Één dag in Istanbul
Lizet Wesselman - 03/11/2023Één dag in Istanbul
Lizet Wesselman - 03/11/2023Istanbul is absoluut één van mijn favoriete steden en verdient zoveel meer tijd van één dag. Na 4 dagen had ik alsnog het gevoel als een kip zonder kop rondgerend te hebben en ik zou zo weer teruggaan om meer te zien. Heb je toch maar een dagje in Istanbul, bijvoorbeeld als overstap? Dan zou ik onderstaande locaties als eerste bezoeken. Let op, het is een druk schema. Wil je het iets rustiger doen? Dan zou ik Balat overslaan. Maar deze locaties geven je een goed idee van deze prachtige stad.
Ochtend: zonsopkomst bij de Galata toren
De dag begint in Istanbul met de zonsopkomst bij de indrukwekkende Galata Toren. Deze toren is in 1348 gebouwd als onderdeel van de stadsverdediging en torent daarom hoog boven de skyline van Istanbul uit. Je kunt de toren beklimmen, dat kost in 2023 zo’n € 32 (650 TL). Aangezien de toren boven de stad uitsteekt, heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de hele stad. Een fantastisch begin van je Istanbul citytrip, waarbij je je verdere route door de stad van bovenaf kunt plannen.
Waarom zou je met zonsopkomst gaan? Omdat dit één van de drukstbezochte highlights van Istanbul is en dus altijd omringd is door mensen. De toren staat aan het eind van een schattig straatje met gekleurde huisjes en is daarmee een Instagram hotspot. Wil je een foto zonder hordes aan mensen? Dan moet je dus echt vroeg zijn. Ook staat er eigenlijk altijd een rij voor de toren zelf. Als je vroeg bent en van tevoren een kaartje koopt, kun je die rij ontwijken.
Ik was te lui om vroeg op te staan dus heb geen foto van het leuke straatje. Mocht je ook niet zo’n vroege vogel zijn, kun je de toren uiteraard ook vanaf andere punten bewonderen.
Ontbijt bij duurzaam restaurant Café Privato
In één van de zijstraatjes van de Galata toren vind je een gezellig, duurzaam restaurant met all day breakfast. Ontbijt is mijn favoriete maaltijd, dus je hebt mij al snel overtuigd bij all day breakfast. De ingrediënten komen van lokale boeren en er wordt veel gewerkt met seizoensgebonden producten. Hier kun je dus onbezorgd genieten van een heerlijk typisch Turks ontbijtje. Mijn aanrader? Meenemen. Dit is een ei gerecht met tomaat en kruiden, meestal geserveerd met brood. Klinkt simpel, maar ik heb dit zo’n 2 maanden in Turkije gegeten en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen! Café Privato in Istanbul dus, voor op het lijstje.
Voormiddag: Het kleurrijke Balat
Van het kleurrijke straatje naast de Galata toren gaan we naar de kleurrijkste wijk van Istanbul: Balat. Je kunt met de metro of met de ferry. Het is wel een stukje vanaf de wijk rondom Galata. Wil je het wat rustiger aan doen of begon je dag wat later? Dan zou je Balat over kunnen slaan.
Toch vond ik het een bezoekje wel waard. Het is een ontzettend gezellige wijk, bomvol cafés en winkeltjes en natuurlijk de bekende gekleurde huisjes. Deze huizen zijn gewoon woonhuizen en de locals lopen hier ook rond. De was hangt buiten en het is vaak vrij druk op straat. Zorg dus wel dat je respectvol bent naar de locals, geef ze de ruimte en heb respect voor hun eigendommen. Ze zijn de toeristen inmiddels wel gewend, maar blij met alle drukte en instagram shoots zijn ze niet.
Je vindt in Balat ook één van de meerdere regenboog trappen en daarnaast een soort permanent festivalterrein met foodtrucks en een grote collectie aan kleurrijke paraplu’s die erboven hangen. Beide zijn supertoeristisch en inmiddels wordt er een bijdrage gevraagd voor een foto.
Zoek je iets minder toeristisch? Ga dan op zoek naar street-art in Istanbul, daaraan is in Balat geen gebrek, maar ook door de rest van de stad kun je prachtige kunstwerken vinden.
Middag: Bazaar van Istanbul
De bazaar van Istanbul mag je niet missen tijdens je citytrip. Persoonlijk was het niet de gezelligste bazaar die ik ooit heb gezien, maar toch zou ik hem bij een bezoekje aan Istanbul niet overslaan, al is het alleen maar om het prachtige gebouw te bewonderen. Er is van alles moois te koop en het is een sport om af te dingen tot een prijs die je bereid bent te betalen. Bereid je wel voor op veel verkooptrucjes. Iedereen probeert je hun winkel in te praten en van alles aan te smeren. Dit is de cultuur, en als je erin meegaat, is het ontzettend grappig. Nee, is uiteindelijk gewoon nee, maar het zit gewoon heel erg in hun cultuur om je te overtuigen en te proberen je nog meer te laten kopen.
Naast de Istanbul bazaar vind je ook de Egyptische spice bazaar. Hier kun je dus vooral terecht voor kruiden en ander lekkers. Deze is over het algemeen iets rustiger en minder toeristisch.
Lunch bij een rooftop restaurant
Zorg dat je niet teveel snoept in de bazaars, want lunch is de moeite weer waard. Ik raad je aan om te gaan lunchen bij één van de vele rooftop cafe’s rondom de moskeeën. (Die je daarna kunt bezoeken.) De meeste bieden uitzicht op beide moskeeën, waardoor je deze indrukwekkende bouwwerken kunt bewonderen. Het meest populaire restaurant is “Seven hills”. Dit is het hoogste gebouwen biedt prachtig uitzicht op beide moskeeën. Je deelt het dakterras wel met hordes toeristen, dus een rustige maaltijd eten is er niet echt bij. Bovendien betaal je de hoofdprijs.
Ik koos daarom voor het gebouw ernaast, “En La Luna Terrace”. Dit terras deelde ik met een handje vol andere bezoekers die rustig van hun maaltijd aan het genieten waren. Een betaalbare en heerlijke maaltijd, met prachtig uitzicht op beide moskeeën. En als pluspunt, uitzicht op de andere terrassen waar mensen stonden te dringen voor hun perfecte Instagram shot. Ik hou van mensen kijken, maar liever vanaf een afstandje. Dus dit was de perfecte oplossing.
Namiddag: Bezoek de moskeeën
De moskeeën zijn waarschijnlijk dé highlight van Istanbul. Aan keuze geen gebrek, maar het zijn de Hagia Sophia en Sultan Ahmetmoskee (beter bekend als de Blauwe moskee, vanwege het prachtige blauwe interieur) die dagelijks de meeste bezoekers trekken. Deze moskeeën staan naast elkaar en drukbezocht. Je kunt ze gratis bezoeken, maar aangezien ze beide in gebruik zijn, word je er voor de gebedtijden uitgestuurd. Je kunt die tijden online vinden. Veel mensen raden aan om ’s ochtends naar de moskeeën te komen, maar dat zou ik niet doen. Iedereen doet dat, waardoor juist ’s ochtends de rij ontzettend lang is. ’S Middags is de rij veel korter en kun je vrijwel direct doorlopen.
De Hagia Sophia is dé moskee waarop alle andere moskeeën in de wereld gebaseerd zijn. Wat redelijk opmerkelijk is, aangezien het ooit een synagoge was. Vandaar dat het interieur heel donker is, met veel zwarte verf, om de oorspronkelijke aspecten van de synagoge te bedekken. Voor het een moskee werd, was het een museum. De afgelopen jaren is er veel ophef over de moskee en veel vraag vanuit links activisten om deze te herstellen naar het museum dat het ooit was. Aangezien het nu ook een toeristen trekpleister is, en veel mensen af willen van het beeld dat Turkije een streng Moslimland is.
De blauwe moskee was vooral belangrijk tijdens het Ottomaanse rijk en nu vooral een populaire highlight in Istanbul vanwege het prachtige interieur. Persoonlijk vond ik deze het indrukwekkendste qua interieur. Alhoewel Hagia Sophia zeker heel bijzonder was. Toch vond ik het een ongemakkelijk bezoek. Er waren mensen aan het bidden, terwijl alle toeristen liepen te schreeuwen en ongegeneerd selfies maakte. Ik bezoek graag religieuze gebouwen tijdens mijn reizen, omdat het een inkijkje in de geschiedenis geeft. Doorgaans zijn mensen stil en respectvol, maar hier was respect van de toeristen ver te zoeken.
Als je de moskeeën bezoekt, houd je dan ten minste aan de kledingvoorschriften. Schoenen moeten uit. Je mag ze vasthouden of in een kastje bij de ingang zetten. Voor vrouwen geldt dat schouders, knieën en haar bedekt moeten worden. Doe dit ook gewoon. Je wordt niet binnengelaten als je hier niet aan voldoet. Je kunt sjaaltjes kopen bij de ingang als je er geen bij je hebt.
Avond: Zonsondergang bij de Ataturk brug
Na een volle en drukke dag in Istanbul is het tijd om rustig te genieten van de zonsondergang. Alhoewel er in Istanbul niet echt spraken is van rustig, het is altijd overal druk. Maar er zijn absoluut plekjes waar je het kleurenschouwspel van zonsondergang kunt bewonderen. Mijn favoriet is rondom de Ataturk brug. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad, met moskeeën aan de ene kant en de Galata toren aan de andere kant. De brug zelf is een populaire hotspot voor vissers, wat de nummer 1 hobby in Turkije lijkt te zijn. Ik vond dit een fijn plekje dat me het gevoel gaf echt midden in het dagelijks leven van Istanbul te staan. Het uitzicht is fantastisch en het is een perfecte afsluiter van de dag.
Diner bij Tavanarasi Restaurant
Sluit de dag af met een heerlijk diner bij Tavanarasi Restaurant, een typisch Turks restaurant waar je mezzes kunt bestellen. Mezzes zijn de Turkse versie van tapas, kleine gerechtjes om te delen. De keuze is eindeloos en je kunt maanden in Turkije verblijven en nog nieuwe mezze combinaties bestellen. Ik vond hier menu opties die ik in de 2 maanden erna niet meer heb gevonden. Bovendien is dit restaurant echt een hidden gem, midden in een drukke straat. Zoek naar een blauwe deur, neem vervolgens de lift naar boven en geniet van een rustig plekje met uitzicht over de buurt.
Hoe kom je van A naar B in Istanbul?
Het openbaar vervoer in Istanbul is echt prima geregeld. De stad is altijd druk en chaos, dus je wilt echt niet in een taxi zitten, laat staan een auto huren. Maar dat is dus ook niet nodig. Je kunt vanaf het vliegveld direct met de metro naar het centrum. In het centrum zijn meer dan genoeg opties qua metro, tram en zelfs ferry’s. De ferry’s zijn echt een aanrader! Zeker op een warme dag, omdat ze wat verkoeling bieden. Ik vond ze wel wat lastig te navigeren, omdat de namen op de bordjes steeds niet klopte met wat mijn google maps zei dat er zou vertrekken. Ze gaan ook niet zo regelmatig als de metro en tram. Maar als je de tijd hebt, neem dan zeker een keer de ferry.
Je kunt in het OV het beste betalen met de IstanbulCard. Deze kaart kun je eenmalig uit een machine halen (gratis, je betaalt alleen voor het geld dat je erop zet) en vervolgens werkt het zoals onze ov-chipkaart. Het openbaar vervoer in Istanbul is supergoedkoop. Ik had € 10 voor 4 dagen en heb, geloof ik de helft nog niet eens gebruikt. Heb je nog tegoed over op je kaart als je weggaat? Vraag dan bij je hotel of ze de kaart willen overkopen. Of laat hem gewoon achter, voor een andere reiziger.