Zakynthos in de winter

Lizet Wesselman - 28/01/2024

Zakynthos in de winter

Lizet Wesselman - 28/01/2024

Het Griekse eiland Zakynthos staat bekend om zijn turquoise water, zonovergoten stranden en lange zomeravonden. Wat zomerbestemmingen betreft, staat Zakynthos bovenaan die lijst. Het staat niet bekend als een van de feesteilanden, maar in de zomermaanden is het er bruisend en levendig. Leuk als je daar naar op zoek bent, maar ik heb mijn reisbestemmingen liever wat rustiger en authentieker. Dus besloot ik Zakynthos in de winter te bezoeken. Dit zijn mijn ervaringen met Zakynthos in de winter.

Over Zante eiland

Zakynthos, of Zante, is het meest zuidelijke van de Ionische eilanden in het westen van Griekenland. Het staat bekend om zijn prachtige blauwe water, dat wordt gecreëerd door de sulfaatrotsen van het eiland. Het trekt miljoenen bezoekers per jaar, maar vrijwel alleen tijdens de zomermaanden, wanneer het weer het beste is om van de stranden te genieten. Het is een perfecte zomerbestemming en het eiland leeft van het zomertoerisme. Zelfs de meeste locals verlaten het eiland voor de winter om werk te zoeken op het vasteland.

Toch is dit geen reden om Zakynthos over het hoofd te zien als winterbestemming. De stranden zijn niet minder mooi, het water niet minder blauw en het eten niet minder lekker. Je krijgt zelfs een kijkje in het dagelijks leven, in plaats van de gelikte toeristenervaring. Het enige wat ontbreekt zijn de mensenmassa’s, en helaas zijn de opties qua restaurants wat beperkter. Maar als je houdt van rust en komt voor de pracht van het eiland, is Zakynthos in de winter zeker het overwegen waard.

Voordelen van Zakynthos in de winter

Rust:
De winter op Zakynthos brengt een serene rust op het eiland. De mensenmassa maakt plaats voor rust, een lokaal dagelijks leven en lege stranden. Het is ideaal voor rust zoekers, of voor remote workers die een milde omgeving zoeken om de wintermaanden even flink wat werk te verzetten. 

Lege stranden en hotspots:
De stranden die in de zomer grote menigtes aantrekken, worden in de winter verlaten pareltjes. Je kunt genieten van alle mooie plekjes en je hebt ze helemaal voor jezelf. In het voor- en najaar kun je nog steeds zwemmen en genieten van het strandweer. Tijdens de echte wintermaanden kun je genieten van de uitzichten en het prachtige blauwe water. Zelfs als het stormt, is het water nog even blauw.

Milde temperaturen:
Omdat Zakynthos in het zuiden van Europa ligt, is het een van de beste plekken om aan de koude winter te ontsnappen. De temperaturen zijn mild, er zijn veel zonuren en niet veel regenachtige dagen. De koudste maanden zijn januari en februari, waar het ’s nachts maar een paar graden kan worden. Maar overdag komt het nauwelijks onder de 12 graden. In de winter is het geen strandweer, maar wel veel zon en dagen met zo’n 16/17 graden. Dit is perfect om op pad te gaan en wat te hiken, terwijl de zomers erg heet kunnen worden, rond de 35-40C.

Cafés en restaurants in de stad:
Zakynthos, de hoofdstad van het eiland, blijft levendig in de winter met genoeg keuze qua cafés en restaurants. Als je in de buurt van de stad blijft, heb je genoeg opties om van de lokale keuken te genieten. De weinige restaurants op het eiland die nog open zijn, behoren duidelijk tot de beste en zijn erg populair bij de locals. Je kunt het beste reserveren, want ze zitten meestal vol. Maar dan weet je dus wel zeker dat je echte lokale restaurant ervaring krijgt.

Nadelen van Zakynthos in de winter

Gesloten restaurants op het eiland:
Alhoewel de stad dus gewoon open en levendig is, gaat veel op het eiland dicht. De echte toeristen plekken zijn volledig uitgestorven, maar ook leuke lokale restaurantjes bij de stranden zijn vaak gesloten. 

Toeristische plaatsen gaan dicht:
De toeristen hotspots gaan dicht. Wat inhoudt dat sommige plekken zijn afgesloten, vooral bijvoorbeeld als een uitzichtpunt onderdeel is van een restaurant of iets alleen met een gids bereikbaar is. We konden bijvoorbeeld niet naar het beroemde uitkijkpunt aan de zijkant van Myzithres en Turtle Island blijkt een privé-eiland te zijn dat in de winter gesloten is. Aan de andere kant konden we wel naar beneden wandelen naar het beroemde uitkijkpunt Shipwreck Beach, dat in de zomer overdag vaak gesloten is als veiligheidsmaatregel voor bosbranden. 

Beperkte mogelijkheden voor boottochten:
De meeste highlights van Zakynthos zijn stranden en grotten die alleen toegankelijk zijn vanaf de zee. De locals zullen niet snel op een boottocht gaan, dus geen toeristen betekent geen boottours. Je zult het dus moeten doen met uitzichtpunten en sommige grotten kun je niks van zien. Op mijn laatste dagen in februari leek één kantoor weer open te zijn. Maar ik weet niet zeker of ze op dat moment ook echt rondleidingen geven, of alleen kaartjes verkopen voor later.

Internetstoringen tijdens stormen:
Zakynthos is, net als veel andere eilanden, gevoelig voor stormen in de winter. Deze stormen kunnen af en toe de internetverbinding verstoren. Als je binnen blijft vanwege het slechte weer en moet werken of een film wilt kijken, kan dit een beetje vervelend zijn. Maar meestal duren deze onderbrekingen niet lang. Maar voor digital nomads die afhankelijk zijn van constant internet is het een probleem.

Beste reistijd Zakynthos Griekeland

Dus raad ik Zakynthos in de winter aan? Ja en nee.

Ik vind het heerlijk dat het eiland leeg is. En omdat ik geen strandmens ben, vind ik het niet erg om niet naar het strand te kunnen. Maar op dit moment is het echt verlaten. Zoals ik al zei, zelfs de lokale bevolking vertrekt.

Dus ik zou als beste reistijd voor Zakynthos eerder de herfst of lente aanraden. De lokale bevolking komt langzaamaan terug in maart, waardoor meer restaurants en cafés openen waar zij heen kunnen. En ze vertrekken vaak pas in oktober of zelfs november. In april en september weet je absoluut zeker dat alles draait, zonder de grote zomerdrukte. Maar als je van de rustige, lokale sfeer houdt, raad ik je aan om maart of oktober te proberen. Oktober als je de stranddagen wilt, want de oceaan is opgewarmd en het weer is nog steeds erg goed met temperaturen tot 28C.

Beste bezienswaardigheden in Zakynthos

Je kunt eindeloos veel artikelen vinden over de hoogtepunten van Zakynthos, dus ik ga hier geen volledig artikel aan wijden. Maar deze plekken zou ik wel aanraden:

  • Shipwreck beach/Navagio beach. Er staat een uitkijkpunt op Google maps, maar je kunt lager gaan dan dat. Laat het uitkijkpunt links liggen blijf doorlopen, je vindt een pad naar beneden naar de beroemde Instagramplek. Reminder: in de zomer is het waarschijnlijk overdag gesloten vanwege brandgevaar.
  • Het strand van Myzithres en het uitkijkpunt. Een local vertelde me een legende over de rotsen. Een typisch verboden liefdesverhaal, waardoor het stel in rotsen veranderde. De grote is de vrouw en de kleine is de man. Je kunt een boottocht maken, waarbij je tussen de 2 rotsen vaart. De legende zegt dat dit je ware liefde zal brengen, net als het echtpaar. (Hopelijk zonder zelf in een rots te veranderen) Neem je liever geen risico? Ga dan naar de uitzichtpunten. Wees wel voorzichtig!!! Het strandje tussen de rotsen en het eiland is ontstaan door een aardbeving die de kliffen heeft afgebrokkeld. Dit brokkelt nog steeds, dus ga niet te dicht op de rand zitten.
  • Kampi beach, nog zo’n indrukwekkend blauw strand met een mooi uitzichtpunt. Er is een restaurant bij het uitzichtpunt dat in de zomer open is. (Bovenstaande foto)
  • Damianos grotten. Niet het meest indrukwekkende deel van het eiland, maar de grotten zien eruit als een soort schedel in de berg en het uitzicht is mooi. Ik raad sowieso een bezoekje aan de bergen aan, omdat mensen over het algemeen alleen de stranden bezoeken. De bergen en het uitzicht over het eiland en zelfs Lefkas in de verte, zijn een bezoekje waard!