Waarom duurzaamheid en reizen prima samengaan

Lizet Wesselman - 24/01/2023

Waarom duurzaamheid en reizen prima samengaan

Lizet Wesselman - 24/01/2023

Het einde van het jaar geeft altijd heerlijk de ruimte om het afgelopen jaar te evalueren en na te denken over je doelen voor het jaar erna. Ik kreeg dit jaar regelmatig de vraag “waarom duurzaamheid en reizen, dat gaat toch niet samen?” En alhoewel ik nooit een officiële berekening had gemaakt van mijn eigen voetafdruk, wist ik al lang dat dit juist heel goed samengaat. Tijd om dus mijn voetafdruk te berekenen en dit te bewijzen! En ik kan je vertellen, zelfs ik was wel lichtelijk verbaasd over deze cijfers.

Hoe bereken je je eigen CO2-uitstoot?

Eigenlijk zorgt alles wat je doet voor een bepaalde uitstoot. Van je eigen auto, energie- en gasverbruik tot de producten die je koopt, nieuwe kleding of die plastic fles shampoo. Ook je keuze qua eten valt daar onder, zo is een stukje vlees vervuilender dan een lading groente. Daarbij heb je ook CO2 compensaties. Heb je bijvoorbeeld meegedaan aan een ocean cleanup of bomenplantproject? Dan kun je dat ook weer van je CO2-uitstoot aftrekken. Dit is ook hoe bedrijven “CO2-neutraal” of zelfs “CO2 negatief” produceren. Als je maar genoeg compenseert, gaat je uitstoot dus omlaag.

Dit is allemaal vrij veel werk om uit te zoeken, je zou dan eigenlijk bonnetjes moeten bewaren om aan het eind van het jaar een lijstje te kunnen maken en alles te kunnen berekenen. Je kunt natuurlijk ook een schatting maken. Er zijn online rekentools die je kunnen helpen met je uitstoot berekenen, op basis van schattingen. Of je kunt precies berekenen wat je aan alles hebt verbruikt.

Ik heb er zelf voor gekozen om alleen m’n vervoer gerelateerde uitstoot te berekenen. De cijfertjes voor afstanden rolde uit mijn Google Maps samenvatting, dus dat kon ik zo invullen. Mijn energieverbruik is een beetje lastig bij te houden, zonder eigen woning. En verder koop ik eigenlijk niet zoveel. En de vraag ging natuurlijk over of reizen en duurzaamheid samengaan, dus laten we dat eens berekenen.

Mijn reizen in 2022

2022 Was het eerste jaar dat ik “fulltime” heb gereisd. Onder de streep komt dat neer op 8 á 9 maanden reizen. Ik bleef binnen Europa en ben in Spanje + Mallorca, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Londen en Griekenland geweest. Eigenlijk hadden al deze afstanden afgelegd kunnen worden met de trein, maar omdat ik soms krap in tijd zat door bijvoorbeeld concerten, conferenties en katten oppas afspraken, stapte ik iets vaker in het vliegtuig dan ik had gewild. In totaal 9 keer een enkele reis.

In totaal heb ik een afstand afgelegd van 16.149 KM! Dat is niet eens heel schrikbarend moet ik zeggen, maar ik heb veel mooie dingen gezien! En dat is uiteindelijk het belangrijkste, toch? Laten we beginnen met de cijfertjes.

CO2-uitstoot in Nederland en van mij

Ondanks dat ik niet heel veel in Nederland ben, wilde ik mijn cijfers toch vergelijken met Nederlanders, dat leek me logisch. De gemiddelde CO2-uitstoot van een huishouden in Nederland ligt op 19.000 KG CO2 per jaar. Dit is bijna 3x zoveel als het gemiddelde van de hele wereld. Yeay Nederland! Lekker gewerkt. Het gemiddelde in Europa is 6.800 KG per jaar en het gemiddelde wereldwijd is 7.000 KG per jaar.

Dat is dus een totale uitstoot, inclusief energie, voeding en producten. Dus heb ik zelf berekeningen gemaakt voor de gemiddelde uitstoot per vervoermiddel in Nederland.

  • Auto: Nederlanders rijden gemiddeld 11.000 KM per jaar met de auto. Dat is een uitstoot van 2.041 KG per jaar, op basis van een gemiddeld zuinige benzineauto.
  • Vliegtuig: Nederlanders vliegen gemiddeld 5.000 KM per jaar. Een uitstoot van 1.000 KG per jaar.
  • Trein: Nederlanders reizen gemiddeld 1.488 KM per jaar met de trein. Dit is slechts 50 KG CO2 per jaar.

Dit is een gemiddelde uitstoot van 3.091 KG CO2 per jaar, voor dus alleen vervoer.

Nu mijn cijfers:

  • Auto: Ik heb geen rijbewijs, dus dit is voor mij echt laag. Maar 2.927 KM in 2022. Dat is 543 KG CO2.
  • Vliegtuig: Ik stapte 9 keer in het vliegtuig met een totale afstand van 5.809 KM. Dat is 1.162 KG CO2.
  • Trein: Een indrukwekkende 6.364 KM, meer dus dan het vliegtuig. Dit zorgde voor maar 230 KG CO2.

Dit is een totale uitstoot van 1.935 KG CO2 in 2022. Dat is zo’n 30% minder dan het gemiddelde in Nederland! En dat terwijl ik dus al die maanden op reis ben geweest. Iets wat volgens veel mensen dus niet duurzaam zou kunnen zijn.

Duurzame conclusie

Reizen en duurzaamheid gaat príma samen! Als je maar bewust kiest.

Zoals je ziet, heb ik de meeste kilometers afgelegd met de trein, maar daarmee verreweg de minste uitstoot gegenereerd. Mijn afstand met de auto was minder dan de helft van de afstand met de trein, maar zorgt voor 2x zoveel uitstoot! Deze afstand komt allemaal uit 1 maand, met 2 ritjes naar een ver vliegveld en het huren van een auto voor 5 dagen. Moet je dus nagaan wat voor effect het huren van een auto voor een weekje vakantie wel niet heeft.

Mijn gemiddelde afstand met het vliegtuig ligt een stukje hoger dan het gemiddelde in Nederland. Wat ook wel logisch is als je zoveel reist. Maar ondanks dat, ligt mijn totale uitstoot over 2022 nog altijd 30% lager dan dat van de gemiddelde Nederlander. Vliegen is absoluut niet goed voor de planeet en ik zal iedereen altijd aanraden om te proberen alternatieven te vinden waar mogelijk. Maar je vakantie met het vliegtuig, betekent dus niet per definitie dat je ontzettend slecht bezig bent.

Dus wat kun je doen voor duurzaam reizen?

Treinen!! Hiermee heb je gewoon hapklaar bewijs dat treinen elke situatie duurzamer kunnen maken. Je hoeft niet perse je vlucht naar je vakantiebestemming op te geven voor de trein. Maar pak de trein dan wel wat vaker in Nederland, in plaats van altijd voor het gemak met de auto te gaan. Of ga met de fiets. Ik heb er ook nog meer dan 500 KM met de fiets opzitten en 500 KM gelopen.

Neem het OV vanaf het vliegveld naar de stad, in plaats van een taxi omdat het zo lekker gemakkelijk is en het een lange reis was. Je gaat achteraf echt geen spijt hebben omdat je misschien een half uurtje langer onderweg was omdat je de trein nam. Neem in de stad zelf ook de trein, tram, metro of huur een fiets. Ga je de stad uit? Doe dat dan ook met de trein, in plaats van een auto te huren.

Auto’s zijn qua uitstoot bijna net zo slecht als het vliegtuig. Het enige verschil hierin is dat een vliegtuig dichter bij de ozonlaag vliegt, waardoor de impact van het vliegtuig veel groter is. Maar de auto is dus eigenlijk ook een verschrikkelijke optie waarbij de uitstoot heel snel opstapelt. Wil je toch een auto huren? Zorg dan dat je een elektrische auto huurt!

Je kunt ook kiezen voor duurzame accommodaties. Je moet toch ergens slapen, waarom dan niet in een accommodatie die weer op hun buurt moeite doet om zo duurzaam mogelijk te zijn? 

Ik help je met duurzaam reizen

En dit is dus eindelijk waarom ik dit blog ben begonnen. Om jullie te laten zien dat je duurzaam kunt leven, zonder daar altijd van alles voor te hoeven laten. Je hoeft niet vegan, verpakkingsvrij en auto-vrij te leven om je steentje bij te dragen aan het milieu. Tuurlijk heeft dat het meeste effect, maar we moeten ook nog een beetje leven he. Als jij daar nu echt niet gelukkig van word, vind dan manieren die voor jou wel werken. Maar als je dan in dat vliegtuig stapt, wees je dan bewust van alle andere dingen die je doet, die een slechte invloed hebben op het milieu. En compenseer die vlucht dan ergens anders.

Wil je liever niks opgeven? Plant dan bomen. Dat zijn overigens wel flink wat bomen. Voor 1.000 KG heb je namelijk 31 tot 46 bomen nodig, dus ga maar vast beginnen. Bij WoodYouCare kun je al voor €5 een boom planten én kun je bijhouden waar je boom terecht komt en hoeveel CO2 je ermee compenseert.  

Of je huurt mij in als je persoonlijke duurzame travel agent! Ik kan jou helpen met het samenstellen van een ontzettend duurzame reis, waar je ongetwijfeld ontzettend van gaat genieten.