Carcassonne; stad of historisch openluchtmuseum?

Lizet Wesselman - 05/12/2023

Carcassonne; stad of historisch openluchtmuseum?

Lizet Wesselman - 05/12/2023

Carcassonne is een stad met een rijke geschiedenis en niet voor niks de op 3 na populairste toeristen trekpleister van Frankrijk. De bouw begon al in 1096 en een bezoekje aan Carcassonne staat gelijk aaneen reis terug naar de middeleeuwen. Gelegen in het zuiden van Frankrijk, staat Carcassonne niet alleen bekend om zijn levendige geschiedenis, maar vooral ook om de indrukwekkende vestingwerken en authentieke sfeer. Als je door de geplaveide straten van de oude stad slentert, omringd door eeuwenoude stenen muren, proef je overal de sfeer van een vervlogen tijdperk. Deze stad is een must visit, tijdens een reis door Zuid Frankrijk.

Een lange geschiedenis

Carcassonne was oorspronkelijk gesticht door de Romeinen en bloeide op als een strategisch en economisch centrum gedurende de middeleeuwse periode. Haar rol als belangrijk bolwerk kwam vooral tot uiting tijdens de Albigenzische Kruistochten in de 13e eeuw, waar het als vestingstad van grote strategische waarde was.

De indrukwekkende stadsmuren, torens en het kasteel getuigen van de defensieve kracht die de stad moest bieden. De slingerende geplaveide straatjes tussen huizen en winkels maakte Carcassonne tot een bruisend centrum van handel en cultuur. De stad werd een symbool van middeleeuwse pracht, waarin de Basiliek Saint-Nazaire en andere architecturale meesterwerken hun stempel drukten op het historische erfgoed.

Na de middeleeuwen kende Carcassonne een periode van verval, tot de architect Eugène Viollet-le-Ducde stad in de 19e eeuw onder handen nam. Zijn werk zorgde ervoor dat de middeleeuwse charme en historische betekenis van Carcassonne bewaard bleven, en het werd uiteindelijk erkend als UNESCO-werelderfgoed. Vandaag de dag voelt het nog altijd alsof je door die stad uit de 12e eeuw loopt. De autovrije binnenstad maakt het nog gemakkelijker om je daarin in te leven.

Carcassonne oude stad La Cité

Carcassonne bestaat tegenwoordig uit twee delen. La Cité, de historische binnenstad met het kasteel en de smalle straatjes binnen de stadsmuren, waarin je je echt onderdompelt in die historische sferen. De authentieke sfeer is voelbaar op elke hoek, waar lokale ambachtslieden hun waren verkopen en traditionele markten de kleurrijke producten van de streek tentoonstellen. De stadsmuren bieden een panoramisch uitzicht op de omliggende valleien en het Canal du Midi. Dit geeft een idee over hoe de mensen vroeger leefden en wat voor uitzicht zij hadden op eventuele vijandelijke indringers.

Binnen de muren vind je talloze lokale restaurants met typisch Franse gerechten. Uiteraard heeft de stad zich wel aangepast aan de nieuwe status als toeristische trekpleister, en moet je je wel een weg banen door de toeristische winkeltjes en horecagelegenheden. Toch vond ik er een fijne hoeveelheid authenticiteit en lokale producten.

Carcassonne nieuwe stad

Terwijl La Cité het historische hart van Carcassonne is, biedt de nieuwe stad een eigentijdse sfeer met gezellige pleinen en lokale markten. De twee stadsdelen van Carcassonne zijn van elkaar gescheiden door de rivier de Aude. Als je de historische Pont Vieux brug oversteekt ben je in het andere deel. De bouw van de nieuwe stad begon echter ook al in 1245, dus echt nieuw is het niet. Hier vind je een meer dagelijkse sfeer, maar zeker ook nog genoeg schattige straatjes en mooie historische gebouwen, waar je ook weer genoeg gezellige restaurantjes en cafeetjes vindt.

Voor een budget trip, raad ik je aan om hier een accommodatie te zoeken, want die zijn flink goedkoper dan in La Cité. Het is vervolgens zo’n 20 minuten lopen vanaf het centrum van de nieuwe stad, naar La Cité. Ik verbleef in het Le Couvent hostel, een oud omgebouwd klooster met een gezellige sfeer.

Waarom Carcassonne zo populair is

De aantrekkingskracht van Carcassonne ligt niet alleen in zijn geschiedenis, maar ook in zijn alledaagse charme. Of je nu een geschiedenisbuff bent dat geniet van de verhalen achter elke stenen muur, of gewoon op zoek bent naar een ontspannen middag op een lokaal terras, Carcassonne heeft voor ieder wat wils. De warme Zuid-Franse zon voegt een extra laag toe aan de ervaring, waardoor de stad niet alleen een historische bestemming is, maar ook een plek om te genieten van het goede leven. Aan de rand van de Provence is er geen gebrek aan goede wijnen om heerlijk mee te genieten van een zonnige middag op een terrasje.

Met de trein naar Carcassonne

Carcassonne heeft een treinstation en is heel toegankelijk vanuit grote steden in Frankrijk. Er gaan directe treinen naar Carcassonne vanaf Lyon, Marseille, Toulouse en Bordeaux. Vanaf andere steden zoals Parijs en Nice hoef je slechts één keer over te stappen.

Wil je een treinreis door Zuid-Frankrijk maken, onder andere langs Carcassonne? Ik heb een mooie route uitgestippeld vanaf Toulouse, waarmee je ook door de Pyreneeën gaat met de indrukwekkende gele trein. Deze vind je in mijn Zuid-Frankrijk reisroute gids.