6 Tips om fit te blijven tijdens lange reizen

Published 09/02/2022

6 Tips om fit te blijven tijdens lange reizen

Published 09/02/2022

Wanneer je een weekje weg gaat, geniet je waarschijnlijk volledig van al het lekkere lokale eten, of het nu gezond is of niet. Maar ga je bijvoorbeeld een maand weg of misschien zelfs langer, dan wil je niet 10 kilo zwaarder terugkomen. Toch is het wel heel verleidelijk om je volledig over te geven aan al het lekkers dat je tegenkomt. Hoe vind je daar een balans in? Hier zijn 6 tips om gezond te blijven, zonder overal nee tegen te moeten zeggen.  

Neem de benenwagen of de fiets

Het is heel gemakkelijk om met de tram of metro rond te reizen in een grote stad. Maar hoe meer je dat doet, hoe minder beweging je krijgt. Zeker als je in Nederland gewend bent om veel te fietsen, zal dit de situatie er niet beter op maken. Waarom huur je niet een fiets op je nieuwe locatie of ga je vaker lopen? Dan zie je ook nog eens wat. Zelf heb ik voor mijzelf een limiet gezet, wanneer iets minder dan 30 minuten lopen is, ga ik lopen. Als het langer is, loop ik vaak alsnog een stuk. En soms is het OV helemaal niet veel sneller. Je moet rekening houden met de tijden. Je wilt natuurlijk niet te laat zijn dus neem je liever die tram die er 10 minuten van tevoren is. Je wilt ook je tram niet missen, dus zorg je dat je zeker 5 minuten van tevoren bij de halte bent. Dit kost je een extra kwartier. Als je tijdsverschil tussen lopen of het OV maar 20 minuten is, waarom zou je dan niet lopen?

Castle Casteldefells

Zorg voor één gezonde maaltijd per dag

Zeker wanneer je in een grote stad bent, zijn de keuzes qua ontbijt, lunch, brunch of diner eindeloos. En dan heb ik het niet eens over de lokale snacks en streetfood. Het is heel gemakkelijk om elke dag buiten de deur te eten omdat je alles wilt uitproberen. Maar als je een langere periode hebt, heb je echt wel genoeg tijd om heel veel uit te proberen. Houd jezelf daarom aan minstens één gezonde maaltijd per dag. Zelfs als dit betekent dat je aan een salade zit als avondmaaltijd omdat je overdag de verleiding niet kon weerstaan. Probeer dit voor jezelf vast te houden, zodat je in ieder geval dagelijks je vitamines binnen krijgt.

Neem snacks alleen als extra

Eet je normaal elke dag een zoet toetje, ijsje of een plak cake bij je koffie? Nee? Doe het dan ook niet als je op reis bent. Je mag jezelf echt wel wat vaker verwennen met iets lekkers, maar maak er geen routine van. Zorg dat je deze tussendoortjes nog steeds alleen neemt als je er echt zin in hebt, en niet nog nadat je jezelf al volgepropt hebt met een zware maaltijd, maar je het gevoel hebt dat je in een restaurant een dessert hoort te bestellen. Staat die taart in dat koffietentje je echt aan te staren? Geniet er dan lekker van. Maar laat je vooral niet overhalen omdat een ander het ook doet of omdat bij een koffie nu eenmaal taart hoort. Want dat hoort het anders thuis ook niet.

Neem fitness banden mee

Als je langer dan een maand op één plek blijft, kun je altijd kijken naar een sportschool in de buurt. Vaak is een maandabonnement een optie, alhoewel dit een stuk duurder is dan een jaarabonnement zou zijn. Wil je toch in beweging blijven, maar er niet de hoofdprijs voor betalen? Neem dan fitness banden mee. Hiermee kun je gewoon thuis je sportroutine uitvoeren zonder heen en weer te hoeven naar de sportschool. Dit scheelt ook weer reistijd, die je ergens anders aan kan besteden. Op YouTube zijn verschillende work-out video’s te vinden als je zelf niet weet hoe je met de banden aan de slag moet.

Eet niet teveel

Maaltijden in restaurants zijn vaak veel meer dan we zelf zouden maken. Bijvoorbeeld omdat je toch graag die frietjes bij je burger besteld of toch dat toetje wilt, ondanks dat je al vol zit. Maar ook met gezonde opties kun je snel teveel eten. Maak je zelf thuis één snee avocado toast maar krijg je er in een restaurant 2? Dan eet je dus eigenlijk twee maaltijden in één keer. Ga je vervolgens uren wandelen, dan maakt het niet zoveel uit. Maar zit je de hele dag te werken of ga je lui op het strand liggen en neem je ook weer een zware lunch? Dan eet je snel teveel. Kies dan bijvoorbeeld ’s middags voor een smoothie of een kleine snack, in plaats van een rijkelijk belegd broodje. Voor een keertje is dit helemaal niet erg. Maar doe je dit regelmatig, dan rekt je maag uit naar de nieuwe standaard en wil je alleen maar meer. Dan is het einde snel zoek.

Rust, rust, rust

Ik snap dat je alles wilt zien en doen en dat je misschien bang bent om toch tijd tekort hebt om alles te kunnen zien. Toch is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Als we niet genoeg rusten kan ons lichaam niet herstellen van een drukke dag, maar neigen we ook meer naar ongezond voedsel. Bovendien ben je waarschijnlijk veel te lui om gezond te koken, dus ga je toch maar voor die pizza of iets anders lekkers. Laat staan dat je jezelf nog van de bank kunt slepen om ook nog eens te gaan sporten of dat je na een lange dag gaat wandelen in plaats van het OV te nemen. Alle bovenstaande tips worden waarschijnlijk genegeerd als je te moe bent. Dus eigenlijk is dit je eerste stap. Verpest je goede ritme dus niet met te weinig rust.