Duurzamer reizen met duurzame accommodaties

Published 10/10/2022

Duurzamer reizen met duurzame accommodaties

Published 10/10/2022

Wist je dat er veel accommodaties zijn die een bijdrage aan een groene planeet proberen te leveren, door gebruik te maken van groenere alternatieven? Denk bijvoorbeeld aan water besparende douches, zonnepanelen of het gebruik van duurzame producten zoals gerecycled WC-papier. Kiezen voor een duurzame accommodatie, compenseert een beetje voor je (vlieg)reis naar je vakantiebestemming toe. Maar hoe vind je zo’n duurzame accommodatie?

Wat is een duurzame accommodatie?

Laten we eerst dieper induiken op het concept van een duurzame accommodatie. Eerlijk gezegd is er geen basis definitie en zijn er ook geen regels voor waar een duurzame accommodatie aan moet voldoen. Jammer, want dat maakt het lastiger om ze er tussenuit te pikken.

Zo ben ik een keer een hotel tegengekomen waarbij stond dat ze duurzame stappen zetten, maar dat bleek enkel een fietsen aanbod te zijn. Het is een spa hotel midden in de bergen, een populaire wandelbestemming waar je ook bijna nergens met de auto kan komen. Beetje een slap initiatief en behoorlijk onterecht om dat dan als duurzaam te bestempelen. Ik denk niet dat de verhuur van fietsen nou echt compenseert voor de hoeveelheid energie die een sauna verbruikt.

Dus wat is dan duurzaam?

Duurzaamheid heeft natuurlijk veel definities en ik ben doorgaans groot voorstander van kleine initiatieven. Zo hebben veel hotels tegenwoordig een kaartje in de badkamer hangen dat enkel handdoeken die op de grond liggen worden gewassen, zodat er minder wasjes worden gedraaid. En zijn er steeds meer hotels die een zeepdispenser in de douche hebben hangen in plaats van die kleine wegwerpplastic flesjes shampoo.

Kleine initiatieven, maar zeker in grote hotels kan dit een groot verschil maken. Een was per dag minder scheelt ontzettend veel energie en water. En die kleine shampoo flesjes worden na eenmalig gebruik allemaal weggegooid. Zonde van al dat plastic afval!

En zo zijn er nog een hoop kleine duurzame initiatieven, zoals gerecycled WC-papier of digitale facturen. Ook heb ik eens in een hostel de mogelijkheid gezien om boodschappentassen te lenen of kleding te ruilen.

Grote duurzame initiatieven

Maar uiteraard kunnen ze ook veel grotere stappen ondernemen. Denk aan lampen die automatisch uitschakelen in de gang, een draaideur die automatisch stopt met draaien, zonnepanelen op het dak, regenwater als toiletwater, individuele airconditioners in plaats van een altijd-aan systeem door het hele hotel en enkel koken met seizoen producten of nog beter: een eigen groentetuin en kippen.

Feitelijk zijn dat de echte duurzame accommodaties, maar er valt zeker ook wat te zeggen voor de kleine initiatieven. Sommige grote initiatieven komen ook met een flink prijskaartje, zoals zonnepanelen. Vooral kleine accommodaties hebben daar niet altijd het budget voor.

Hoe vind ik duurzame accommodaties?

Duurzame accommodaties vinden kan een uitdaging zijn. Ondanks dat steeds meer mensen op zoek zijn naar duurzame opties, zijn er eigenlijk weinig plekken waar je dit gemakkelijk kunt vinden. Toch zijn er wel enkele websites die je kunt raadplegen.

Ecolabels toerismesector

Er zijn verschillende ecolabels voor de toerismesector die je kunt raadplegen. Helaas is het zoals bij elk duurzaam label zo dat het lastig bij te houden is welke labels welke kwalificaties aanhouden. Dit kun je uiteraard op de websites zelf lezen, maar het zijn er nogal wat. Bovendien moet het bedrijf zelf een aanvraag indienen en daar zitten ook weer kosten aan verbonden. Veel bedrijven kiezen dan maar voor één label of slaan het helemaal over. Toch zijn er een aantal die de moeite waard zijn om te onthouden:

  • Greenkey, kijk op hun kaart welke hotels, campings en kleine accommodaties het label hebben ontvangen.
  • Bio hotels legt een sterke nadruk op biologische, duurzame en lokale producten. Zowel voor het eten en drinken in het hotel als non-food, zoals zeepjes, handdoeken en WC-papier.
  • NOCO2 is een label voor bedrijven die volledig CO2-neutraal zijn, wat inhoudt dat ze hun uitstoot niet alleen verminderen, maar ook nog eens compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten.
  • Het internationale eco certificatie programma is voor accommodaties die zich in de natuur bevinden en daar hun best doen om zo min mogelijk impact te maken, of zelfs extra stappen ondernemen om gasten meer te leren over de natuur. Denk aan het aanbieden van leerzame excursies of wandeltochten met informatiepaaltjes.
  • Het Green Globe certificaat is nog een goede indicator. De bedrijven die hier op staan worden 2x per jaar opnieuw gecontroleerd, zo weet je zeker dat het goed zit.

En nog heel veel meer. Voor een volledige lijst van ecolabels kun je kijken op de ecolabel index. Daar vind je bijvoorbeeld ook labels voor specifieke locaties, zoals Tsjechië, Luxemburg of Malta. Maar ook voor de meest ecologische stranden of specifiek voor restaurants.

Websites voor duurzame accommodaties

Er zijn ook een hoop websites speciaal voor duurzame accommodaties. Dat scheelt toch weer een hoop gezoek. Toch staan uiteraard niet alle accommodaties op al deze websites. Ook hier zitten vaak strenge eisen aan waaraan een duurzame accommodatie moet voldoen, waardoor de hotels die wel hun best doen, vaak buiten de boot vallen. Maar het is absoluut een goede plek om er zeker van te zijn dat je hotel, hostel, B&B of vakantiehuisje duurzaam is.

Enkele voorbeelden:

  • Natuurhuisje is een ideale website voor natuurliefhebbers. Zoals de naam al zegt, vind je hier huisjes die midden in de natuur staan. Je moet wel even zoeken welke accommodaties zelf ook duurzame stappen zetten, maar er gaat in ieder geval €1 van je boeking naar organisaties voor natuurbehoud, zoals Staatsbosbeheer en de vogelbescherming. Je vind er huisjes door heel Europa.
  • Bij Bookdifferent, het eco initiatief van Booking, kun je zien hoeveel CO2 een accommodatie uitstoot en zo een bewuste keuze maken. Ook hier steun je met je boeking een goed doel.
  • Ecobnb is de duurzame tegenhanger van Airbnb. Hier vind je van alles, van B&B’s tot boomhutten, allen met een duurzame insteek.
  • Eco Hotels is één van de grootste websites met duurzame accommodaties over de hele wereld. Naast het aanbieden van enkel duurzame accommodaties, planten ze ook een boom voor elke boeking!
  • Bookitgreen biedt duurzame accommodaties in Europa en bied bij het zoekveld al meteen de optie om te kiezen tussen accommodaties in de natuur of bergen, bij het water of in de stad.
  • ECO Logies is hard op weg om hét inspiratieplatform voor duurzame accommodaties in Nederland en België te worden. Je vindt hier meer dan 100 duurzame huisjes en elke week komen er meer bij.

En zo zijn er nog een hele hoop meer én komen er steeds meer bij. Duurzaam reizen is nou eenmaal steeds populairder aan het worden, en dat merk je aan het aanbod.

Deze website

Uiteraard ben ik er ook om je te helpen om je reis duurzamer te maken! Dit is pas een inleidend artikel voor een hele reeks aan artikelen over duurzame accommodaties. Ik zal zeker proberen om zelf een hoop leuke plekjes uit te proberen tijdens mijn eigen reizen, en mijn ervaringen met jullie te delen. Maar verwacht ook meer tips & tricks over waar je op kunt letten bij het kiezen van een duurzame accommodatie.

Heb je nu al vragen? Laat het me dan hieronder weten of stuur een mailtje of berichtje via social media. Misschien kan ik je meteen helpen en misschien inspireer je me voor een volgend blog artikel 🙂