Rail Europe voor internationale treinkaartjes

Lizet Wesselman - 07/04/2024

Rail Europe voor internationale treinkaartjes

Lizet Wesselman - 07/04/2024

Treinreizen in Europa is vrij gemakkelijk. In de meeste landen zijn de treinen vrijwel altijd op tijd en zijn er veel aansluitingen op een dag. Vooral belangrijke routes, zoals tussen grote steden, zijn ruim beschikbaar. Maar ook als je naar verschillende landen wilt, kun je vaak vrij gemakkelijk een trein over de grens nemen. Maar waar moet je dan boeken? Bij de trein operator in land A, of juist in land B, of misschien wel bij beide een stukje? Boek treintickets via RailEurope, dan hoef je dit allemaal niet meer uit te zoeken.

Verschillende trein operators

Elk land heeft zo zijn eigen treinsysteem. Veel landen hebben één trein operator zoals wij de NS hebben, maar in sommige landen heb je ook nog eens per regio verschillende trein operators. Of dan valt het wel onder één bedrijf, maar heet het in elke regio net weer even anders. Lekker verwarrend.

Als je net als ik duizenden kilometers per trein aflegt, dan weet je het uiteindelijk allemaal wel. Maar als je wat minder bekend bent met treinreizen, kan het een ongelooflijk uitzoekwerk zijn. Daarom zijn er zogeheten “third party” platformen. Dit is een platform dat al dat uitzoekwerk voor je doet en vervolgens alle boekingssystemen aan elkaar koppelt. Op die manier kun jij dus heel eenvoudig via dat platform de trein van land A, B én C in één keer boeken. Een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld Skyscanner of Google Flights voor vluchten.

Wat is Rail Europe?

Rail Europe is zo’n third party platform, waar je zo ongeveer alle treinen in Europa kunt boeken, zonder dus zelf uit te hoeven zoeken welke trein je nodig hebt. Geloof mij, dit maakt je leven een heel stuk gemakkelijker. Zij leggen contracten met alle treinaanbieders in Europa, waardoor je via hun platform dezelfde trein tickets boekt als je direct zou boeken. Of het nu gaat om een normaal ticket, een ticket met stoel reservering, een bed in een nachttrein of zelfs alleen een stoelreservering zoals je nodig hebt voor een interrail reis, alles is beschikbaar via Rail Europe. Zelfs de ferries in Griekenland zijn recent aan het aanbod toegevoegd.

Het voordeel van Rail Europe is dus dat je alles direct via hen kunt boeken. Of je nu in één land reist, met interrail reist of een lange route door verschillende landen aflegt, je kunt het nu via één platform boeken. Dat scheelt jou tijd, uitzoekwerk en een hoop verschillende apps en boekingsplatformen.

Moet je wel via een third party boeken?

Een third party is wel weer een tussenpersoon en Rail Europe is daarin dus niet anders. Als er iets mis gaat met je trein, waar moet je dan aankloppen? Kun je hen bellen voor hulp, of moet je het zelf uitzoeken? Ik ben wat betreft vluchten totaal geen fan van zulke platformen, omdat ik te vaak heb gehoord dat vluchten werden geannuleerd en zowel het platform als de luchtvaartmaatschappij niet konden helpen. Sta je dan.

Maar wat betreft treinen is mijn gevoel daar wel echt anders over. Vooral als je dus door meerdere landen reist, is het handig om alles op één plek te kunnen kopen en dus ook bij één bedrijf aan te kunnen kloppen. Maar mocht je een overstap missen, kun je altijd eerst hulp vragen op het station. In de meeste gevallen kun je dan gewoon de volgende trein pakken. Dat is bij vluchten niet het geval, dan moet je echt bij de airline aankloppen voor een nieuwe vlucht. De kans dat je dus hulp nodig hebt van zo’n third party platform voor treinen is dus eigenlijk veel kleiner.

Wat maakt Rail Europe een goed platform?

Uiteraard is Rail Europe niet de enige third party, dus waarom dan dit trein ticket platform? De reden waarom ik Rail Europe uiteindelijk boven alle andere platformen koos, is vanwege hun doorgaande ontwikkelingen. Het team is ontzettend gepassioneerd en ze blijven werken aan manieren om treinreizen gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Zo is in 2024 de mogelijkheid voor het boeken van stoel reserveringen voor Interrail toegevoegd aan het aanbod, en zijn de momenteel bezig met het mogelijk maken van het verkopen van eerder gekochte tickets.

Dat wil zeggen, als je een goede deal vindt en dat spotgoedkope treinkaartje wilt kopen, maar eigenlijk niet zeker weet of je wel op reis kunt (je hebt bijvoorbeeld nog geen vrij gevraagd op werk), dan kun je deze weer doorverkopen als het toch niet uitkomt. Annulering is voor treintickets namelijk vrijwel nooit mogelijk.

Dit is interessant, want bij (internationale) treinkaartjes is het vaak zo dat ze bij de lancering van nieuwe tickets (2x per jaar) vaak heel goedkoop zijn. Hoe meer treinkaartjes er verkocht zijn, hoe hoger de prijs wordt. Kortom, een last minute treinkaartje kan soms wel 10x zo duur zijn als de eerste 50 tickets. Als je er dus snel bij bent, krijg je de beste prijs. Maar als je normaal meer van de last minute planning bent, is het toch fijn om te weten dat je het kaartje weer kunt verkopen. Je verkoopt je kaartje aan een andere reiziger, dus er is uiteraard wel een risico dat niemand meer kaartjes koopt voor die route en dat je toch met je kaartje blijft zitten. Maar als je ruim op tijd besluit de reis niet te maken, raak je je tickets meestal wel weer kwijt.

Nog in ontwikkeling
Dit platform voor verkoop van treinkaartjes is nog in ontwikkeling, dus we moeten nog even wachten op de details voor hoe het precies gaat werken. Maar het zou zo moeten zijn dat jouw ticket weer wordt vrijgegeven en als iemand diezelfde route boekt, zij dus jouw ticket krijgen. Dus het wordt geen platform zoals met concertkaartjes dat je jouw ticket voor een willekeurige prijs aanbiedt, het gaat automatisch via het systeem. Er is nog geen datum voor de lancering.

Zijn tickets via Rail Europe duurder dan direct?

Het verdienmodel van third parties zit hem in commissies, en die vallen meestal onder een marketing budget. Zonder al te veel in technische details te treden, wil dat zeggen dat de treinoperator die platformen vanuit hun eigen winst betalen. Dit is omdat de trein operator uiteindelijk ook profiteert van die third parties die hun eigen bereik hebben. Hun klanten zouden waarschijnlijk niet direct boeken, als het platform er niet was geweest. Als treinreiziger zou je dus in principe niet meer moeten betalen voor third parties dan direct.

Dit is echter niet altijd zo, dus het loont wel om te controleren. Maar in mijn ervaring zijn de prijzen meestal vrijwel gelijk, met hooguit een euro verschil. Nogmaals, als je door verschillende landen reist loont het om al je tickets via één platform te kunnen boeken. Als je dan € 158 betaalt voor enkele verschillende tickets, in plaats van € 149 direct, zou ik daar niet bepaald van wakker liggen. Dat is dan vooral het gemak van zo’n platform waard. Voor het gemak dat zo’n platform biedt, vind ik dat het geld dan wel weer waard. Wel is het zo dat acties niet altijd doorkomen. Als er bijvoorbeeld elke eerste zaterdag van de maand een aanbieding is, kun je die vaak alleen direct boeken en niet via een third party. In dat geval kan het een flink verschil zijn.

Internationale treinkaartjes zijn helaas nog vaak duurder dan vluchten, dus het is begrijpelijk dat je op zoek bent naar deals. Daarom raad ik je altijd aan om te vergelijken. Maar als je kiest voor een third party is Rail Europe een goede optie, met een snelle klantenservice en binnenkort dus de mogelijkheid om je kaartjes door te verkopen.