Pamukkale Turkije, alles wat je moet weten

Published 26/10/2023

Pamukkale Turkije, alles wat je moet weten

Published 26/10/2023

Als je een reis naar Turkije aan het plannen bent, weet ik vrij zeker dat je Pamukkale tegen bent gekomen als hotspot om te bezoeken. Of je hebt de prachtige foto’s voorbij zien komen op Instagram. Pamukkale is een prachtig natuurgebied in Turkije, die wereldwijd bekend staat om zijn adembenemende witte terrassen van kalksteen en warmwaterbronnen. Maar het is zoveel meer dan die foto’s die je voorbij ziet komen, en ik vond het bij mijn bezoek echt lastig om alle benodigde informatie te kunnen vinden. Dus, hier lees je alles wat je moet weten over Pamukkale, Turkije.

Katoenkasteel, Pamukkale terrassen

Het meest opvallende kenmerk van Pamukkale is de reeks witte terrassen met helderblauwe baden. Dit is ook waar de naam Pamukkale vandaan komt, wat letterlijk vertaalt naar “katoenkasteel”. Deze terrassen zijn ontstaan door de afzetting van calciumcarbonaat dat ontstaat door het mineraalrijke warme water dat uit de bronnen stroomt. Naarmate het water naar beneden stroomt, worden deze terrassen gevormd en geven ze Pamukkale zijn unieke uiterlijk.

In deze kalkstenen terrassen blijft dat mineraalrijke water staan, wat de warmwaterbronnen vormt waarvan de temperatuur kan variëren van 35 tot 100 graden Celsius. Het water is rijk aan mineralen, vooral calcium en magnesium, en wordt vaak geprezen vanwege de vermeende helende eigenschappen. Bezoekers kunnen in sommige van de bronnen zwemmen en genieten van het therapeutische effect van het warme water.

Deze baden heb je waarschijnlijk al op foto’s gezien en zijn de hotspot van Pamukkale. In de realiteit, zijn er nog maar een paar van die baden over. De rest is leeg kalksteen op een berg. Absoluut niet minder indrukwekkend! Maar verwacht dus geen gigantisch gebied met baden waar genoeg ruimte is voor iedereen om heerlijk eindeloos in te badderen. In het laagseizoen is daar wellicht wat meer tijd voor, maar in het hoogseizoen wordt het heel snel druk en is er weinig ruimte om echt ontspannen van de baden te genieten.

Cleopatra baden of “Pamukkale antique pools”

Een andere warmtebron vind je in de vorm van een zwembad, en wel die van Cleopatra. Er zijn verschillende legendes rondom het bad, het zou een gift geweest zijn van Marc Anthony. Volgens deze legende zou het zwemmen in het water zorgen voor een gelukkig liefdesleven.

Volgens een andere legende was het een gift van Cleopatra zelf aan de stad, net welk verhaal je wilt geloven. Het zwembad bevat hetzelfde water, dus ook met mineralen met genezende krachten. Na een aardbeving zijn enkele bouwwerken rondom het zwembad ingestort en in het water gevallen, waar je nu omheen kunt zwemmen. Dit zou ook weer geluk geven, omdat het bad op wonderlijke wijze onbeschadigd bleef tijdens de aardbeving.

Hierapolis

Gelukkig zijn de baden niet het enige dat Pamukkale te bieden heeft. Zoals ik al zei, ligt het op een berg en kun je dus genieten van een prachtig uitzicht. Daarbij ligt boven op de Pamukkale berg de oude stad Hierapolis, die ooit een bloeiende Romeinse en Byzantijnse stad was. Tegenwoordig zijn er nog steeds overblijfselen van het oude Hierapolis te zien, waaronder goed bewaard gebleven theaters, tempels, necropolissen en andere historische bezienswaardigheden. Het is zeker de moeite waard om de overblijfselen van Hierapolis te verkennen terwijl je in Pamukkale bent.

De baden zijn echt maar een klein deel van het hele gebied. Alhoewel wij ons uren hebben vermaakt met foto’s in de baden, kun je ook uren door de oude Romeinse stad rondwandelen. Zorg er dus voor dat je hier ook genoeg tijd voor neemt, want het is echt de moeite waard! Ik vond Hierapolis zeker net zo indrukwekkend als Akropolis in Athene.

UNESCO Werelderfgoed

Pamukkale en Hierapolis staan samen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege hun buitengewone natuurlijke en historische betekenis. Het is echt voor zowel cultuurliefhebbers als natuurliefhebbers een bezoekje waard.

Locatie & hoe je er komt

Pamukkale bevindt zich in het zuidwesten van Turkije, in Denizli. Denizli is een klein dorpje dat aan de voet van Pamukkale ligt en eerlijk gezegd niet veel meer te bieden heeft dan hotels en restaurants, gericht op toeristen die naar Pamukkale komen. Toch raad ik je absoluut aan om hier een hotel te boeken en vanuit daar de tijd te nemen voor Pamukkale.

Bussen in Turkije zijn echt prima te doen en Denizli is prima bereikbaar vanaf elke grote stad in Turkije. Er zijn ook tours naar Pamukkale, ook vanaf elke grote stad. Ik zou hier zelf niet zo snel voor kiezen, omdat de meeste bussen ergens in de nacht weggaan. Alleen vanaf Ankara is Pamukkale redelijk dichtbij, maar vanaf Istanbul, Izmir, Antalya of Bodrum is het zo’n 4 tot 9 uur rijden.

Wij kwamen om 7 uur ’s ochtends bij de ingang en toen stonden er al flink wat tourbussen. Reken dus maar uit hoe vroeg je dan weggaat. Nachtbussen zijn niet mijn favoriet. Hotels in Denizli zijn spotgoedkoop. Wij hadden een 3-persoonskamer voor € 45 voor 1 nacht en dat was inclusief ontbijt en zwembad. En ook nog eens begin augustus. Dus in het laagseizoen is het nog veel goedkoper. Weinig reden om er niet gewoon 2 of 3 dagen voor uit te trekken.

Entreeprijs Pamukkale

De entreeprijzen van Pamukkale zijn helaas niet heel goedkoop meer, dankzij recente inflatie. In november 2023 ligt de prijs op 700 TL, omgerekend zo’n € 25. In het voorjaar was het nog 400 TL, dus het is moeilijk te zeggen hoe de prijzen de komende tijd gaan veranderen.

Je kunt tickets online kopen of op locatie zelf. Dit is de officiële website van Turkije, waar je alle tickets voor musea en dergelijke in het hele land kunt kopen.

De Cleopatra baden kosten extra. Reken op nog zo’n € 5 extra.

Beste reistijd Pamukkale

De beste reistijd voor Pamukkale is absoluut buiten het hoogseizoen. Het ligt in het binnenland, waardoor het er snel een paar graden warmer is dan aan de kust. In de zomer loopt dat snel op richting de 40 graden. Écht geen aanrader. Om 7 uur ’s ochtends in het nog goed te doen, maar om 11 uur sta je levend te verbranden. Dit is echt geen lekkere temperatuur om de omgeving te bekijken en aangezien de baden warm zijn, is er dus ook geen verkoeling.

Is Pamukkale de moeite waard in de zomer? Absoluut. Als je afhankelijk bent van het zomerseizoen zou ik het echt niet overslaan omdat het heet is. Ik was er zelf dus ook in augustus, midden in een gigantische hittengolf en die dag was het zo’n 42 graden. Zeker geen temperatuur om de hele dag rond te blijven wandelen, dus we waren er van 7 tot 12, daarna waren we echt wel op. Maar als je dan teruggaat naar je hotel met zwembad, is het helemaal prima. Ik ben ongelooflijk blij dat ik ben gegaan! Ondanks de temperatuur.

Bezoekersinformatie Pamukkale

  • Het dragen van schoenen is verboden op de kalksteenterrassen om schade te voorkomen, maar je kunt op blote voeten lopen.
  • Je mag niet zomaar overal op de terrassen! Er lopen beveiligers rond, dus als het je niet helemaal duidelijk is, vraag het gewoon even. Er zijn 2 plekken waar je de baden in kunt. De kalksteen delen zijn eigenlijk allemaal verboden, hou je daar dus ook aan.
  • De Cleopatra baden kosten extra en zitten dus niet bij je entree ticket inbegrepen. Het is niet mogelijk om dit bij de entree al te kopen, dus wat er ook wordt aangegeven, het is exclusief de Cleopatra baden.
  • Bij de Cleopatra baden zijn lockers. Die kun je ook gebruiken als je niet in de baden gaat. Handig voor de fotografen onder ons, die na een shoot bij de warmtebronnen hun camera even aan de kant willen leggen.
  • Er zijn verschillende toegangspunten en parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers. Ik raad je aan om de hoofdingang te gebruiken voor de kortste route naar de terrassen.
  • Wil je foto’s maken? Kom dan vroeg. Écht vroeg. De tourbussen komen ook rond openingstijd aan, dus het is meteen al druk. Wel doen zij vaak eerst een rondje door Hierapolis voordat ze naar de warmtebronnen gaan. Je hebt dus ongeveer een half uurtje tot een uurtje voor het druk wordt.
  • ’s Ochtends met zonsopkomst kun je een ballonvaart doen om het gebied vanaf boven te bewonderen. Vanaf Pamukkale zelf geeft dat uiteraard ook een prachtig gezicht. Zonsopkomst in Pamukkale is dus zeker aan te raden. Niet zo’n vroege vogel? Ga dan voor zonsondergang. De kans is groot dat veel mensen dan al zijn vertrokken en het dan ook alweer wat rustiger is. En wat koeler, mocht je in het hoogseizoen gaan.
  • Er zijn een aantal restaurantjes waar je eten & drinken kunt kopen. Verwacht er niet te veel van, het zijn vooral wat broodjes, snacks en burgers.