4 Tips voor solo reisfoto’s

Lizet Wesselman - 11/04/2023

4 Tips voor solo reisfoto’s

Lizet Wesselman - 11/04/2023

Één van de meest gestelde vragen in alle reis Facebook groepen waar ik in zit is “hoe maken jullie allemaal van die mooie foto’s als solo reiziger?” Als jij nog steeds rondloopt met je selfie stick of zelfs die niet hebt, en keer op keer merkt dat je armen te kort zijn, is dit artikel voor jou. Hier leg ik je haarfijn uit hoe je zorgt voor mooie foto’s als solo reiziger.

1. Een statief wordt je beste vriend

Niet iedereen is het hiermee eens, maar voor mij is dit absoluut waar. Een statief geeft je de mogelijkheid om je foto precies zo te maken zoals jij wilt. Je kunt deze zo neerzetten dat je precies dat vastlegt wat je wilt vastleggen, in de hoek die jij wilt. Het enige wat je hoeft te doen is zelf op de juiste plek gaan staan en de foto’s maken.

Hoe dan? Verschillende manieren, net afhankelijk van wat je gebruikt als camera.

  • Heb je een moderne camera? Dan heb je waarschijnlijk een optie om deze op afstand te besturen. Dit kan met een app op je telefoon, maar dan heb je die telefoon in je hand.. Het kan ook met een klein klikkertje die je vasthoudt. Je kunt dan ook een timer instellen van bijvoorbeeld 2 seconden, dan kun je de klikker nog weggooien als je wilt.
  • Je kunt ook de timer gebruiken. Elke camera en elke telefoon heeft een timer functie. Stel deze in op 10 seconden en ga in positie staan. Het nadeel hiervan is wel dat je voor elke foto terug moet lopen om te kijken of de foto gelukt is en zo niet, moet je het opnieuw doen. De klikker is dan handiger, want dan kun je meerdere foto’s maken met meerdere poses. Je kunt dan ook wat verder weg staan, want je kunt in 10 seconden ook niet heel ver lopen én een pose aannemen.
  • Veel camera’s hebben ook de optie om interval foto’s te maken. Dat is een instelling waarbij je bijvoorbeeld elke 3 seconden een nieuwe foto maakt, met 40 foto’s achter elkaar. Zo kun je je camera activeren, op de juiste plek gaan staan en verschillende poses aannemen. Het lijkt dus op de timer, maar met het grote verschil dat je meerdere foto’s in één keer maakt en er dan vaak wel wat goede opties tussen zitten. Scheelt een hoop heen en weer lopen.
  • Een andere optie is om een filmpje te maken en later screenshots te maken van poses die je leuk vond. Zo hoef je dus niet steeds heen en weer te lopen en je hebt ook meteen een filmpje. Ik vind persoonlijk de kwaliteit hiervan wel altijd tegenvallen, dus ik doe dit eigenlijk alleen als ik geen andere optie heb.

Let op: alhoewel een statief echt ideaal is, moet je wel goed opletten. Dit werkt echt alleen als het heel rustig is, dus het liefst rond zonsopkomst of bijvoorbeeld in een rustig stukje natuur. In een drukke stad midden op de dag een camera neerzetten en er vervolgens van weglopen, is uiteraard een heel slecht idee. Dus een statief vergt wel wat planning en is niet altijd mogelijk.

2. Vraag hulp van voorbijgangers

Is het druk? Of zijn er bijvoorbeeld meerdere fotografen en heb je geen zin om je statief op te zetten? Vraag dan om hulp. Er zijn altijd mensen die met liefde een foto van je maken.

Nadeel: niet iedereen is even goed in fotograferen en het is vaak heel ongemakkelijk om te vragen om een nieuwe foto als je er niet blij mee bent. Er zijn een aantal tips om de juiste persoon uit te zoeken. Gen Z is over het algemeen heel goed met de juiste hoeken en zij nemen vaak 20 foto’s vanuit verschillende hoeken, waardoor er meestal wel een goede tussen zit. Soms geven ze je zelf tips qua houding, mocht je niet helemaal weten hoe je moet poseren. Ideaal! Dus zoek iemand van Gen Z of in ieder geval een zo jong mogelijk iemand. Dikke kans dat een 12 jarige betere foto’s maakt dan de lieve oma. Ook fotografen zijn vaak een goede optie. Maar soms blijkt de fotograaf ook niet bijzonder goed te kunnen fotograferen.. Een camera betekent niet dat ze weten wat ze doen, heb ik helaas geleerd.

Wat vooral echt een goede is, is iemand vragen die zelf ook foto’s aan het maken is. Ofwel een koppel of vrienden die een hele fotoshoot aan het doen zijn vragen “wil je misschien van mij ook een foto maken?”, of iemand die zelf aan het strugglen is met selfies. Stel voor om foto’s van hem/haar te maken, als hij/zij daarna dan ook een foto van jou wil maken. Zo help je elkaar en misschien ontmoet je ook nog een hele gezellige solo reiziger waarmee je kunt gaan lunchen.

Hoe weet je of je mensen kunt vertrouwen? Tja, niet.. Dit is echt een kwestie van je gevoel volgen. Gezinnen zijn vaak wel te vertrouwen. Jongeren hebben vaak hun eigen apparatuur, waardoor ze echt jouw telefoon of camera niet hoeven te stelen. Dat is een beetje waar ik op af ga.

3. Vind een fotomaatje

De meeste mensen die solo reizen lopen tegen dezelfde obstakels aan als jij. Ondanks dat jij soms het idee hebt dat je raar bent en vast overdrijft, waarschijnlijk is het tegendeel waar. Dus, heb je een gezellig gesprek met iemand in je hostel? Gooi het gewoon eens op tafel. “Hey, ik zou zo graag morgen ochtend hier foto’s maken, maar ik ben alleen. Heb je toevallig zin om samen een fotoshoot te doen en daarna ergens koffie te doen?” Dikke kans dat ze ja zeggen. En zo niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Een andere optie is om online te vragen of mensen zin hebben om te shooten. Maak gebruik van reisgroepen of lokale expat groepen om mensen te ontmoeten. Plaats een post dat je graag foto’s wilt maken en dat graag met iemand samen wilt doen, zodat je beide leuke foto’s hebt. Ook mensen die al heel lang op 1 plek wonen, hebben misschien het idee om dat ooit eens te gaan doen, maar komen er eigenlijk nooit aan toe.

Vind je het lastig om vrienden te maken tijdens je solo reis? Lees dan deze tips eens.

4. Boek een fotoshoot

Wil je echt zeker weten dat je met mooie foto’s naar huis gaat, maar ben je zelf ook niet zo goed in fotograferen? Boek dan een fotoshoot. Er zijn tegenwoordig allerlei platformen waar je een fotoshoot kunt boeken met een local of expat en vaak zijn ze helemaal niet duur. Vooral in goedkope locaties. Kijk bijvoorbeeld eens via GetYourGuide, Viator of Airbnb Experiences. Je krijgt er vaak ook nog wat tips & tricks bij van iemand die daar woont, mogelijk zelfs een hele tour door de stad. Supergezellig en gegarandeerd succes.

Maar hoe zorg je dan voor een mooie foto?

Niet iedereen is fotograaf of model. Dus ik snap het ook heel goed als je moeite hebt om zelf in te schatten hoe je je statief op moet stellen of welke pose je aan moet nemen. Oefening baart kunst, sowieso. Wat heel handig is, is om vooraf voorbeelden te zoeken. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar poseer inspiratie of kijk af van je favoriete influencers. Op Instagram kun je ook de top locaties van de bestemming opzoeken en kijken hoe andere foto’s maken. Vanuit welke hoek hebben zij hun foto genomen? Wat voor pose nemen zij aan? Hoe dicht staan ze op de camera? Etc etc. Zo krijg je vanzelf inspiratie en als je het een aantal keer gedaan hebt weet je ook welke poses bij jou passen. Niet iedereen voelt zich even comfortabel in elke pose, dus probeer het gewoon uit en dan kom je er vanzelf wel achter.

Het kan echt super ongemakkelijk zijn wanneer er mensen in de buurt zijn, waardoor je toch vaak terugvalt op saaie poses. Maar hou er rekening mee dat we in een socialmediatijdperk leven. Die mensen ga je nooit meer tegenkomen en waarschijnlijk zijn zij helemaal niet met jou bezig.  Probeer dat echt te negeren en doe gewoon je ding. Het is jouw reis waar je een leuke herinnering aan over wilt houden. Dat zij saaie foto’s hebben is hun probleem.

Twijfel je nog over het beste moment voor je reisfoto’s? Ook daar heb ik tips voor, die lees je hier.

Veel plezier!