Reis vrienden maken als solo reiziger, 4 tips
Lizet Wesselman - 14/01/2023Reis vrienden maken als solo reiziger, 4 tips
Lizet Wesselman - 14/01/2023Wil jij graag alleen op reis maar ben je bang dat je eenzaam wordt? Of zijn er bepaalde dingen die je liever met iemand samen doet en weet je niet hoe je op reis mensen kunt ontmoeten die met je mee willen? Nergens voor nodig. Je bent namelijk niet de enige solo reiziger en er zijn verschillende goede manieren om mensen te ontmoeten op je solo reis. Hier vind je 4 tips om mensen te ontmoeten tijdens het solo reizen.
1. Hostels
Hostels zijn letterlijk gemaakt voor mensen die graag contacten leggen op reis. Hostels zijn er in alle soorten en maten en als je goed de reviews leest, weet je precies welke bij je past. Vind je het idee van een gedeelde kamer ongemakkelijk of wil je wat meer privacy? Ga dan voor een privékamer. Je hebt dan alsnog de voordelen van de gedeelde ruimtes zoals de bar, keuken en het dakterras waar je mensen kunt ontmoeten. Hostels zijn onder te verdelen in grofweg 4 groepen:
Party hostels
De naam zegt het al een beetje, hier kom je vooral feestvierders tegen. Vaak jonge mensen die het hele weekend willen stappen en vervolgens tot ergens in de middag in bed liggen. Vaak zijn dit hostels met een bar in het hostel zelf. Sommigen blijven hier de hele avond plakken, anderen doen hier een aantal drankjes en gaan dan de stad in. Dit wil niet zeggen dat alle hostels met een bar party hostels zijn! En soms is de isolatie in deze hostels echt top, waardoor je heel weinig last hebt van die bar, maar dus wel de gezelligheid kunt opzoeken. Veel party hostels organiseren zelf ook activiteiten zoals pubcrawls of activiteiten in het hostel zoals een pubquiz of karaoke.
Voordelen: Altijd mensen die in zijn voor een drankje, dansje, gezelligheid en een feestje. Waarschijnlijk veel extraverte mensen die met alles en iedereen een praatje aanknopen, dus ideaal als jij dat zelf lastig vindt.
Nadelen: Het kan dus gehorig zijn, de meeste mensen die dronken terugkomen midden in de nacht, zijn ook niet erg zachtjes. Dikke kans dat mensen om 11 uur ’s avonds de kamer in komen banjeren om zich klaar te maken voor het stappen. Dus als jij vroeg wilt slapen, is dit vaak niet de juiste plek.
Zakelijke hostels
Huh? Ja. Je kunt ze ook coworking places noemen, maar die zijn vaak meer gericht op lange verblijven. Je hebt ook hostels waar echt ruimte is gemaakt om een paar uurtjes te werken. Kijk vooral naar de foto’s, hier zijn dan vaak afbeeldingen te vinden met werkende mensen. Hier vind je dus vaak mensen die al op tijd in bed liggen en vroeg met hun laptopje in stilte zitten te werken. Ontzettend rustig en weinig activiteiten vanuit het hostel. Mensen hier staan wel open voor een hapje of drankje en zeker als je zelf geen 18 meer bent, vind je hier vaak mensen die liever naar een museum mee gaan dan naar de club.
Voordelen: Grote kans op een goede nachtrust en ook voor jezelf een rustige plek om je terug te kunnen trekken. Ideaal voor wat “oudere” reizigers die graag contact leggen met andere mensen die niet meer komen voor het uitgaan.
Nadelen: Het is een beetje hit or miss, soms zijn de mensen in dit soort hotels heel erg afgesloten en kiezen ze enkel voor een hostel om geld te besparen, niet om mensen te ontmoeten.
Actieve hostels
Hostels die in de natuur of aan de rand van steden liggen worden vaak vooral gekozen door mensen die liever in de natuur zijn dan in de stad. De meeste mensen komen echt om te hiken, surfen, yoga te doen of te skiën en zijn vaak al vroeg de hort op. Overdag zijn deze hostels echt uitgestorven, maar de meeste mensen komen rond het eten terug om zich op de frissen en een hapje te gaan eten. Hier kun je dus heel makkelijk sportmaatjes vinden, maar ook iemand om ’s avonds mee te gaan eten en gezellig mee te kletsen. Vaak worden er meer sport gerelateerde activiteiten georganiseerd dan feestjes, maar je hebt ze zeker ook wel waar je voor beide goed zit.
Voordelen: Gelijkgestemden, je kunt er vanuit gaan dat mensen hier een actieve levensstijl hebben en gezondheid belangrijker vinden dan feesten.
Nadelen: Sommigen komen wel echt alleen voor de natuur en staan dus niet echt open voor contact. Deze mensen zijn de hele dag op pad en gaan daarna meteen naar bed. Het kan ook zijn dat je voor zonsopkomst wakker wordt van andermans alarm, omdat zij een zonsopkomst hike willen doen.
Pod hostels
In een pod hostel heb je echt je eigen privé plekje, een ruimte die volledig af te sluiten is van alles en iedereen. Hier vind je echt een mix aan mensen. Er zullen mensen zitten die je nooit ziet, die bijvoorbeeld een goedkope accommodatie zochten, maar verder hun eigen ding doen. Of mensen die met een doel op die locatie zijn, en overdag dus gewoon weg zijn. Maar ook mensen die gewoon hun nachtrust waarderen en verder wel openstaan voor een praatje. Hierbij is het slim om echt goed te kijken naar de gemeenschappelijke ruimtes. Als die er niet zijn, ga je hier niemand ontmoeten. Maar als er een bar of dakterras is bijvoorbeeld, heb je daar wel aanspraak.
Voordelen: Je eigen plekje om je terug te trekken en een goede nachtrust
Nadelen: Het kan een beetje claustrofobisch zijn en je moet dus wel even goed opletten voor gemeenschappelijke ruimtes, als je zeker wilt zijn dat je mensen kunt ontmoeten.
Nummer 1 tip: check de reviews!
Uiteraard zijn er ook hostels die niet in deze categorieën passen. Hostels die wel activiteiten organiseren, maar zelf geen grote bar hebben waar mensen tot diep in de nacht feesten. Of een hostel waar door de weeks veel mensen werken, maar op zaterdag avond wel een feestje is. Deze zijn eigenlijk een prima optie als je overal voor open staat, en dus niet specifiek iets rustigs of luidrustigs zoekt. Je kunt er ontzettend makkelijk mensen ontmoeten, maar je ook veel gemakkelijker terugtrekken dan bijvoorbeeld in een party hostel. In ieder geval is de belangrijkste tip om goed de reviews te lezen om te zien wat voor vibe er hangt, dan weet je precies wat voor doelgroep erop af komt.
2. Contacten via social media
Social media is ideaal om voor je solo reis contacten te leggen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Instagram barst van de reis accounts en overal waar je heen gaat zijn mensen die graag andere reizigers ontmoeten. Connect met mensen voordat je op reis gaat, om te zien of je een klik hebt, en vraag dan of ze zin hebben om samen iets te doen.
Een andere optie is facebook. Er zijn eindeloos veel facebookgroepen voor reizigers, maar ook lokale groepen voor expats of digital nomads. Post daar eens een berichtje dat je van dan tot dan op reis bent en het je leuk lijkt om met iemand die daar woont, de verborgen plekjes te ontdekken. Ook als je een dagtripje wilt doen, zijn daar vaak mensen te vinden die dat al een tijdje op hun lijstje hadden staan, maar er nog niet aan toe gekomen zijn, die supergraag met je mee gaan.
Zo heb je de Nederlandse groepen “reismaatje gezocht”(en variaties) of “digitale nomaden” en “Nederlanders in het buitenland”. En eindeloos veel internationale groepen zoals “travel buddy”, “expats [locatie]”, “solo travellers …” of voor solo vrouwen de “Girl gone international” groepen die in bijna elke stad wel zitten of “Host a sister”, waar je eventueel ook bij een local op de bank kan slapen voor een gratis overnachting.
Voordelen: Je kunt alvast kennis maken met mensen om te zien of het klikt. Zo voelt het eerder alsof je een oude vriend gaat opzoeken dan nieuwe mensen ontmoeten. Vooral voor introverts is dit echt een gemakkelijke manier om vrienden te maken.
Nadelen: Je ontmoet een random stranger op internet. Helaas bestaat er altijd een kans dat die persoon toch niet is wie hij/zij zegt te zijn. Daarom is het wel aan te raden om op een openbare locatie af te spreken waar lekker veel mensen zijn. Vertrouw hierin ook echt op je gevoel, als het niet goed voelt, kap het af.
3. Evenmenten en tours
Je hoeft niet perse in een party hostel te zitten om mee te kunnen doen aan de evenementen. Veel hostels bieden bijvoorbeeld de pubcrawl aan voor iedereen die mee wilt. Vaak kost het een paar euro en soms is er een korting voor hostel gasten. Ook andere evenementen en tours zoals een dagtrip naar een andere stad, een fietstour, (free) walking tour, yoga les, salsa les of tripje naar een populaire hotspot zijn simpele manieren om te doen wat je wilt doen en tegelijkertijd mensen te leren kennen. Soms zit je tussen hele families, dus lees wederom even de reviews. Maar vaak zijn er wel een aantal solo reizigers in de groep.
Vaak vind je in je hostel of hotel een muur met folders met lokale tour operators, maar andere opties zijn:
- GetYourGuide – Professionele tours en met locals
- Viator – Professionele tours en met locals
- Tiqets – Professionele tours. Hier kun je ook entree tickets voor bijvoorbeeld musea kopen, dus alles op 1 plek. Maar check even goed of je een tour boekt of alleen een entree kaartje koopt.
- Bajabikes – Fietstours over de hele wereld. Vaak met een Nederlandse tourguide, ideaal als je Engels niet zo goed is.
- Book a trekking – Ga mee op een wandel trail naar de mooiste locaties ter wereld. Alle trails zijn meerdaags, met 2 dagen als minimum.
- Tours & tickets – Professionele tours en entree tickets voor musea etc.
- City Unscripted – Tours met locals
- Airbnb experiences – Tours met locals.
- Free tours – Gratis tours waarbij je achteraf zelf bepaald hoeveel je betaald. Er wordt wel echt een fooi verwacht.
Voordelen: Je slaat 2 vliegen in één klap, je kunt de dingen doen en zien die je toch al wilde doen, en tegelijkertijd dus mensen ontmoeten. Als het dan geen gezellige groep is, heb je in ieder geval gezien waar je voor kwam.
Nadelen: Als het dus geen leuke groep is. Soms zit je net in een groep met alleen maar koppels of families en heb je weinig aanspraak. Maar meestal zit er wel minstens 1 solo reiziger bij om mee te kletsen.
4. (Vrijwilligers)werk in het buitenland
Dit wordt misschien lastig tijdens je lange weekend weg, maar als je een langere periode in het buitenland wilt doorbrengen, is dit een ideale oplossing om locals te leren kennen en gemakkelijk in de community te komen. Bij vrijwilligerswerk hebt je vaak een paar uurtjes met klusjes rondom het huis, bijvoorbeeld boerderij bezigheden, helpen bij de bezigheden van een B&B of oppassen op de kinderen. Maar je kunt ook specifieke skills aanbieden, zoals helpen met een website bouwen voor een nieuwe B&B of foto’s maken voor een touroperator. In ruil voor je hulp krijg je gratis onderdak en vaak ook maaltijden. Veel bieden ook extra diensten zoals taallessen of creatieve workshops waar jij gratis aan mee kunt doen.
Betaalde banen zijn bijvoorbeeld lesgeven, werken met dieren of een baan als au pair. Er zijn verschillende websites die hier op gericht zijn, waar je je niet scheel voor betaald en waar je precies kunt uitkiezen waar jij interesse in hebt.
Enkele voorbeelden:
Voordelen: Je ontmoet de lokale bevolking, in plaats van alleen medereizigers. Zo kun je echt diep in een cultuur duiken en vrienden maken waar je altijd naar terug kunt komen. Je leert vaak het een en ander over de cultuur en leert misschien wat extra vaardigheden zoals lokale kookkunsten. Je helpt bijvoorbeeld mee op een wijngaard in Italië, waar je leert over het maken van wijn, maar je leert ook hoe je verse pasta maakt.
Nadelen: Het is werk. Ze verwachten dat je voor een bepaalde tijd meehelpt, dus het is niet zomaar een vakantie waar je kunt doen wat je wilt. Het kan ook een paar pogingen kosten om een plek te vinden waar je echt heen wilt, waar zij jou ook daadwerkelijk uitkiezen. Je aanvraag wordt niet automatisch geaccepteerd, dus misschien kom je niet terecht waar je hoopte.