Een treinreis door Duitsland

Lizet Wesselman - 10/02/2023

Een treinreis door Duitsland

Lizet Wesselman - 10/02/2023

In de zomer van 2022 kwam Duitsland met het briljante idee om een treinkaartje van €9 te introduceren waarmee je de hele maand vrij kon reizen door het hele land en zelfs naar een aantal plekken net over de grens. Addertje: je kon alleen met regionale treinen, dus vergelijkbaar met onze sprinters. Dat maakt uiteraard je reistijd een stuk langer dan met sneltreinen, maar alsnog, €9, dus we mogen niet klagen, toch? Ik maakte er 2x gebruik van, hier zijn mijn highs & lows.

Trein reis Noord-Duitsland:

De eerste reis was van Kopenhagen terug naar Nederland. Ik zat in juli in Kopenhagen en begon na 5 maanden reizen aardig door m’n geld te raken. Tijd om dus even terug naar Nederland te gaan en weer wat geld te sparen. Maar het idee om 6 weken lang in Nederland te zitten, tot m’n volgende reis, sprak me niet zo aan. Dus besloot ik langzaam terug te reizen met de trein door Duitsland.

Een snelle route tussen Nederland en Kopenhagen is via Hamburg. Daar was ik in mei al geweest voor een conferentie, dus ik hoefde niet echt terug. Ik vond Hamburg namelijk helemaal niks aan, dus ik ging er omheen.

De route werd uiteindelijk:

KopenhagenLübeckBremen + dagtripjes → Leiden

De route van Kopenhagen naar Lübeck was met de Flixbus, want Kopenhagen viel niet onder het €9 kaartje. Van Lübeck reisde ik door naar Bremen, vanaf waar ik een aantal dagtripjes deed. Ik heb al een artikel geschreven over al deze locaties, dat lees je hier.

Dit eerste deel van de reis was qua route en treinen prima. Alleen moest ik toch overstappen in Hamburg en dat was 1 grote chaos. Logisch ook wel, reizen in augustus is nooit mijn favoriet, maar als je mensen de mogelijkheid biedt om voor €9 onbeperkt rond te reizen, kun je rekenen op drukte. Ik denk dat de Deutsche Bahn daar toch niet zo goed op voorbereidt was.. Veel regionale treinen waren veel te klein en kort voor de hoeveelheid mensen die mee wilde. Je mocht dus van geluk spreken als je een plek had om te zitten. Maargoed, €9.

Dit deel van m’n reis was verder echt heel leuk! Hiervoor was ik alleen in Berlijn en Hamburg geweest en Dresden en Düsseldorf voor kerstmarkten. Die ik overigens zeker kan aanraden! Maar mijn ervaring was dus vooral grote stad en drukte. Deze trips was juist langs kleine dorpjes en daarmee voor mij een hele andere kant van Duitsland. Heel veel historie en sfeer en ik vond het fantastisch!

Trein reis Zuid-Duitsland

Reis nummer 2 bracht me naar:

  • Boppard
  • Rothenburg ob der Tauber
  • Kochel am See + Walchensee
  • Mittenwald + a quick hike across the Austrian border
  • Eibsee (foto)
  • Stuttgart + Esslingen am Necktar
  • Back to Boppard + Drachenfells castle

Kortom, ik pakte het ongeveer op waar ik was gebleven en ging nu naar het zuiden. Met als voornaamste doel om te genieten van de prachtige natuur en een aantal kastelen. Het ging zeker niet helemaal zoals ik het voor ogen had, maar wauw, wat heb ik mooie plekjes gezien!

Highlights

Rothenburg ob der Tauber (foto) was een bucketlist item voor mij en het was nog mooier dan ik ooit had verwacht! Ik had veel foto’s voorbij zien komen en het zag eruit als zo’n typisch historisch Duits stadje en dat was het ook echt. Met de hele sfeer en geen enkel modern detail om het te verpesten. Dit is dus zeker een aanrader!

Mittenwald was de grote verrassing qua stadjes. Ik had dit eigenlijk helemaal niet op de planning staan, maar iemand in m’n hostel in Kochel vertelde vanaf daar een trektocht te gaan doen in Oostenrijk. Hiken in Oostenrijk stond ook nog op mijn bucketlist, dus ik besloot te kijken of er een leuke hike te doen was vanaf Mittenwald, en die was er!

Maar het stadje zelf was echt een plaatje. Met gekleurde huisjes met muurschilderingen en een fantastische sfeer. Als ik dat had geweten, had ik gekeken voor een overnachting daar. Maar ik ging dus vanaf daar de natuur in.

De natuur in het zuiden heeft me echt heel erg verrast. Als Nederlander ontweek ik Duitsland eigenlijk altijd. Het was niet exotisch genoeg, denk ik. Ik verwachtte gewoon niet dat het zo speciaal zou zijn en vanaf Leiden is het toch best ver met de trein, dus waarom dan niet ergens anders heen? Maar jeetje, wat heb ik daar nu eigenlijk spijt van, haha.

Het zuiden van Duitsland heeft echt prachtige natuur! Van schitterende blauwe meren omringt met bergen, tot watervallen en rivieren door kliffen. Terugkijkend op mijn reisjaar van 2022 was dit uiteindelijk de indrukwekkendste reis die ik heb gemaakt.

De hoogtepunten waren absoluut:

  • De prachtige reflectie van de Kochelsee.
  • Het eerste uitzicht op de helderblauwe Walchensee na een wandeling die me toch wat zwaarder viel dan verwacht..
  • De waterval onderweg, waarvan ik niet wist dat die daar was!

De “Leutascher Geiserklamm” (foto) net over de grens in Oostenrijk, de hike die ik deed vanaf Mittenwald, was een stukje natuur zoals ik het nog nooit gezien had, en waar ik nu veel vaker naar op zoek ga. 

Mijn laatste stop was Eibsee, één van de populairste meren in Duitsland. Tijdens mijn hele trip krijg ik vragende blikken wanneer ik vertelde dat ik naar “Kochel am see” ging, ook van Duitsers. Niemand wist waar het was. Maar als ik vertelde dat ik naar de Eibsee ging werd iedereen enthausiast en vertelde ze hoe mooi het wel niet was. En dat is het zeker! Maar ik moet wel toegeven, naar de helder blauwe Walchensee, was ik niet heel erg onder de indruk. Het was ook bewolkt, dus dat hielp vast niet mee. Maar ik denk dat de Walchensee te weinig credit krijgt. Ga je naar Zuid-Duitsland? Bezoek ze dan zeker beide en bepaal voor jezelf. Ze liggen maar 45 minuten met de bus van elkaar vandaan.

De mindere momenten

Helaas was het niet mijn fijnste reis ooit en ben ik zelfs een dag eerder naar huis vertrokken. Nu maanden laten kan ik erop reflecteren en heb ik er absoluut van geleerd. Maar op dat moment stond ik echt op instorten. Ik had er sowieso al 5 maanden reizen opzitten, iets wat ik nog nooit had gedaan, dus ik was aardig kapot. Het was midden in een hittegolf, dat hielp zeker niet. Maar het grootste probleem was wel de organisatie van de treinen rondom dat €9 kaartje.

De treinen zaten gewoon echt bomvol. We hebben treinen gehad waarbij mensen door personeel naar binnen geduwd werden en treinen waar tientallen mensen werden achtergelaten omdat het vol was. Ook ik heb daardoor treinen gemist en we liepen ontzettend veel vertraging op. Omdat de treinen zo vol zaten, kostte het vaak veel moeite voor mensen om eruit te kunnen, waardoor we dus bij elk station heel lang moesten wachten. Goed wel dat dat ruimte voor was! Maar zo werd een rit van 6 uur toch al gauw 8 uur.

En dat is eigenlijk het grootste punt geweest. Ik heb die vertragingen heel erg onderschat. Ik ging ervan uit dat ik redelijk op de Duitse treinen kon rekenen, en had dus best lange trips gepland. We zeuren altijd wel op de NS, maar het treinsysteem bij ons is best goed. Dat verwachtte ik dus ook in Duitsland. Ik was dus steeds veel langer onderweg en mijn tijdsplanning werd dus helemaal in de war gegooid, waardoor ik veel niet heb kunnen doen en ook veel sneller uitgeput was.

Bovendien moest ik het grootste deel van die routes staan. En staan is echt heel vermoeiend! Bovendien vaak met backpack & cameratas nog om. En dit heeft letterlijk lichamelijke klachten tot gevolg gehad, nu 5 maanden later heb ik nog pijn in m’n voeten van deze reizen. Dat had ik natuurlijk nooit van tevoren kunnen weten. Ik zag veel andere mensen rondreizen in Duitsland en iedereen leek altijd zitplekken te hebben. Ik had gewoon pech, denk ik.. Zou ik het opnieuw doen? Absoluut! Maar dan dus met een betere planning. 

Maar het was een fantastische reis!

Maar onder de streep was dit echt 1 van de mooiste reizen die ik tot nu toe heb gemaakt! Ik kan er echt nog steeds met m’n hoofd niet bij hoe prachtig de natuur van Zuid-Duitsland is. En ik doe het zo nog een keertje over! De plekken die ik heb gemist staan echt nog op m’n bucketlist en de volgende treinreis staat alweer op de planning, waarbij ik een stop in Duitsland heb ingepland om in ieder geval wat kastelen te bezoeken!

En dit keer heb ik het met m’n planning net even iets ruimer genomen. Mocht ik dan last hebben van vertragingen of drukke treinen, heb ik de ruimte om dat op te vangen. Zo is ook reizen iets wat niet altijd gaat zoals je wilt, en daar leer je dan weer van. Volgende keer beter!