Maak een avontuur van je lange treinreis
Lizet Wesselman - 14/02/2023Maak een avontuur van je lange treinreis
Lizet Wesselman - 14/02/2023Als ik mensen vraag waarom ze liever met het vliegtuig reizen dan met de trein, is 1 van de antwoorden “omdat met de trein reizen zo lang duurt en ik wil niet zo lang onderweg zijn.” Maar wat als je die lange rit onderdeel van je trein vakantie maakt? Internationaal treinreizen is niet alleen om van A naar B te komen, zoals met het vliegtuig. Als je met de trein reist heb je juist de optie om extra activiteiten aan je reis toe te voegen. Ik geef je wat ideeën!
Croissants in Parijs of een biertje in Duitsland
De eerste optie is om jezelf langer de tijd te geven voor je overstap. Vaak als je een trein reis tussen verschillende landen maakt, moet je een aantal keer overstappen. Gedoe, geen zin in en soms zit je wel een uur op het station te wachten tot je volgende trein. Niet genoeg tijd om echt iets te gaan doen, maar echt veel langer dan je nodig hebt om je overstap te halen.
Waarom neem je niet een trein later? Of 2? En ga je lekker ergens in de buurt lunchen. Of kruip je even de kroeg in voor je in een nachttrein stapt. Of neem je de tijd voor een uitgebreid ontbijt na je nachttrein, voor je het laatste stuk van je reis in gaat. Zo ben je niet eens bijzonder veel extra reistijd kwijt, maar heb je er wel een extra ervaring bij.
Een (aantal) tussenstop(s)
Wil je ergens langer blijven dan alleen voor een lunch, maar ook weer niet een hele vakantie aan die plek opmaken? Maak er dan een pitstop van. Het voordeel van een treinreis is dat je je eigen route kunt bepalen.
Als je 2 of 3 weken vakantie hebt, kun je makkelijk meerdere plekken of landen bezoeken. Breek je lange treinreis op in verschillende stukken met een reistijd waar je vrede mee hebt. Neem bijvoorbeeld een nachttrein ergens heen waar je vervolgens 1 of 2 dagen blijft. Dan neem je weer een trein naar een locatie verderop, weer met een reistijd waar je vrede mee hebt, en daar blijf je dan ook weer 1 of meerdere dagen. Zo kun je meteen een aantal locaties van je wishlist afstrepen en kun je bijvoorbeeld een combinatie maken tussen strand, bergen en steden, in plaats van 1 optie te kiezen.
Ik vind het zelf heerlijk om een paar dagen in een stad door te brengen en verder lekker veel tijd in de bergen te zitten. Maar de mooie natuur plekjes zijn niet altijd in de buurt van de steden die ik wil bezoeken, waardoor dagtripjes niet mogelijk zijn. Dan maak ik er liever een extra stop van zodat ik het maximale uit m’n treinvakantie haal.
Kies voor een spectaculair uitzicht
Je kunt je trein route ook aanpassen zodat deze langs de mooiste uitzichten komt. Voor mij is dit een groot voordeel ten opzichte van een vliegtuig, waar ik meestal uren lang naar de wolken zit te staren. Met de trein kom je door verschillende landschappen en kun je prachtige uitzichten hebben. Er zijn verschillende treinreizen die bekend staan om hun uitzichten en mensen nemen deze treinen voor hun plezier. Als je bijvoorbeeld niet houdt van hiken, maar wel ontzettend kunt genieten van berg uitzichten, is dit een perfecte oplossing!
Onder andere in Zwitserland en door de Pyreneeën heb je zulke treinen, die dus al een hele ervaring op zichzelf zijn. Wil je naar Oostenrijk of Italië en heb je bijvoorbeeld geen budget voor een tussenstop in Zwitserland? Doe dan een tussenstop in Zuid Duitsland, pak vervolgens de trein door Zwitserland naar Oostenrijk of Italië en geniet onderweg van de prachtige uitzichten. Geen film die daar tegenop kan!
Een nachttrein als accommodatie
Wil je naar meerdere plekken maar het liefst zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan reizen? Dan is een nachttrein echt een fantastische oplossing. In nachttreinen zijn bedjes gebouwd waar je dus gewoon in kunt slapen. Geen gedoe met rechtop proberen te slapen zoals tijdens een lange vlucht. De meeste mensen krijgen in een nachttrein voldoende uren slaap, om het als alternatief op een accommodatie te gebruiken. Je slaapt toch, dus je mist niks van je vakantie, maar je kunt wel verder reizen.
Bovendien bespaar je de kosten van je accommodatie. Dan is het natuurlijk wel slim om even te kijken naar de kosten van accommodaties waar je bent. Maar je kunt hier zeker op besparen!
Een voorbeeldreis
Ik heb zelf een reis op de planning staan waarbij ik deze tips heb toegepast. Dus om je een idee te geven, deel ik je graag hoe ik tot die reis ben gekomen!
Ik begin in Nederland en mijn eindbestemming is Budapest. De snelste route is met een nachttrein naar Wenen (13 uur) en dan een directe trein naar Budapest (2.5 uur). Als ik daarvoor had gekozen, zou ik bijvoorbeeld een dag in Wenen door kunnen brengen en ’s avonds de trein naar Budapest pakken. Maar ik ben al eens in Wenen geweest, dus ik wilde er meer dan maken. Er waren een aantal plekken op de route waar ik nog heen wilde.
Dus mijn trip wordt uiteindelijk:
Leiden → Keulen → Salzburg → Bad Gastein → Graz → Budapest
Op deze manier kan ik kastelen bezoeken rondom Keulen, die ik tijdens m’n trein reis door Duitsland heb gemist. Ik ga eindelijk naar Salzburg en Hallstatt, wat ik voor 2020 aan het plannen was, maar uiteraard niet doorging.. Inmiddels had ik in Bad Gastein, ten zuiden van Salzburg, een fantastisch spa hostel gevonden in de bergen. Dus mijn bucketlist voor die regio werd alleen maar langer. Vervolgens breng ik een bezoekje aan Graz, als alternatief op Wenen. Dit is de op één na grootste stad van Oostenrijk en heeft een sterke focus op duurzaamheid. Dankzij deze reis, kan ik hier dus mooi even langs!
De hele trip kost 14 dagen, omdat ik heb besloten er lekker de tijd voor te nemen. Die flexibiliteit heeft natuurlijk niet iedereen, maar voor een 3 weken vakantie of zelfs 2 weken met de weekenden erbij, is deze reis prima te doen! Je kunt dan nog een paar dagen in Budapest doorbrengen en de nachttrein vanaf Wenen terug nemen.
Heb je daar toch de tijd niet voor? Onthou dan dat een trein heen en een vlucht terug, nog steeds 1 vlucht minder is en daarmee alsnog een meer duurzame keuze.