7 Lessen die ik heb geleerd van lange reizen

Lizet Wesselman - 05/02/2023

7 Lessen die ik heb geleerd van lange reizen

Lizet Wesselman - 05/02/2023

Ondanks dat ik vooral in Europa reis, leg ik flink wat kilometers af, de meeste reizen met de trein. In 2022 heb ik in totaal 6.364 km met het openbaar vervoer afgelegd. Dat is grofweg van Amsterdam naar midden Turkije en terug. Verreweg de langste busreis was toch wel van Valencia naar Praag, wat in totaal 29 uur in de bus zitten was. En dat was heftig! Maar als je je goed voorbereidt, hoeft reizen met de trein of bus helemaal niet zo zwaar te zijn. Ik ga zelfs liever met de trein dan met het vliegtuig. Ik geef je mijn tips.

1. Breek je lange reis op

Dit is echt wel m’n grootste tip. Als je besluit om een lange treinreis of busreis te maken en je hebt de mogelijkheid om ergens een tussenstop te maken, doe dat! Ik snap dat als je maar een korte vakantie hebt, het lastig is om daar zomaar extra dagen voor uit te trekken. Maar probeer dan op z’n minst een route te plannen waarbij je een paar uur overstaptijd hebt, zodat je even goed je benen kunt strekken en een goede maaltijd kunt eten voor je weer door gaat.

Ik nam dus de Flixbus van Valencia, Spanje, naar Praag, Tsjechië. Dit zou, als ik het in 1 keer had gedaan, een 35 uur lange busreis zijn. Ik zou een nachtbus nemen die om 12 uur ’s middags aankwam in Lyon, Frankrijk, en om 6 uur ’s avonds zou ik een andere nachtbus pakken naar Praag. Dat leek me wel wat! Dan kon ik 6 uur rondwandelen in Lyon en dan was ik waarschijnlijk moe genoeg om de 2e busrit lekker te slapen. En 6 uur in Lyon was meer dan genoeg tijd om een heerlijke Franse uiensoep te eten en croissants te kopen voor de volgende ochtend.

Uiteindelijk koos ik ervoor om er lekker een weekendje Lyon van te maken. Ik had namelijk nog wat speling dus ik kon die tijd ervoor nemen. En dit was echt de beste keuze! De eerste busrit was heel vermoeiend, maar na een goede nachtrust was ik eigenlijk alweer genoeg uitgerust voor de volgende. Maar op deze manier heb ik kennis gemaakt met een superleuke stad, waar ik anders waarschijnlijk niet snel heen was gegaan. Win-win dus!

Ik heb zelfs een heel artikel geschreven met tips hoe je je lange reis opbreekt en omvormt tot een heerlijk reis avontuur. Lees het hier. 

2. Zorg voor voldoende eten en drinken

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar mensen onderschatten dit heel erg. Vooral als je met een nachtbus of nachttrein gaat, is je planning dat je het grootste deel zult slapen. Helaas is dat niet altijd even gemakkelijk. Dat kan dus betekenen dat je om 6 uur ’s ochtends al wakker bent, nog tot 1 uur ’s middags onderweg bent en alleen maar ontbijt had meegenomen. Zit je dan met je knorrende maag een paar uur later.

Het is ook geen garantie dat je winkels of restaurants tegen komt tijdens de stops. Soms zijn ze gesloten of de stop is op een moment dat je geen honger hebt. Dan denk je “we stoppen vast nog wel eens”, en dat blijkt dan niet waar te zijn. Ga ook niet uit van een inbegrepen ontbijt bij een nachttrein. Soms is er wel een restaurant aan boord, dit kun je natuurlijk vooraf even checken. Maar de keuzes in die trein restaurants zijn vaak heel beperkt.

Bovendien merk ik ook heel erg dat ik niet altijd zin heb in de dingen die ik verwachtte lekker te vinden. Dus zorg dat je van alles een beetje bij je hebt, iets om te snacken, iets gezonds, iets goed vullends etc. Bereid je gewoon voor op alles en eet dat wat je niet op hebt gegeten, zodra je op je bestemming aankomt.

3. Zorg dat je genoeg te doen hebt

Net als ik al zei bij punt 2, je hoopt natuurlijk dat je de hele nacht slaapt. Overdag ga je er misschien vanuit dat je de hele rit naar buiten gaat staren en kunt genieten van de mooie uitzichten. En hoewel beide goed mogelijk is, is de kans ook groot dat dat niet zo is. Misschien kun je totaal niet slapen en misschien ben je de omgeving snel zat of heb je een plekje waar je heel weinig zicht hebt.

Zorg dus dat je van alles te doen hebt en bereid je voor op alles. Download films voor als je geen internet hebt. Neem een (puzzel)boek mee voor als je telefoon/laptop/ereader/tablet allemaal zijn uitgevallen. Neem oordopjes mee om muziek te kunnen luisteren. Of iets anders wat je leuk vindt. Ik heb m’n laptop bijvoorbeeld altijd bij me en altijd wel foto’s te editen of blogs te schrijven. Beide kan ik doen zonder internet. Vervolgens heb ik een boek voor als de laptop leeg is of ik geen zin heb om naar m’n laptop scherm te staren.

4. Laad je elektronica op en neem powerbanks mee

Ondanks dat veel treinen en bussen tegenwoordig stopcontacten hebben, is dat zeker niet altijd het geval. Of ze doen het niet. Of er zijn er maar een paar en anderen hebben ze al ingepikt. Bereid je daarop voor en zorg dat al je elektronica is opgeladen. En neem powerbanks mee zodat je in ieder geval je telefoon kunt opladen als deze het begeeft. Ondanks dat je misschien een boek meeneemt, is de kans groot dat je toch uren lang op tiktok filmpjes zit te kijken of dat je zo vaak checkt waar je heen moet, hoe lang het nog duurt, waar je vanavond kunt eten etc., dat je telefoon sneller op is dan je had verwacht.

5. Reken niet op Wi-Fi of zelfs mobiele data

We raken soms zo gewend aan onze luxe, dat we vergeten dat het luxe is. Niet alle OV heeft wifi en zelfs al heb een lokale simkaart, heb je niet overal bereik. Juist bij lange reizen kom je vaak door gebieden waar je bereik niet goed is of je helemaal geen bereik hebt. En zelfs in grote steden kan je internet zomaar uitvallen. Ga er dus nooit vanuit dat je op locatie wel even google maps opent om te zien hoe je bij je accommodatie komt. Download een kaart die je offline kunt gebruiken, voor het geval dat. En download je tickets, voor het geval een app het opeens niet meer doet en je je kaartje niet kunt laten zien.

Kortom, zorg gewoon dat je je voorbereid op een trip terug naar de prehistorie, dan weet je ten minste zeker dat je daar in ieder geval niet over hoeft te stressen. Ik ben een keer in een verkeerde trein gestapt en had bijna een boete van €150 gekregen omdat m’n internet het niet deed en ik geen last minute kaartje kon kopen. Die paniek wens ik echt niemand toe! Heb je echt drastisch internet nodig? Vraag dan of iemand een hotspot voor je kan maken. Locals hebben vaak beter bereik. Je kunt ook een mobiele Wi-Fi router meenemen. Deze werken met een simkaart, waarmee je eigenlijk je eigen hotspot bij je hebt. Het kan uiteraard nog steeds zo zijn dat je bijvoorbeeld in de bergen geen bereik hebt. Maar voor het grootste deel zul je Wi-Fi hebben, zelfs als het in de trein of bus niet werkt. 

6. Houd rekening met vertragingen

De kans op vertragingen verschilt natuurlijk per land. Sommige landen zijn zo gestructureerd dat je er wel op kunt rekenen dat je reistijd ongeveer klopt, met minimale vertraging. Maar in sommige landen mag je blij zijn als je bus of trein überhaupt komt opdagen. Of niemand weet precies hoe laat de bus/trein komt dus je gaat maar langs de weg staan tot deze ergens tussen nu en een uur aankomt..

Doe je onderzoek voor je in een land met het openbaar vervoer wilt reizen en pas je reis erop aan. Ga je naar een ongeorganiseerd land? Plan dan geen 8 uur lange reis met 3 overstappen, want dan mis je er 1 en ben je meteen 2 uur langer bezig. Leg in zulke landen kortere afstanden af en plan meer tussenstops. Of ga voor nachtbussen of nachttreinen die het hele stuk in één keer afleggen, zonder overstappen.  

Bussen hebben over het algemeen meer vertragingen, omdat ze ook nog eens afhankelijk zijn van het overige verkeer op de weg. Een bus die door de ochtend- of avondspits moet, zal waarschijnlijk vertraging oplopen. Dit risico wordt niet altijd in de reistijd berekend. Zorg dus dat je met busreizen sowieso flexibeler bent. Hoe langer de reis, hoe meer vertraging meestal. Zorg ook dat je jezelf ruimte geeft om op tijd op locatie te zijn. Ga er niet vanuit dat je die laatste trein wel haalt. Begin je reis vroeg, zodat je niet in het donker op je vertraagde trein hoeft te wachten.

7. Reken niet op een zitplek, tenzij je reserveert

Je weet nooit hoeveel mensen met diezelfde bus of trein willen reizen. Je weet ook in veel landen niet hoeveel mensen ze toelaten. Je zou verwachten dat een nachtbus bijvoorbeeld maximaal zoveel mensen meeneemt als er stoelen zijn, maar eerlijk gezegd zou het mij dus echt niet verbazen als dat in veel landen niet het geval is. Bij treinen wordt er helemaal weinig naar gekeken, dus ga er maar vanuit dat deze vol zit. Wil je zeker weten dat je kunt zitten? Reserveer dan een plekje als dat mogelijk is.

Wil je lekker budget reizen en geen extra kosten hebben voor stoelreserveringen? Bereid je dan voor op of lang staan, of op de grond zitten. Vind je dat een vies idee? Dan is allereerst budget reizen misschien niet de juiste keuze voor jou. Maar als je daar toch voor kiest, zorg dan dat je iets hebt om op te zitten. Er zijn meerdere redenen dat ik reis met een backpack in plaats van een rolkoffer. Een backpack gooi je namelijk lekker makkelijk overal op de grond als een perfecte stoel. Lekker zacht en een betere hoogte dan op de grond te moeten zitten. Maar een sjaal, jasje of handdoek werkt ook.