijk rustig, dus je waant je soms echt in een stukje niemandsland. Loop richting de kerk om de mooie huisjes te vinden, je ziet ze vanzelf. Om de kerk heen zijn wat schattige straatjes met prachtige gebouwen. Je komt uiteindelijk uit bij een klein pleintje met in het midden een ijstent in een prachtig huisje met groene details. Dit is het oudste huisje in het dorpje en komt uit 1573! Een hoop geschiedenis in dit dorpje en veel huisjes hebben een plakkaat aan de muur waar je dit op je gemakje even kunt lezen.

Als je echt even rust wilt en net als ik heel erg kan genieten van dit soort schattige huisjes, dan mag je deze plek echt niet overslaan! Je kunt vanaf hier ook met de boot naar Lüneburg, als je beide dorpjes wilt bezoeken. Ze zijn goed te combineren voor een dagtripje.

Korting op je reis

Ben je van plan om meer met de trein in Duitsland te reizen? Dan is het misschien interessant om een Bahn Card aan te schaffen. Hiermee reis je 3 maanden (of een jaar) tegen 25% of 50% korting. Er zijn verschillende kaarten met verschillende prijzen. Zo is er bijvoorbeeld een goedkopere kaart voor reizigers onder de 27 of boven de 65. Er zijn ook trial kaarten, waarmee je 6 weken met korting reist. Deze zijn uiteraard het goedkoopste, maar je moet zelf de kaart binnen 6 weken opzeggen. Doe je dit niet? Dan zit je aan een jaarabonnement vast. Hier vind je alle kaarten en kun je ze direct bestellen. De “probe” kaarten zijn de trial kaarten. 

Ben je op zoek naar restaurants in Hamburg om na je dagtripje lekker een hapje te eten? Bekijk dan eens dit lijstje met vegan restaurants in Hamburg, want ook dat is lekker duurzaam.