Een overzicht van de Franse treinen

Lizet Wesselman - 23/11/2023

Een overzicht van de Franse treinen

Lizet Wesselman - 23/11/2023

Het Franse treinnetwerk is één van de beste treinnetwerken van Europa, alhoewel het op het begin misschien een kleine uitdaging is om te navigeren. Er zijn namelijk verschillende treinoperators die verschillende treinroutes in Frankrijk beheren. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Ik leg je hier precies uit hoe de Franse treinen werken.

Verschillende treinbedrijven in Frankrijk

Net als in Nederland hebben ze in Frankrijk de verschillende type treinen, zoals de regionale trein of de intercity. Maar daarnaast zijn de treinen in Frankrijk opgedeeld in regio’s, met allemaal een eigen trein operator. Dat betekent dus dat je in Normandië, de noordwest kust van Frankrijk, een andere trein hebt dan in zuidoost Frankrijk.

Gelukkig is dat minder verwarrend dan het nu klinkt. Want het maakt namelijk helemaal niks uit voor je reisgemak en het boeken van treintickets. De meeste van deze treinoperators in Frankrijk vallen namelijk alsnog onder één bedrijf en alle treintickets zijn daar te boeken. Dat bedrijf is SNCF en hieronder lees je hoe dat precies zit met al die aftakkingen.

Franse treinen uitgelegd

1. SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français)

De grote trein operator van Frankrijk is dus SNCF, die beheren de volgende soorten treinen:

• TGV (Train à Grande Vitesse): Het paradepaardje van SNCF, de TGV’s zijn de sneltreinen die de grote steden verbinden zonder al te veel stops tussendoor. De snelste optie, maar daarmee vaak ook de duurste. Deze treinen steken ook de grenzen over naar grote steden in omliggende landen.
• TER (Transport Express Régional): Het TER-netwerk verzorgt regionaal vervoer en zijn dus zoals onze stoptreinen, met stops in alle kleine dorpjes en langzamere routes.
• Intercités: Deze vallen eigenlijk tussen de TGV en TER. Ze leggen grotere afstanden af en maken minder stops dan de TER, maar meer stops en minder snel dan de TGV. Over het algemeen wel iets goedkoper dan de TGV.
• Intercités de Nuit: Oftwel de nacht intercity, de nachttrein in Frankrijk. Verbazingwekkend betaalbaar en vooral een gemakkelijke manier om van grote stad naar grote stad te reizen, alhoewel er ook stops in kleinere stadjes gemaakt worden.

2. OuiGo

Ouigo, een dochteronderneming van de SNCF, staat bekend om zijn budgetvriendelijke hogesnelheidstreinen. Je koopt al treinkaartjes voor een kleine € 10! Het wordt vaak de Ryainair of Easyjet van het spoor genoemd. De reden daarvoor is vooral vanwege het feit dat de Ouigo treinen, in tegenstelling tot zo ongeveer elke andere trein in Europa, een bagagelimiet heeft. Daarbij zijn de stops niet altijd de handigste locaties. Bijvoorbeeld de stations net buiten de stad, waardoor je soms nog een stuk met een tram of lokale trein moet reizen om daadwerkelijk bij je accommodatie uit te komen.

Maar verder zijn het echt prima treinen! Ik heb er een aantal gepakt en had geen klachten. Er is wifi aan boord, stopcontacten bij de stoelen en meer dan genoeg bagageruimte. De extra kosten voor 1 stuks bagage zijn in 2024 slechts € 5 en een stoelkeuze is € 3. Too good to be true? Zo klinkt het wel. Maar ik heb zelf nog geen nadelen gevonden aan deze treinen en zoek altijd als eerste of dit een optie is voor de treinreis die ik wil maken. Je kunt de treintickets van Ouigo kopen via hun eigen website of via SNCF.

Nog een voordeel: deze kaartjes kun je doorverkopen via de website, als je toch niet meer kunt. Uiteraard moet er wel een koper zijn. Koopt niemand je ticket, dan ben je je geld kwijt. Je kunt de route ook wijzigen, maar dit kost meestal € 16, waardoor het kopen van een nieuw kaartje vaak goedkoper is.

3. LiO train

LiO Train is de trein operator van zuidoost Frankrijk. Oftewel, de regio Occitanie. Eén van mijn favoriete regio’s. De Pyreneeën vallen ook onder deze regio, dus dit zijn de treinen die je gebruikt om de prachtige bergdopjes van Zuid-Frankrijk te ontdekken.

Om meer mensen in deze regio te motiveren met de trein te reizen, zijn er sinds 2019 regelmatig spotgoedkope treinkaartjes in Occitanie beschikbaar. Zo zijn bepaalde routes standaard maar € 1 en zijn alle routes in de regio maar € 1 in het eerste weekend van de maand. Dit geldt het hele jaar, behalve in juli en augustus. Maar zelfs dan zijn er nog genoeg € 1 tickets te vinden, of anders zijn treinkaartje voor € 5 nou niet schrikbarend veel duurder. Voor die prijs krijg je een eenvoudige trein, zonder wifi of café. Maar met stopcontacten en in de bergen natuurlijk prachtige uitzichten.

Bekijk de website voor actuele acties. Mijn tip: speel een beetje met de route en reisdagen. Zo had ik eens 5 tickets voor € 1 per stuk, terwijl de route van A naar B in één keer zo’n € 35 was. Dus het kan soms schelen om de route op te breken in kleinere stukjes en onderweg uit te stappen voor een kopje koffie bijvoorbeeld.

4. Nomad train

Nomad, wederom onderdeel van de SNCF, is de trein operator in Normandië. Dus hetzelfde wat LiO is voor Occitanie, is Nomad voor Normandië. Je neemt deze trein onder andere vanuit Parijs naar de kust en uiteraard binnen Normandië zelf. Prima treinen, waarvan de meeste redelijk wat updates hebben gekregen in 2022 en zelfs bekend stonden als de meest stipte treinroutes van Frankrijk. Deze treinen hebben een café, stopcontacten en wifi. Alhoewel ik zelf de wifi niet aan de praat kreeg.

5. TGV Lyria

TGV Lyria is een samenwerking tussen SNCF en het Zwitserse SBB en verbindt Parijs met de grote 4 steden in Zwitserland. Je krijgt de TGV luxe en snelheid, waardoor je in minder dan 4 uur zelfs in Zürich bent.

Voor dit soort treinen die landsgrenzen oversteken, kun je ook altijd treinkaartjes boeken via internationale platformen. Bij RailEurope vind je bijvoorbeeld alle Europese trein operators én heb je het voordeel dat je tickets kunt doorverkopen als je reis toch niet door kan gaan.

6. Eurostar, voorheen Thalys

Eurostar is een internationale hogesnelheidstrein-operator, en dus eigenlijk niet specifiek Frans. Eurostar is een combinatie van Eurostar en het voorheen Franse trein bedrijf Thalys. Het is de trein die je van Amsterdam direct naar Parijs kunt nemen of bijvoorbeeld van Parijs naar Londen. Je kunt de trein boeken via internationale platformen zoals RailEurope of NS International, maar ook SNCF biedt de trein aan.

Moldavische wijn

Hoe boek je treinkaartjes voor Franse treinen?

Met al deze verschillende trein operators in Frankrijk ben je wellicht een beetje kwijt hoe je je treinkaartjes moet kopen. Maar dat is eigenlijk vrij gemakkelijk. Alhoewel al deze trein operators een eigen website hebben, waar je uiteraard kaartjes kunt bestellen, kun je ook alles op de website van SNCF vinden. Dit is inclusief de Eurostar en Lyria.

Als je specifiek één van deze trein operators wilt gebruiken, kun je natuurlijk direct via die website boeken. Ik gebruik bijvoorbeeld zelf veel de website van Ouigo, om eerst te bekijken of er budget treinen zijn. Maar voor je eigen gemak of wanneer je bijvoorbeeld specifieke treintijden zoekt, kun je dus alles boeken via SNCF. Uiteraard kun je de treinkaartjes ook op het station zelf kopen. Dan loop je alleen het risico dat de trein vol is of erg duur omdat het last minute is.

Je hoeft de treinkaartjes niet te printen. Download de app om gemakkelijk al je tickets op je telefoon te hebben en de QR-code te kunnen laten scannen bij een controle.

Prijzen van treinkaartjes in Frankrijk

De prijzen van treinen in Frankrijk liggen niet vast per route. De eerste paar tickets zijn vaak het goedkoopste, en last minute tickets zijn vaak duurder. Bovendien zijn spitstijden duurder en ook treinen in het hoogseizoen zijn duurder dan in het laagseizoen.

Er zijn zoveel tickets beschikbaar als er stoelen zijn, dus de treinen kunnen niet stamvol zitten en kunnen dus uitverkopen.

Kortom: boek je tickets zo vroeg mogelijk en zorg dat je flexibel bent qua reistijden. Het kan soms echt de helft schelen als je bereid bent om vroeg op te staan voor een vroege trein. Op die manier kunnen treinkaartjes in Frankrijk heel goedkoop zijn. Als je minder flexibel bent of last minute boekt, kunnen prijzen flink oplopen en is het zelfs een stuk duurder dan Nederlanse prijzen. 

Voor- en nadelen van Franse treinen

Ik ben over het algemeen fan van de Franse treinen. Ze zijn meestal op tijd en je hebt dus altijd een stoel. Bovendien zijn de treinstations goed georganiseerd met duidelijke indicaties waar je in moet stappen voor jouw stoelnummer. Het treinnetwerk in Frankrijk is uitgebreid, waardoor je menig klein dorp kunt bezoeken met de trein.

Het enige nadeel eigenlijk voor mij is dat er echt zelden wifi is. Treinreizen zijn voor mij mijn werkdagen, dus het is een beetje vervelend dat ik die tijden niet nuttig kan gebruiken. Bovendien is Frankrijk natuurlijk niet super goedkoop, dus je moet soms echt wel zoeken naar de aanbiedingen. Maar het kan heel goedkoop zijn.

Al met al is Frankrijk zeker één van mijn favoriete treinlanden!

Mooiste treinroute in Frankrijk

De mooiste treinroute in Frankrijk is zonder twijfel de gele trein door de Pyreneeën. Dit is een langzame trein die een route van 63 km afgelegd dwars door de Franse Pyreneeën. Ik heb een volledige treinreis rond deze trein gemaakt, omdat hij een beetje verscholen ligt in de bergen. Heb je zin in een treinroute van 7 stops, 10 uur door Zuid-Frankrijk? Dan is dit echt iets voor jou.