Saksisch Zwitserland, een uniek gebergte in Oost-Duitsland

Lizet Wesselman - 14/03/2024

Saksisch Zwitserland, een uniek gebergte in Oost-Duitsland

Lizet Wesselman - 14/03/2024

Saksisch Zwitserland, gelegen in het oosten van Duitsland, is een indrukwekkend natuurgebied dat bekend staat om zijn gigantische zandstenen kliffen. Dit nationale park, gelegen aan de Duitse zijde van de grens met Tsjechië, is een prachtige plek voor verschillende soorten wandelaars. Van beginnende wandelaars tot ervaren klimmers, er is voor ieder wat wils. Met mooie omgevingen en meer dan genoeg prachtige uitzichtpunten die over het gebied uitkijken. Hier lees je meer over de mooie plekken, wandelroutes en hoe je Saksisch Zwitserland bereikt met het openbaar vervoer.

Wat is Saksisch Zwitserland precies?

Saksisch Zwitserland is een regio in het Oosten van Duitsland, de regio Saksen. In de 18e eeuw kwamen 2 Zwitserse gastarbeiders in de regio om te wandelen, en vonden het erg lijken op hun thuisland. Het werd dus liefkozend omgedoopt tot “het Zwitserland van Saksen”. Dit prachtige gebied is een mix van bossen en indrukwekkende zandsteen rotsformaties, die zo’n 100 miljoen jaar geleden al werden gevormd. Het gebied spreidt zich over de grens met Tsjechië, waar je het deel “Boheems Zwitserland” vindt, vernoemd naar die regio.

De highlights van Saksisch Zwitserland

Bastei en Basteibrug
De Bastei is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland. Hier vind je de grootste collectie aan zandsteenrotsen, waar je veel verschillende routes vindt om uren te kunnen wandelen. Je vindt hier ook de beroemde Basteibrug (foto), een stenen brug die door een collectie aan rotsen loopt. Dit is een populaire foto hotspot en dus ook erg druk, maar de moeite waard. Vanaf hier kun je verschillende hikes doen. 

Königstein vesting
De Königstein Vesting is een van de grootste bergforten van Europa en biedt een fascinerend kijkje in de militaire geschiedenis van de regio. Het fort ligt op een plateau en biedt een panoramisch uitzicht over het Elbezandsteengebergte. Aan de andere kant van het dorpje vind je nog zo’n collectie zandsteenbergen, “Pfaffenstein”(foto). Zelf koos ik ervoor dat te bekijken en heb ik het fort alleen vanaf het uitzichtpunt gezien.

Schwedenlöcher
De Schwedenlöcher, ook wel bekend als de “Zweedse Holen”, is een spectaculaire kloof met smalle paden en steile trappen die je door een betoverend rotslandschap leiden. Deze plek dankt zijn naam aan de Dertigjarige Oorlog, toen lokale bewoners zich hier verstopten voor Zweedse troepen.

Minder bekende routes Saksisch Zwitserland

Uttewalder Grund
Uttewalder Grund is een schilderachtige kloof die minder bekend is bij toeristen, maar des te meer indruk maakt. Het is een rustige en serene plek met mosbedekte rotsen en kabbelende beekjes. Deze verborgen parel biedt een ideale omgeving voor een rustige wandeling en het genieten van de natuur.

Wilde Hölle en Idagrotte
Deze uitdagende wandelroute voert je door de “Wilde Hölle” (Wilde Hel), een smalle kloof met steile rotswanden, naar de Idagrotte, een prachtige grot met uitzicht op de Elbe. Deze minder bekende route biedt een spannende en avontuurlijke ervaring voor de meer ervaren wandelaar.

Hoe bewandelbaar is Saksisch Zwitserland?

Saksisch Zwitserland biedt wandelroutes voor alle niveaus, van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende trektochten. De paden zijn goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd, waardoor zowel gezinnen met kinderen als ervaren wandelaars hier terechtkunnen. De variatie in routes zorgt ervoor dat je altijd een wandeling kunt vinden die past bij je conditie en ervaring.

Voorbeeld routes Saksisch Zwitserland
Malerweg: Deze beroemde wandelroute, ook wel de “Schilderweg” genoemd, voert je langs de mooiste plekken van Saksisch Zwitserland. De route is ongeveer 112 kilometer lang en is opgedeeld in acht etappes. Je kunt hier dus verschillende wandelingen maken.

Frienstein en Idagrotte: Een uitdagende wandeling naar de top van de Frienstein-rots en de nabijgelegen Idagrotte. Deze route biedt spectaculaire uitzichten en indrukwekkende grotten, en is minder druk bezocht.

Kirnitzschtal tramweg: Een unieke combinatie van wandelen en een tramrit door het pittoreske Kirnitzschtal. Een schattig geel trammetje slingert door het dal langs de prachtige rotsformaties. Vanaf daar kun je verschillende wandelingen maken door de bossen en flinke klimmen omhoog naar de toppen van de rotsen. Hier bovenaan sluit je aan op de panoramische route. Hier verbleven wij op een mooie camping, waar ik verderop meer over vertel.

Schrammsteine: Een wandeling langs de indrukwekkende Schrammsteine-formatie, met uitdagende paden en adembenemende uitzichten over de omgeving.

Brand-Aussicht: Een rustige en minder bekende route naar de Brand-uitkijk, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over het nationale park.

Maar je kunt overal wandelen. Wat ik vooral doe in dit gebied, is mijn google maps op satelliet zetten en kijken hoe de rotsformaties er vanuit de lucht uit zien. Zo zie je vanzelf waar je interessante verzamelingen rotsen ziet, en waar je heen kunt. Bastei raad ik dus zeker aan en Pfaffenstein is ook een mooie eenvoudige wandeling. Je moet alleen wel wat smalle, stijle trapjes omhoog, dus niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Hoe kom je in Saksisch Zwitserland?

Het gebied is zo populair dat er eindeloos veel tours heen zijn. Van een goedkope € 20 bustour naar Bastei & Königstein tot een privé tour van € 400 en zo ongeveer alles er tussenin. Vertrekpunten zijn vooral Dresden en Praag.

Powered by GetYourGuide

Uiteraard kun je er ook zelf heen. Met de auto kun je aan het begin van elke wandelroute parkeren. Op de meeste plekken vind je ook laadpalen, als je met een elektrische auto komt. Kom je met het openbaar vervoer naar Saksisch Zwitserland, dan kun je vanaf Dresden een S-lijn nemen langs de Elbe, waar je op verschillende plekken uit kunt stappen. Vanaf Kurort Rathen loop je in 30 minuten naar Bastei (inclusief de ferry over de Elbe). Vanaf het station in Königstein loop je in zo’n 45 minuten naar Praffenstein of het fort.

Tussen maart en oktober zijn er ook bussen die je naar alle wandelroutes brengen. Hier vind je alle informatie over bussen in Saksisch Zwitserland.

Kamperen in Saksisch Zwitserland

Wat ik ook kan aanraden is om in dit gebied te kamperen of in een natuurhuisje te verblijven, vanuit waar je direct in de natuur staat. Zelf ben ik met een elektrische camper van Leavv op pad geweest, die je met de kortingscode “AWFW55” kunt boeken met € 55 korting! Met deze camper verbleven wij op de fantastische duurzame camping “Kleine Bergoase“, gerund door een vriendelijk Duits koppel. Dit is een kleine camping met iets van 8 plekken en een aantal appartementjes. Verder is er een huisje met keuken en houthaard, waardoor het ook in de winter heerlijk is. En, mogelijk het beste van de camping: er is een sauna! Heerlijk om bij te komen na een lange dag wandelen.

Wij verbleven hier in februari, lekker rustig en dus heerlijk warm dankzij de houthaard en sauna. ‘S ochtends word je wakker met een panorama-uitzicht en kun je direct beginnen met wandelen. Dat panorama-uitzicht is namelijk onderdeel van de panoramaroute.

Ons verblijf op deze camping maakte onze ervaring in Saksisch Zwitserland echt compleet. Kamperen in de natuur is simpelweg een ervaring op zich, en wat mij betreft nog beter dan in een hotel zitten. Voor andere campings in de regio raad ik je het platform Campspace aan, een duurzaam initiatief voor kleinschalige, duurzame campings.