Boheems Zwitserland, een uniek gebergte in Tsjechië

Lizet Wesselman - 29/02/2024

Boheems Zwitserland, een uniek gebergte in Tsjechië

Lizet Wesselman - 29/02/2024

In het noordelijke deel van Tsjechië ligt Boheems Zwitserland, een indrukwekkend natuurgebied dat onderdeel is van het Elbezandsteengebergte. Deze regio dankt zijn naam aan de zandstenen rotsformaties en diepe kloven die doen denken aan de alpiene landschappen van Zwitserland. In 2000 werd Boheems Zwitserland officieel uitgeroepen tot nationaal park om de unieke natuurpracht te beschermen. Een prachtig gebied voor wandelaars, wat gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar is.

Wat is Boheems Zwitserland precies?

De naam “Boheems Zwitserland” stamt uit de 18e en 19e eeuw toen Zwitserse kunstschilders als Adrian Zingg en Anton Graff dit afgelegen gebied ontdekten. Zij zagen sterke overeenkomsten met de bergachtige gebieden in hun eigen land en gaven het de bijnaam “Zwitserland van Bohemen” – de historische naam voor deze regio van Tsjechië. De poëtische naam bleef hangen en werd officieel overgenomen bij de oprichting van het nationale park. Aan de andere kant van de grens, in Duitsland, vind je met diezelfde denkwijze “Saksisch Zwitserland“.

De highlights van Boheems Zwitserland

Met zijn indrukwekkende rotsformaties, diepe canyons en uitgestrekte bossen is Boheems Zwitserland onder de lokale bevolking populair voor avontuurlijke outdoor-activiteiten zoals wandelen en klimmen. Toeristen weten het gebied ook steeds beter te vinden, maar toch blijft het een beetje een verborgen pareltje. Wellicht ook omdat het zo groot is, dat er genoeg mensen rond kunnen lopen zonder dat het druk lijkt. Er lopen talloze bewegwijzerde wandelroutes door het park in uiteenlopende lengtes en moeilijkheidsgraden.

Side note: in 2021 was er een grote brand in het gebied en sommige routes zijn daardoor nog gesloten. Aan het begin van de route staat dan een bordje en via de app “Mapy.cz” kun je ook zien welke delen afgezet zijn. Het is dus verstandig dit van te voren te checken!

Pravčická Brána
De Pravčická Brána (foto) is de grootste natuurlijke zandstenen boog in Europa en het iconische symbool van Boheems Zwitserland. Met een hoogte van 21 meter en een lengte van 26,5 meter is het een indrukwekkend natuurwonder. Dit is de meest bekende route, en dus het meest toeristisch. Het is de rode route, en een vrij eenvoudige route. Het begin loopt wel een stuk omhoog, maar daarna is het vlak en gemakkelijk wandelen. Om bij de boog te komen betaal je in het hoogseizoen zo’n € 5 entree. Tussen november en april is het gratis.

Edmund’s Kloof (Edmundova Soutěska)
Deze smalle kloof, doorsneden door de Kamenice-rivier, biedt een uniek uitzicht. Een deel van de kloof kan alleen per boot worden bezocht, waarbij je langs steile rotswanden vaart. De kloof is te bereiken vanaf het dorpje Hřensko. Het is een eenvoudige wandeling, maar vooral in de herfst echt prachtig!

Mariina Skála en Rudolfův Kámen
Deze uitkijkpunten bieden adembenemende panoramische uitzichten over het hele park. Mariina Skála, een rotspunt met een houten uitkijkhut, en Rudolfův Kámen, bekend om zijn prachtige zonsondergangen, zijn perfecte plekken om even te pauzeren en te genieten van de omringende natuur.

Minder bekende routes Boheems Zwitserland

Kyjovské Údolí
Het Kyjovské Údolí (Kyjov-dal) is een minder bekend maar schitterend gebied in Boheems Zwitserland. Dit afgelegen dal biedt een rustige omgeving met dichte bossen, rotsachtige kloven en kabbelende beekjes. Het is een ideale plek voor wandelaars die de drukte willen vermijden en de natuur in al haar rust en schoonheid willen ervaren.

Lynx’Path/Gabriela’s Trail
Dit pad is simpel, vooral door open vlaktes maar ontzettend leuk met kinderen. Het is een route met allerlei activiteiten en informatie om meer te leren over de flora en fauna in het gebied. En ja, daar hoort de Lynx ook bij.

Hidden Caves Route
Deze route voert je langs enkele van de verborgen grotten van Boheems Zwitserland. Begin je tocht bij het dorpje Hřensko en volg de paden die je door dichtbegroeide bossen en langs verborgen grotten leiden. Onderweg kom je langs spectaculaire rotsformaties en kleine, stille grotten die uitnodigen tot verkenning.

Hoe bewandelbaar is Boheems Zwitserland?

Boheems Zwitserland is geschikt voor iedereen. Ik heb kindjes op slippers zien rondrennen alsof het niks was. Nu zijn Tsjechen ermee opgegroeid dus is het voor hen ook gemakkelijk, maar veel routes zijn vlak of er zijn trappen gebouwd. Er zijn zeker ook uitdagende routes die wat minder goed onderhouden zijn, met flinke klim hoogtes en versleten stenen trappen. Er zijn verschillende websites en apps waar je de routes kunt bekijken, maar hier zijn enkele voorbeelden.

Voorbeeld routes Boheems Zwitserland
Gabrielin Steig: Een gemakkelijke wandeling die leidt naar de Pravčická Brána. Deze route biedt prachtige uitzichten en is geschikt voor alle leeftijden.
Rundweg Großer Zschirnstein: Een middelzware route die je naar de top van de hoogste berg in Boheems Zwitserland leidt, met panoramische uitzichten over het hele gebied.
Kamnitzklamm: Een uitdagendere wandeling langs de Kamenice-rivier, met een mix van bosrijke paden en indrukwekkende kloven.

Brtnický hrádek: Deze route leidt je naar de ruïnes van een oude burcht, verborgen diep in de bossen. De wandeling is middelzwaar en biedt een mix van natuur en geschiedenis.
Růžovský vrch: Een wandeling naar de top van deze uitgedoofde vulkaan biedt een spectaculair uitzicht over de omliggende bossen en bergen. De route is uitdagend, maar de beloning boven is de moeite waard.
Tisá Walls: Een minder bekende maar prachtige locatie met indrukwekkende rotsformaties die je uitnodigen tot klimmen en verkennen. De wandelroutes hier variëren van gemakkelijk tot middelzwaar.

Hoe kom je in Boheems Zwitserland?

Boheems Zwitserland is redelijk goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zeker sinds de lancering van de European Sleeper. Die rijdt al sinds 2023 van Brussel naar Berlijn (via o.a. Rotterdam & Amsterdam) en sinds april 2024 ook door naar Praag. Die trein rijdt dwars door het Elbezandsteengebergte en stopt zowel in Saksisch Zwitserland als Boheems Zwitserland. Je komt dan rond half 10 ’s ochtends in Děčín aan, waardoor je uitgerust de hele dag hebt om het gebied te ontdekken. Je kunt ook met de trein vanuit Berlijn, Dresden of Praag naar het gebied, wat maximaal 3 uur kost. Kom je vanuit Duitsland? Dan kun je ook kiezen voor de Duitse kant, Saksisch Zwitserland. Alle trein tickets vanuit Duitsland of Praag kun je boeken via Deutsche Bahn.

Openbaar Vervoer in Boheems Zwitserland
Eenmaal in Děčín zijn er verschillende busdiensten die je naar de belangrijkste ingangen en bezienswaardigheden van het park brengen. Bovendien zijn er ook fiets- en wandelpaden die goed verbonden zijn met het openbaar vervoer. De bussen rijden niet heel regelmatig, je kunt niet verwachten dat er elk uur een bus is. Maar als je je route goed uitzoekt, is het prima te doen met de bus. Bij de bushaltes hangen de actuele tijden, en je kunt in de bus met cash een kaartje kopen. Ook kun je online tickets bestellen via Idos, alleen is die website enkel in het Tsjechisch. 

Je kunt eventueel ook een tour doen, als je liever niet alleen gaat. Zowel vanuit Praag, Dresden en Berlijn gaan er dagelijks tours naar Boheems Zwitserland, meestal gecombineerd met Saksisch Zwitserland.

Powered by GetYourGuide