Indrukwekkende treinroutes: Gele trein Frankrijk

Lizet Wesselman - 06/01/2024

Indrukwekkende treinroutes: Gele trein Frankrijk

Lizet Wesselman - 06/01/2024

Stap aan boord van een van de meest indrukwekkende treinreizen in Europa, dwars door de adembenemende landschappen van de Franse Pyreneeën: de Gele trein, of Train Jaune in het Frans. Hier is alles wat je moet weten om je reis te plannen!

Gele trein route en bestemmingen

De Gele Trein begint in Latour-de-Carol, een klein dorpje aan de grens tussen Frankrijk en Spanje. Je kunt hier komen met een directe trein vanaf Toulouse, Frankrijk, of vanuit Barcelona, Spanje. (Halte Latour-de-Carol – Enveitg) Vanaf hier slingert de Gele Trein door de Franse Pyreneeën, langs kleine dorpjes, skigebieden en door de bergen. Je wordt zo’n 3 uur lang getrakteerd op prachtige uitzichten. Als het weer het toelaat, kun je plaatsnemen in één van de open coupés zodat je niks van de prachtige omgeving hoeft te missen. De eindbestemming van de Gele Trein is Villefranche-de-Conflent. (Halte Villefranche – Vernet-les-Bains)

Je kunt de trein natuurlijk ook vanaf de andere kant nemen. Er gaat een directe trein vanaf Perpignan, Frankrijk, naar Villefranche-de-Conflent. Vanaf Spanje moet je ook via Perpignan, omdat er geen andere route door de Pyreneeën is. Treinkaartjes voor Franse treinen boek je via SNCF

Slow travel trein ervaring

De Gele Trein rijdt langzaam, namelijk maar 30km per uur, en neemt echt de tijd voor de route. En met de uitzichten die je krijgt, moet je dat ook zeker willen! De treinrit moet echt je activiteit van de dag zijn, want het komt regelmatig voor dat de trip langer duurt dan verwacht. Het grootste gedeelte van de route is een enkel spoor, waardoor je soms moet wachten op de trein vanaf de andere kant. Je kunt dus het best een overnachting op de eindbestemming of in één van de dorpjes op de route plannen, zodat je niet het risico loopt een aansluitende trein te missen. (Jup, ik spreek uit ervaring en moest 1,5 uur over een berg klimmen om bij mijn B&B te komen. Mooie wandeling wel, maar niet helemaal de planning.)

21 Stops langs de route

In totaal maakt de Gele Trein 21 stops, alhoewel niet elke rit overal stopt. Het is dus verstandig om dit van tevoren even te controleren. De volgende stops worden altijd gemaakt en zijn ook de grootste locaties met het meeste te doen en de meeste hotel opties:

Mont-Louis: Een stadje die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, bekend om zijn vestingwerken die hoog op een heuvel liggen en een prachtig uitzicht bieden op de omliggende bergen. Dit is dé place to be voor geschiedenisliefhebbers. Het stadje werd in 1679 gebouwd als laatste in de verdedigingslijn vanaf de Middellandse zee.

Font-Romeu: Een populair skigebied en een uitstekende tussenstop voor degenen die van winterse activiteiten houden. Let op: het is vanaf het station een stukje lopen naar het centrum. Maar je vindt hier alles wat je zoekt, van wandelroutes tot een meer gevorderde canyon tour, spa hotels of een wijnproeverij.

Bolquère-Eyne: Dit is het hoogste station in heel Frankrijk, op een hoogte van 1593 m. Logischerwijs, kun je hier ontzettend goed hiken en vanaf dit station genieten van een indrukwekkend uitzicht. Het dorpje Bolquère ligt op zo’n 1,2 km afstand van het station. Ook hier vind je de nodige spa hotels.

Villefranche-de-Conflent (foto): Het eindpunt (of vertrekpunt) van de Gele Trein, bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse vestingwerken die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het hele stadje ligt binnen de nog staande stadsmuren. Vanaf de heuvels in de omgeving heb je een prachtig uitzicht over de stad en het landschap eromheen, waar je onder andere ook indrukwekkende grotten vindt.

Let wel op waar je uitstapt. De hele route van de Gele Trein heeft moois te bieden. Ik raad je absoluut aan om de hele route af te leggen! Dus stop je ergens in het midden? Plan dan je route zo dat je de volgende dag de route verder afmaakt.

Treinkaartjes De Gele Trein

Tickets voor de Gele Trein zijn gewoon via de Franse spoorwegen SNCF te boeken en zijn verbazingwekkend goedkoop. Zelf betaalde ik eind augustus 2023 een kleine € 40 voor een retourtje! Ik had geluk met een aanbieding, maar die zijn er regelmatig en anders liggen de prijzen tussen de € 25 en € 35 voor een enkeltje.

Het is wel echt aan te raden om vooraf al een kaartje te kopen. Dit hoeft niet weken van te voren, maar een paar dagen vooruit zou ik wel aanraden. Mijn heenrit was heel rustig, ik denk dat er maar 10 mensen in de trein zaten. Maar de terugweg zat echt propvol en ik denk dat er die dag geen kaartjes meer waren geweest. Aangezien zowel begin als eindpunt kleine dorpjes zijn, waar je waarschijnlijk niet al verbleef, is het een beetje zonde als je de hele route aflegt en er geen tickets meer beschikbaar zijn.

Reisschema & beste reistijd Gele Trein

Het reisschema van de Gele Trein varieert afhankelijk van het seizoen en de dienstregeling. Maar meestal zijn er maar 2 of 3 treinen per dag in dezelfde richting, vaak 1 ’s ochtends en 1 ’s middags. Het is verstandig om de tijden van te voren te controleren en ook meteen te kijken of je het red om op dat tijdstip op het station te zijn, als je bijvoorbeeld uit Toulouse of Barcelona komt.

Het verschil tussen het zomer- en winterseizoen in de Pyreneeën kan aanzienlijk zijn. In de zomer biedt de regio prachtige groene valleien, bloeiende flora en heldere, zonnige dagen. Dit is het perfecte seizoen om te wandelen, fietsen en de natuurlijke schoonheid van de bergen te verkennen.

In de wintermaanden transformeert de regio tot een sneeuwwonderland, vooral op hogere hoogten. Dit trekt skiërs en snowboarders naar de populaire skigebieden langs de route.

De beste reistijd is dus vooral afhankelijk van jouw favoriete berg activiteiten: wintersporten of zonnige wandelingen. In de zomer heb je wel de mogelijkheid om in een open coupé te zitten om van het uitzicht te genieten, in de winter is het daar te koud voor. Houd er wel rekening mee dat je hoog in te bergen zit en in een bewegend voertuig, ook als het buiten warm is, kan het in de open coupé fris worden. Neem dus laagjes kleding mee!

Wil je toch liever binnen zitten? De andere coupés zijn overdekt, maar hebben wel ramen die een flink stuk open kunnen, daardoor je fijn naar buiten kunt kijken. Sommige coupés hebben ook een stukje waar je buiten kunt staan, waardoor je dus kunt wisselen tussen binnen en buiten.

Een volledige reis rondom de Gele Trein

Zoals ik al zei, liggen het begin- en eindpunt van de Gele Trein beide in de bergen, niet bepaald op locaties waar je snel heen zou gaan. Ik raad je daarom aan om er een mooie reis omheen te organiseren. Je kunt een rondje Zuid-Oost Frankrijk doen, waarbij de Gele Trein een onderdeel is. Om je te helpen met het plannen van deze treinreis, heb ik een reisroute voor je uitgestippeld. Die reisroute vind je hier, met exacte informatie over reistijden, gemiddelde prijzen en linkjes waar je kunt boeken. Uiteraard leg ik je ook uit waarom ik voor deze stops heb gekozen.