Wonen in Barcelona, ja of nee?

Lizet Wesselman - 18/02/2022

Wonen in Barcelona, ja of nee?

Lizet Wesselman - 18/02/2022

Toen ik mensen om mij heen vertelde over mijn plan om te gaan wonen in Barcelona, kreeg ik alleen maar enthousiaste reacties. Iedereen lijkt Barcelona fantastisch te vinden en veel noemen het zelfs hun favoriete stad in Europa. Misschien dat mijn verwachtingen juist hierdoor onrealistisch hoog waren, maar ik deelde deze ervaring niet met hen. Nu baseerde de meesten dit op een korte citytrip naar Barcelona, dus dan heb je toch snel een andere ervaring. Maar hoe is het nou om te wonen in Barcelona? Ik deel je mijn ervaring.

Leuk voor een citytrip

Barcelona is absoluut de moeite waard voor een citytrip! Ik geef ook toe dat de Gaudi gebouwen prachtig zijn en er een heerlijke sfeer hangt aan de kust, zelfs in november. Bovendien ben ik fan van bergen en uitzichtpunten, die ik ook meer dan genoeg heb kunnen vinden in Barcelona. Maar voor mij was daadwerkelijk wonen in Barcelona geen succes. Een andere expat die ik tegen kwam zei het heel mooi “I like it, I just don’t love it”. En dat was het. Het was gewoon niet zo fantastisch als iedereen het liet lijken. Daarom deel ik hier mijn ervaring met wonen in Barcelona.

Het is ongestructureerd

Dit heeft eigenlijk 2 lagen. Allereerst snap ik de structuur van het OV-systeem niet. De metrolijnen zijn compleet onlogisch, sluiten niet goed op elkaar aan en gaan vaak eerst naar het Westen voor ze naar het Zuiden gaan. Je bent 9 van de 10 keer sneller als je gewoon gaat lopen. Maar de stad is groot, dus dat is lang niet altijd een optie. Ik heb letterlijk een situatie gehad dat we besloten om 40 minuten te lopen in plaats van de metro te nemen. Dit omdat we anders eerst 20 minuten moesten lopen, dan 10 minuten in de metro, dan nog 5 minuten lopen. Die 5 minuten langer maakt dan ook geen verschil meer..

En denk maar niet dat de metro je doordeweeks na je late maaltijd thuis brengt. De laatste metro gaat om middernacht. Zit je dus nog lang na te tafelen, bereid je dan maar voor op een taxi of lange wandeling. Ik vind het heel bijzonder dat in een land waar mensen gerust pas om 10/11 uur ’s avonds aan tafel aanschuiven, de metro om middernacht al stopt met rijden. Hoe komen die mensen thuis?

Het stinkt

Die 40 minuten wandeling naar huis vanaf de kroeg werd vergezeld met de heerlijke geuren van de stad. Letterlijk tijdens de hele route liepen we door een pislucht. Nu is dit dus ’s avonds erger dan overdag. Maar ’s ochtends wordt dit regelmatig vervangen met de heerlijke geur van hondenstront.

Het is duur

Ik had niet verwacht dat het goedkoop zou zijn, maar ook niet dat het zo duur zou zijn. De hele stad lijkt gebouwd te zijn op toerisme. Je moet overal entree voor betalen en niet zo’n beetje ook. Je betaalt rustig €25 tot €35 euro om ergens naar binnen te mogen, met maar enkele uitzonderingen. Ik had mezelf voorgenomen alles te bekijken, want ik had genoeg tijd. Uiteindelijk ben ik bijna nergens naar binnen geweest omdat ik simpelweg het geld er niet voor had. Er zijn wel museumkaarten zoals de Barcelona card, maar bij de meeste krijg je dan nog steeds alleen maar korting op de grote attracties zoals La Sagrada Familia. Eigenlijk zijn alleen kleine, onbekende musea gratis met deze kaart. Trek dus zeker €100 uit voor het bezoeken van deze plekken.

Spaans eten

Hier zijn vast veel mensen het niet mee eens, maar ik vind tapas echt niet bijzonder. Ik vind het concept van tapas heel leuk! Gezellig kleine hapjes delen en nieuwe dingen proberen. Maar over het algemeen vind ik tapas vrij smakeloos. En het was een hele zoektocht naar goede koffie, en dat is toch wel een dingetje voor mij, haha. Ik ben groot fan van koffie dates, dus als er geen cafés zijn met goede koffie, is een plek voor mij toch al snel minder aantrekkelijk om te wonen. Hetzelfde geldt overigens voor de lokale keuken. Een land is voor mij altijd meer aantrekkelijk als het eten goed is!

Slechte isolatie

Eén van de belangrijkste aspecten die wonen in Barcelona een uitdaging maken, is de isolatie in de gebouwen. In het zuiden van Europa zijn de huizen gebouwd op het buiten houden van de warmte in de zomer. Niet het binnenhouden van warmte in de winter zoals bij ons. Dit resulteert dus in flink koude dagen in de winter en vaak is er ook geen verwarming. Moderne huizen hebben steeds vaker airco die je je huis kunt laten verwarmen, maar centrale verwarming is geen ding. Ik was er in november en het was echt oncomfortabel koud in de huizen. Maar ik heb ook gehoord dat het in de zomer ook snikheet wordt, dus de isolatie lijkt sowieso niet fantastisch.

Wat ik wél leuk vond

Zoals ik al zei, waren er ook plekken die ik wel heel leuk vond. Om te beginnen, was er wel een heel goed Italiaans restaurant! Haha. Maar naast het eten, waren er een aantal plekken in Barcelona die ik heel mooi vond en de moeite waard zijn om te bezoeken.

  • Park Guëll was absoluut mijn favoriet. Het is ook de goedkoopste toeristische trekpleister in Barcelona met een entree van €13,50. Ik ben er uiteindelijk niet heel lang geweest, maar het is een gigantisch park waar je uren rond kunt lopen of kunt picknicken. Struin door de mosaïc constructie tegen zonsondergang en geniet van het uitzicht van bovenaf wanneer de zon echt onder gaat. Houd rekening met drukte! Iedereen weet het wel te vinden. Hier kun je tickets kopen.
  • La Sagrada Familia. What’s not to love? Alles aan dit gebouw is prachtig en uniek. Ik ben uiteindelijk niet naar binnen geweest, maar mocht je dat wel doen, ga dan tijdens het gouden uurtje voor de zonsondergang. De zon schijnt dan precies op de toren waardoor je binnen prachtig licht hebt. Ga daarna naar de achterkant en geniet van de zonsondergang. De entree is €26.
  • Catedral Santa Eulalia. De hele wijk “Barri Gòtic” is de moeite waard. Niet te toeristisch en prachtige straatjes. Ook een go-to voor de vintage liefhebbers, het barst er van de vintage winkels. De kerk is wel echt de kers op de taart. Zo’n prachtige constructie met een uniek verhaal. Entree start vanaf €9, je kunt ook een tour doen.

Er zijn zeker nog mooie plekjes in Barcelona, zoals deze 5 hidden gems. Ik geloof zeker dat het een hele leuke stad is voor een weekend trip of misschien een weekje. Het heft echt wel z’n charme. Maar wonen in Barcelona zou ik persoonlijke niet aanraden.