De verschillende kanten van Berlijn

Lizet Wesselman - 08/08/2023

De verschillende kanten van Berlijn

Lizet Wesselman - 08/08/2023

Als er één veelzijdige stad is in Europa, dan is het wel Berlijn. Er zijn redelijk wat steden waar ik meerdere keren ben geweest, maar Berlijn heeft na 5x nog steeds een hoop verborgen geheimen voor mij. Ik denk niet dat je die stad echt kan doorgronden, tenzij je er voor een langere periode woont. Maar dat maakt het juist zo interessant! Er zijn meerdere redenen voor een citytrip Berlijn en er is voor ieder wat wils.

De zware geschiedenis van Berlijn

Een overduidelijk reden voor een citytrip Berlijn is natuurlijk voor de geschiedenis die zich in de stad en het land heeft afgespeeld. Naast de hele Duitse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, kreeg Berlijn ook nog te maken met de opsplitsing van Oost en West door de welbekende Berlijnse muur. 

De Tweede Wereldoorlog heeft uiteraard over het hele continent sporen achtergelaten, en zelf in andere delen van de wereld zijn de gevolgen nog zichtbaar. Zo zou Rotterdam niet de moderne stad zijn die het nu is, als het tijdens de oorlog niet platgebombardeerd was. En uiteraard zijn er nog verschillende concentratiekampen te vinden die nu als enig doel hebben om ons te leren over die verschrikkelijke geschiedenis, en ons eraan te blijven herinneren, zodat het hopelijk nooit meer zo ver komt.

Toch is Berlijn een goede plek om te beginnen als je je wilt onderdompelen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Bezoek bijvoorbeeld het “Topografie des Terrors” museum dat zich bevindt in het oude hoofdkantoor van de Gestapo en SS. Je kunt hier in detail zien hoe ze bepaalde missies voorbereide en hoe ze te werk gingen. Of bezoek het bunkermuseum, voor een inkijkje in het leven in zo’n bunker tijdens een actieve oorlog. Of bezoek de Duitse versie van het Anne Frank museum of de holocaust memorial. Buiten Berlijn vind je nog veel meer, zoals bunkers en enkele concentratiekampen. Dit is slechts een greep aan alles wat erover te vinden is.

Geschiedenis van de Berlijnse muur

Ondanks dat de splitsing van Oost en West zich niet beperkte tot Berlijn, is dit natuurlijk wel waar het allemaal begon. En het is moeilijk om je voor te stellen hoe het is als er opeens een muur door je woonplaats wordt gezet, waardoor je volledig wordt afgeschermd van je vrienden, familie of zelfs je werk. Ik vind het soms ook moeilijk voor te stellen dat de val van de Berlijnse muur slechts een paar maanden voor mijn geboorte was. Dat betekent dus dat iedereen die in 2023 boven de 35 is, hier nog een actieve herinnering aan heeft. Wil je meer weten? Dan hoef je het dus alleen maar aan iemand op straat te vragen en waarschijnlijk hebben ze er een persoonlijk verhaal over.

Maar, aangezien de meeste mensen er waarschijnlijk niet aan herinnert willen worden, is het beste idee om op zoek te gaan naar de lading informatie die er beschikbaar is. Zo staan er overal door de stad nog stukjes van de muur, ook op random plekken zoals in winkelcentra. Opdat we het niet vergeten.

Het mooiste stukje vind je bij de East Side Gallery, het deel waar kunstenaars hun best hebben gedaan om op de meest indrukwekkende manieren de geschiedenis en de herinneringen aan de vrijheid hebben vastgelegd. Naast dat het er mooi uitziet, heeft elk kunstwerk een betekenis. Neem dus even de tijd om stil te staan bij je eigen vrijheid.

Verder vind je op de Bernauer strasse een monument met persoonlijke verhalen. De muur is hier vervangen door metalen stokken en ernaast vind je informatiepalen met persoonlijke verhalen over de mensen die hier woonde, hun huis verloren of probeerde te vluchten via één van de vluchttunnels. Heftige verhalen over wie het wel en niet hebben gehaald. Bij het documentatiecentrum aan het eind van het monument vind je nog meer verhalen. Heel indrukwekkend en leerzaam, maar uiteraard ook heel zwaar en emotioneel.

Berlijn, de stad van de alternatieve sfeer en kunst

Naast de kunstwerken op de stukjes overgebleven muur, is Berlijn sowieso een walhalla voor kunstige types. Wil je dus een veel luchtigere reis of even ontspannen na een heftige dag vol geschiedenis, is er genoeg te bekijken en doen op het gebied van kunst en vermaak.

Berlijn staat wereldwijd bekend om zijn levendige straatkunst en graffiti. Bijna elke straathoek, elke verlaten muur en elk verlaten gebouw lijkt te dienen als een canvas voor getalenteerde straatkunstenaars.

In wijken als Kreuzberg en Friedrichshain vind je een overvloed aan alternatieve kunstgalerijen, ateliers en kunstenaarscollectieven. Deze plekken bieden een platform voor experimentele en alternatieve kunstvormen die vaak nieuwe creativiteit naar boven brengen en niet zelden een politieke lading hebben.

Na zonsondergang wordt Berlijn een speeltuin voor nachtbrakers en creatievelingen. Talloze alternatieve clubs en evenementen, zoals in de RAW-Gelände en het Berlijnse techno scène, bieden de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Dit natuurlijk naast het gebruikelijke uitgaansleven, zoals een ruime selectie aan concertzalen en discotheken.

Berlijn als food walhalla

Alhoewel de Duitse keuken misschien niet heel gevarieerd is, met vooral veel vlees en aardappelen, is er in Berlijn echt geen keuzegebrek als het gaat om restaurants. Van Michelin-restaurants tot foodtrucks overal door de stad, je vindt hier zo ongeveer alles wat je mogelijk zoekt. Bovendien staat Berlijn bekend als één van de meest vegan vriendelijke steden ter wereld. Ondanks de eigen Duitse keuken dus.

Die uitgebreide keuze aan restaurants gaat hand in hand met de kunstige sferen van de stad. Met de gezelligste hippe plekjes, met muurschilderingen, rooftops vol met planten en koffietentjes die zijn gevuld met een collectie aan tweedehands meubilair voor een heerlijk huiselijke sfeer.

Niet verrassend, is Berlijn in de oorlog zwaar getroffen. Ondanks dat er wel wat historische architectuur overeind is blijven staan, of is gerestaureerd, is het een vrij moderne stad. De sfeer is daarmee vooral te vinden in de kunst en de gezellige restaurants die je door de hele stad vindt.

Berlijn citytrip

Gelukkig is het vanaf Nederland supergemakkelijk om met de trein naar Berlijn te gaan. Er gaan namelijk verschillende treinen direct van Amsterdam naar Berlijn. In mei 2023 is daar de nachttrein naar Berlijn bijgekomen die van Brussel via Amsterdam naar Berlijn rijdt.

Heb jij een citytrip Berlijn op de planning staan en zoek je meer inspiratie dan er in deze post staat? Dan is de stadsgids “met de trein naar Berlijn” iets voor jou! Bomvol tips voor luchtige en zwaardere activiteiten, voor een perfect gebalanceerde reis.

De Berlijn stadsgids staat bomvol met 15 pagina’s met activiteiten, highlights, geschiedenis, hidden gems en heel veel food & drink tips. Daarbij nog meer pagina’s met informatie over de trein naar Berlijn en informatie over het openbaar vervoer in Berlijn. Genoeg om meerdere trips naar Berlijn te plannen!