Een treinreis door Duitsland

Lizet Wesselman - 10/02/2023

Een treinreis door Duitsland

Lizet Wesselman - 10/02/2023

In de zomer van 2022 kwam Duitsland met het briljante idee om een treinkaartje van €9 te introduceren waarmee je de hele maand vrij kon treinreizen door heel Duitsland en zelfs naar een aantal plekken net over de grens. Kleine lettertjes: je kon alleen met regionale treinen, dus vergelijkbaar met onze sprinters. Dat maakt uiteraard je reistijd een stuk langer dan met sneltreinen, maar alsnog, €9, dus we mogen niet klagen, toch? Ik deed uiteindelijk 2x een treinreis door Duitsland, hier zijn mijn highs & lows.

Treinreis Noord-Duitsland:

De eerste reis was van Kopenhagen terug naar Nederland. Ik zat in juli in Kopenhagen en na 5 maanden reizen was het tijd om weer eens terug naar Nederland te gaan. Er zaten 6 weken tussen mijn vertrek uit Kopenhagen en mijn volgende trip, dus ik besloot het rustig aan te doen en een slow travel treinreis door Duitsland te maken.

Een snelle route tussen Nederland en Kopenhagen is via Hamburg. Daar was ik in mei al geweest voor een conferentie, dus ik besloot daar omheen te gaan.

De route werd uiteindelijk:

KopenhagenLübeckBremen + dagtripjes → Leiden

De route van Kopenhagen naar Lübeck was met de Flixbus, want Kopenhagen viel niet onder het €9 kaartje. Van Lübeck reisde ik door naar Bremen, vanaf waar ik een aantal hele leuke dagtripjes deed. Ik heb al een artikel geschreven over al deze locaties, dat lees je hier.

Ik was uiteraard niet de enige die besloot met dat €9 kaartje te reizen, dus het was op delen best wel druk. Voornamelijk in Hamburg, waar ik uiteraard alsnog langs moest. Ik wilde de dagtripjes eigenlijk vanuit Hamburg doen, door m’n backpack in een locker te leggen op Hamburg centraal. Dat zat er niet in, het station was bomvol. Het was de ideale combinatie tussen hoogseizoen, weekend, game day, lekker weer en dus dat spotgoedkope treinkaartje. Dus propte ik me met een hele hoop andere mensen in de trein naar Bremen en deed ik de tripjes vanaf daar.

Voor deze echte treinreis door Duitsland was ik alleen in voor korte tripjes Berlijn en Hamburg geweest en Dresden en Düsseldorf voor kerstmarkten. Die ik overigens zeker kan aanraden! Maar mijn ervaring was dus vooral grote stad en veel drukte. Deze eerste treinreis was juist langs kleine dorpjes en daarmee voor mij een hele andere kant van Duitsland. Heel veel historie en sfeer en ik vond het fantastisch! Dit kon alleen maar heel veel goeds voor het 2e deel van de reis betekenen!

Treinreis Zuid-Duitsland

Treinreis nummer 2 bracht me naar:

  • Boppard
  • Rothenburg ob der Tauber
  • Kochel am See + Walchensee
  • Mittenwald + een hike net over de grens van Oostenrijk
  • Eibsee (foto)
  • Stuttgart + Esslingen am Necktar
  • Terug naar Boppard + Drachenfells kasteel

Ik pakte het ongeveer op waar ik was gebleven en ging nu naar het zuiden. Met als voornaamste doel om te genieten van de prachtige natuur en een aantal kastelen. Het ging zeker niet helemaal zoals ik het voor ogen had, maar wauw, wat heb ik mooie plekjes gezien!

Highlights

Rothenburg ob der Tauber (foto) was een bucketlist item voor mij en het was nog mooier dan ik ooit had verwacht! Ik had veel foto’s voorbij zien komen en het zag eruit als zo’n typisch historisch Duits stadje en dat was het ook echt. Met de hele sfeer en geen enkel modern detail om het te verpesten. Dit is dus zeker een aanrader!

Mittenwald was de grote verrassing qua stadjes. Ik had dit eigenlijk helemaal niet op de planning staan, maar iemand in m’n hostel in Kochel vertelde vanaf daar een trektocht te gaan doen in Oostenrijk. Hiken in Oostenrijk stond ook nog op mijn bucketlist, dus ik besloot te kijken of er een leuke hike te doen was vanaf Mittenwald, en die was er! Ik pakte de bus vanaf mijn basis in Kochel am See, die me in ongeveer 1,5 uur naar Mittenwald bracht. 

Pas na mijn hike besloot ik het stadje in te gaan voor wat te eten en ontdekte ik wat een plaatje het is! Met gekleurde huisjes met muurschilderingen en een fantastische sfeer. Als ik dat had geweten, had ik gekeken voor een overnachting daar. Maar ik was er nu dus alleen voor de natuur.

De natuur in Zuid-Duitsland heeft me echt heel erg verrast. Als Nederlander ontweek ik Duitsland eigenlijk altijd. Het was niet exotisch genoeg, denk ik. Ik verwachtte gewoon niet dat het zoveel zou verschillen van Nederland en het is vanaf mijn woonplaats in Zuid-Holland ook niet echt om de hoek. Maar jeetje, wat heb ik dit land onderschat zeg!

Het zuiden van Duitsland heeft echt prachtige natuur! Van schitterende blauwe meren omringt met bergen, tot watervallen en rivieren door kliffen. Terugkijkend op mijn reisjaar van 2022 was dit uiteindelijk de indrukwekkendste reis die ik heb gemaakt.

De hoogtepunten van deze treinreis door Duitsland waren absoluut:

  • De prachtige reflectie van de Kochelsee.
  • Het eerste uitzicht op de helderblauwe Walchensee na een wandeling die me toch wat zwaarder viel dan verwacht..
  • De waterval onderweg, waarvan ik niet wist dat die daar was!

De “Leutascher Geiserklamm” (foto) net over de grens in Oostenrijk, de hike die ik deed vanaf Mittenwald, was een stukje natuur zoals ik het nog nooit gezien had, en waar ik nu veel vaker naar op zoek ga.

Mijn laatste stop was Eibsee, één van de populairste meren in Duitsland. Tijdens mijn hele treinreis door Duitsland, inclusief het eerste deel, kreeg ik vragende blikken wanneer ik vertelde dat ik naar “Kochel am see” ging, inclusief van Duitsers. Niemand wist waar het was. Maar als ik vertelde dat ik naar de Eibsee ging werd iedereen enthousiast en vertelde ze hoe mooi het wel niet was. En dat is het zeker! Maar ik moet wel toegeven, na de helder blauwe Walchensee, zag ik niet zo in waarom de Eibsee nou zoveel meer credit krijgt. Het was ook bewolkt, dus dat hielp vast niet mee, dat maakte het water wel wat minder blauw. Ga je (treinreizen) naar Zuid-Duitsland? Bezoek ze dan zeker beide en bepaal voor jezelf. Ze liggen maar 45 minuten met de bus van elkaar vandaan, dus geen reden om ze niet beide te bezoeken.

Al deze fantastische locaties staan in mijn Zuid-Duitsland treinreis gids, plus nog heel veel meer. Wil jij deze reis ook maken? Koop dan de gids en voorkom dat je dezelfde fouten maakt als ik je hier onder meer over vertel. 

De mindere momenten

Ondanks dat het op social media altijd lijkt dat andermans reizen perfect gaan, is dat zeker niet waar. En zo ook deze reis niet. Ik verwachtte dat treinreizen is Duitsland ongeveer net zo georganiseerd was in Nederland. Soms wat vertraging, maar regelmatige treinen waar je over het algemeen wel op kunt vertrouwen. Ik denk dat de Deutsche Bahn de populariteit van dit €9 ticket een beetje had onderschat, en ik had dan weer hun aanpassingsvermogen overschat.

Er waren veel korte treinen, geen dubbeldekkers, coupés die afgesloten waren en deuren die het niet deden. Dit alles zorgde voor complete chaos. Ik heb vertragingen gehad, uren moeten staan en zelfs treinen gemist omdat ze te vol zaten. Ondanks de pogingen van personeel om nog meer mensen naar binnen te proppen.

Mijn reisdagen werden daardoor een stuk langer en vermoeiender en ik besloot uiteindelijk een dag eerder naar huis te gaan. Ik was op na al die maanden reizen en de hittegolf maakte het ook allemaal niet beter. Nu maanden laten kan ik erop reflecteren en heb ik er absoluut van geleerd. Maar op dat moment stond ik echt op instorten.

Betekent dit dat ik nu niet meer met de trein wil reizen? Het tegendeel! Ondanks de chaos, vond ik het zo fantastisch om het landschap voorbij te zien flitsen en op plekken te komen waar je met het vliegtuig echt niet in de buurt komt. Sterker nog, ik heb mezelf als doel gezet om in 2023 meer grote treinreizen te maken! Maar…. Met betere planning en vooral kortere reisdagen, om de vertragingen op te kunnen vangen.

Maar het was een fantastische reis!

Ondanks de chaotische route, was mijn treinreis door Duitsland één van de mooiste reizen die ik tot nu toe heb gemaakt! Ik kan er echt nog steeds met m’n hoofd niet bij hoe prachtig de natuur van Zuid-Duitsland is. En ik doe het zo nog een keertje over! De plekken die ik heb gemist staan echt nog op m’n bucketlist en de volgende treinreis staat alweer op de planning, waarbij ik nog een stop in Duitsland heb ingepland.

En dit keer heb ik het met m’n planning net even iets ruimer genomen. Mocht ik dan last hebben van vertragingen of drukke treinen, heb ik de ruimte om dat op te vangen. Zo is ook reizen iets wat niet altijd gaat zoals je wilt, en daar leer je dan weer van. Volgende keer beter!

Wil jij ook treinreizen door Duitsland, maar weet je niet waar je moet beginnen met plannen? Daar kan ik je als duurzame travel agent mee helpen! Klik hier voor meer informatie. 

Vanwege deze geweldige plekken in Duitsland besloot ik een treinreis gids voor Zuid-Duitsland te schrijven. Hierin staan deze locaties en nog veel meer. En natuurlijk zal het je helpen om deze reis te plannen zonder dezelfde fouten te maken als ik heb gemaakt. Koop de gids hier voor € 16,99