10 Duurzame cadeautips voor reizigers

Published 07/12/2022

10 Duurzame cadeautips voor reizigers

Published 07/12/2022

Ben jij nog op zoek naar een last minute kerstcadeau voor reizende vrienden of familie? Ik weet uit ervaring dat het ontzettend moeilijk is om goede cadeaus te vinden voor iemand die altijd op reis is, en dus eigenlijk weinig waarde hecht aan materialistische dingen. Toch zijn er absoluut een aantal items waar de meeste reizigers ontzettend blij van worden. Ik heb mijn favoriete items voor je verzameld om je een idee te geven. Happy shopping!

1. Vouwbare koffiebeker

Mijn absoluut beste reis aankoop is deze opvouwbare koffiebeker van Stojo. Ik ben een ontzettende koffieliefhebber, maar wil niet steeds op stations, vliegvelden en “on the go” met wegwerp bekertjes rondlopen. De bekertjes belanden op de afvalhoop omdat ze niet recyclebaar zijn en de plastic caps zijn natuurlijk al niets beter. Maar de koffiebeker die ik altijd maar meenam, nam echt teveel ruimte in. Dus koos ik voor deze opvouwbare koffiebeker. Hij is zo klein dat ik ‘m nu regelmatig kwijt ben in m’n tas. Ideaal dus! Tenzij je in een lange rij staat, maar dat is vooral de schuld van mijn eeuwig rommelige tas.. Je kunt deze fijne beker hier kopen, of kies voor donkergroen, roze, blauw of donkerblauw.

2. Vouwbare koffiefilter

Om maar even in de koffie sfeer te blijven, een opvouwbare koffiefilter is ook echt een life-saver voor koffieliefhebbers zoals ik die vaak lang op reis zijn of bijvoorbeeld in appartementen verblijven waar niet altijd een koffiezetapparaat is. Voor iemand die echt van koffie houdt, is dit héél frustrerend! Een koffiefilter die je gemakkelijk opvouwt en in je tas stopt, is dan de ideale oplossing.

3. Vouwbare waterfles

Heb je ik je al overtuigd van de handigheid van opvouwbare dingen voor reizigers? Zo niet, dan is dit misschien wat je over de streep trekt, een opvouwbare waterfles. Ideaal voor reizigers die graag op dagtrips gaan of hiken. Dan wil je genoeg water meenemen. De opgevouwen flesjes nemen weinig ruimte in, in de koffer/backpack, en kunnen dan voor zo’n dagtrip gevuld worden.  In veel landen is het water misschien niet drinkbaar, maar vaak kun je dan grote 5 liter flessen water kopen. Dit is gemakkelijker, goedkoper en beter voor het milieu dan een flinke lading kleine flesjes kopen. Als je dan vervolgens water mee wilt nemen, kun je wat overgieten in een opvouwbare fles. Koop ze hier in aquamarine, blauw of eucalyptus.

4. Packing cubes voor georganiseerde bagage

Packing cubes hebben mijn reisleven echt beter gemaakt. Nu heb ik ook nog eens een super onpraktische backpack waar ik echt álles in 1x uit moet halen om iets te vinden. Maar packing cubes zijn echt een oplossing voor zowel het organiseren van je bagage, als het voorkomen dat je veel te veel meeneemt. Past het niet in de packingcubes? Dan moet er echt iets uit.

Mijn eerste packingcubes waren van Wish, supergoedkope dingen om het uit te proberen. Toen kocht ik een goedkope set van Decathlon, maar die waren ontzettend dik en namen dus op zichzelf al heel veel extra ruimte in. Super onhandig! En toen kwam ik op Instagram de compress-it packing cubes van Reismonkey tegen, en die zijn een gamechanger! Je trekt als het ware je packing cube deels vacuum, waardoor deze nog minder ruimte inneemt in je tas. Ideaal en echt een aanrader voor iedereen! Combineer de packingcubes eventueel met deze handige packing cube voor schoon & vies ondergoed, met een tussenschot om schoon & vies van elkaar te scheiden. Ideaal voor de georganiseerde reiziger.

5. Lederen reisdagboek

In deze tijd van social media en altijd online zijn, registeren we de meeste dingen online. We schrijven een blog over onze reizen en posten dagelijks op de socials. Maar hoe leuk is het om ouderwets een reisdagboek bij te houden om later op terug te kunnen kijken? Journaling is tegenwoordig helemaal hip, dus eigenlijk geen reden om dit leuke reisdagboek niet cadeau te doen. Om het duurzamer te maken kun je ook kiezen voor dit eco reisdagboek.

6. Bamboe bestekset

Voor je denkt “waarom zou ik iemand bestek geven?”, hear me out. Het aantal keren dat ik even snel iets te eten haalde in de supermarkt, op het station of het vliegveld, en vervolgens geen bestek had, is echt niet meer op 2 handen te tellen. Je zou verwachten dat er standaard bestek bij maaltijden op stations en vliegvelden zit. En eerlijk gezegd mis ik het dus ook altijd bij bijvoorbeeld een salade uit de supermarkt. Maar het is echt minder gebruikelijk dan je denkt. Als je een beetje een chaotische reiziger bent, vergeet je keer op keer te kijken of er ergens op een tafel bestek ligt en stap je dus in een trein of vliegtuig met eten zonder bestek. Bovendien is bamboe bestek natuurlijk veel duurzamer dan steeds plastic wegwerpplastic mee te graaien. Ik heb mijn setje standaard in m’n tas en gebruik het regelmatig. Dus deze bamboe bestekset is absoluut een goed cadeau voor een reiziger!

7. Totebag met kleurbare wereldkaart

Er zijn oneindig veel manieren om je reizen bij te houden. Wederom zijn veel opties online, maar ook bijvoorbeeld door een scratchmap te kopen waarop je de bezochte landen kunt openkrassen. Hartstikke leuk voor thuis, maar die neem je niet mee op reis. Een alternatief is deze ontzettend leuke totebag waarop je alle bezochte landen kunt inkleuren. Bovendien kun je de tas weer gebruiken voor boodschappen en hoef je geen plastic tasjes te kopen op reis. Leuk, praktisch én duurzaam.

8. Wasbare wattenschijfjes en -staafjes

Nogmaals in de categorie van ruimte besparing en duurzaamheid; wasbare wattenschijfjes en -staafjes. Als je enige tijd op reis gaat en dagelijks wattenschijfjes of -staafjes gebruikt, moet je er aardig wat meenemen of je moet op reis weer nieuwe zien te vinden. Ze zijn overal wel verkrijgbaar, maar dat zijn aankopen die je tijdens je reis eigenlijk niet wilt hoeven doen. De ideale oplossing zijn wasbare wattenschijfjes en -staafjes. Zo heb je er maar een paar nodig, en na gebruik was je ze. De wattenstaafjes kun je elke keer wassen met zeep. De wattenschijfjes kun je zowel met de hand wassen of gewoon in de was gooien met de rest van je was dat je toch al wast. Ideaal en het scheelt een hoop afval.

8. Reismini’s

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om met alleen handbagage te reizen. Dit heeft 2 nadelen, namelijk de maximale hoeveelheid vloeistoffen die je kunt meenemen, en de hoeveelheid ruimte die je hebt. Handbagage is nou eenmaal kleiner dan een grote koffer of backpack die je moet inchecken. Nu kun je bij de kruidvat van die goedkope plastic flesjes kopen om te vullen, maar er zijn meer duurzame alternatieven die veel langer meegaan.

  • Deze siliconen reisflesjes was je na gebruik gemakkelijk af en kun je met de volgende reis weer meenemen.
  • Dit bamboe bakje met spatula voor crèmes. Ideaal voor als je maar een weekendje weg gaat en geen hele pot dagcrème mee wilt nemen.
  • Een parfumverstuiver, voor een klein beetje parfum in plaats van de hele fles.

8. Soap bars

Nog een top product om zowel een ritje naar de lokale drogist te besparen, als ruimte te besparen; soap bars. Tegenwoordig vind je shampoo, conditioner, facewash en douchegel in zeepjes. Deze gaan zo een paar maanden mee, en zijn ongeveer zo groot als een reismini met genoeg shampoo voor een week. Als je alleen met handbagage reist kun je geen grote fles meenemen van alles en zul je sowieso op reis nieuw moeten kopen. Met deze zeepjes kun je zelfs op een lange reis maanden vooruit. Bovendien is het geen vloeistof, dus je kunt er gemakkelijk 2 van elke soort meenemen. Dat neemt nog steeds minder ruimte in dan een hele shampoo fles en is gegarandeerd genoeg voor je hele reis.

Mijn favorieten:

Eventueel kun je er een leuk cadeau pakketje van maken met items om de zeepjes daadwerkelijk mee te nemen. Zoals zeepzakjes of deze superhandige zeepjeshouder die je gemakkelijk aan de douche in het hotel hangt.

Ben je er nog niet uit?

Weet je toch nog niet helemaal welke producten het leukste of handigste zijn voor jouw reizende vriend/familielid? Ga dan voor een leuk cadeaupakket van Reismonkey. Zij hebben al een aantal leuke combinaties gemaakt die je flink wat geld schelen. Zo kun je echt een leuk pakketje kopen, zonder je er scheel voor te betalen. Reizen is namelijk niet alleen duur zodra je onderweg bent, de juiste producten aanschaffen voor de reis kost al een hoop! Juist daarom zal jouw favoriete reiziger heel blij zijn met deze cadeaus, zelfs als ze misschien een beetje vreemd lijken. Ga bijvoorbeeld voor dit roadtripper pakket.