Foix, een hidden gem in de Franse Pyreneeën

Lizet Wesselman - 26/12/2023

Foix, een hidden gem in de Franse Pyreneeën

Lizet Wesselman - 26/12/2023

Ten zuiden van Toulouse, Frankrijk, loopt een (spoor)weg dwars door de regio Ariége in de Pyreneeën. Deze route brengt je langs een aantal schattige bergdorpjes, met allen hun eigen charme. Eén van die dorpjes in Foix, de hoofdstad van de regio. Met nog geen 10.000 inwoners vind je hier een heerlijk lokale sfeer, maar meer dan genoeg te doen. Van de indrukwekkende bergen rondom het dorp, tot het kasteel midden in het dorp en een hoop gezelligheid.

Het historische kasteel van Foix

Het kasteel van Foix is de highlight van het dorpje. Foix is er namelijk volledig omheen gebouwd, waardoor je in sommige straatjes nog om de uitstekende rots van de berg heen moet lopen. Bovenop die berg staat het kasteel, dat uiteraard hoog boven alle andere gebouwen uittorent. Het Château de Foix, een meesterwerk daterend uit de middeleeuwen, heeft door de eeuwen heen een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van de regio. Aangezien Foix dichtbij de grens met Spanje en Andorra ligt, was het één van de eerste vesting plaatsen die vijanden uit het zuiden tegenkwamen.

Vandaag de dag is het uiteraard een populaire toeristische trekpleister en museum. Je kunt hier in 2024 voor € 12,50 per volwassene naar binnen, en op de kasteelmuren genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de Pyreneeën.

Charme van het historische centrum

Maar ook de rest van het dorpje heeft veel te bieden, zoals schattige straatjes met gezellige pleintjes en historische gebouwen. De gotische kathedraal van Saint-Volusien, een ander hoogtepunt in de architectuur van Foix, biedt niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een fascinerende duik in de religieuze geschiedenis van de regio.

Alhoewel het dorpje door toeristen wel wordt gevonden, stroomt het niet over. Met jaarlijks zo’n 90.000 bezoekers, vind je hier vooral het dagelijks leven in de Franse Pyreneeën. Met een zaterdagmarkt en bijna elk weekend in de zomer een festival. De festivals in de regio zijn een hele happening en de inwoners reizen van dorpje naar dorpje om ze allemaal bij te wonen. Ben je in de zomer in de regio? Dan weet je zeker dat je mee kunt genieten van traditionele muziek en lokale lekkernijen tijdens één van deze festivals.

Outdoor activiteiten rondom Foix

Aangezien Foix middenin de Pyreneeën ligt, biedt het uiteraard talloze opties voor wandelliefhebbers, bergbeklimmers en wintersporters. Het dorpje ligt op 400m hoogte en er zijn in de omgeving mogelijkheden voor simpele wandelingen en flinke hikes en zelfs canyoning. De omgeving heeft, naast prachtige uitzichten over de Pyreneeën, een ruime selectie aan meren en rivieren waar je bijvoorbeeld ook kunt raften.

Lokale lekkernijen

Frankrijk en eten gaan goed samen en bijna elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. In Foix vind je veel lokale specialiteiten in een houdbare vorm, zoals gedroogde worst. Dit omdat de meeste mensen in deze regio, tot vrij recent, erg arm waren. De meesten hielden zelf varkens en eenden, waarvan zoveel mogelijk werd gegeten. Om ervoor te zorgen dat ze door het jaar heen voldoende te eten hadden, werd het vlees vaak gedroogd of op andere manieren bereid zodat het maanden lang houdbaar was.

Wil je iets lekkers meenemen voor thuis? Dan heb je in deze regio dus keuze genoeg uit allerlij lekkers dat de rit naar huis gewoon overleefd. Tegenwoordig kun je dit vooral kopen op lokale markten, die ook nog eens heel gezellig zijn. Biologische landbouw is in deze regio steeds gebruikelijker, dus je neemt meteen een duurzaam souvenir mee, waarmee je ook nog eens de locals steunt.

Eet je liever lokale gerechten in een restaurant? Dan vind je hier meer informatie over lokale lekkernijen.

Met de trein naar Foix

Wil jij Foix bezoeken, en wil je daar het liefst een treinreis heen maken? Dat kan. Dit leuke dorpje is onderdeel van mijn Zuid-Frankrijk treinreis. Deze reisroute neemt je ook mee nog verder de Pyreneeën in, en langs de kust en het gezellige Carcassonne weer terug naar Toulouse.