5 Redenen om met de nachttrein te reizen

Lizet Wesselman - 14/09/2023

5 Redenen om met de nachttrein te reizen

Lizet Wesselman - 14/09/2023

Het is geen geheim dat ik fan ben van treinreizen. Ik heb al een artikel geschreven over mijn redenen daarvoor. Maar reizen met de nachttrein heeft weer zijn eigen charme. Terwijl je slaapt, brengt de trein je comfortabel van de ene bestemming naar de andere, en je wordt wakker op een nieuwe locatie, klaar om op avontuur te gaan. Als je nog twijfelt over de charme van nachtelijke treinreizen, lees dan verder, want hier zijn vijf overtuigende redenen om te kiezen voor de nachttrein op je volgende reis.

Tijdbesparing

Eén van de grootste voordelen van de nachttrein is dat je kostbare tijd bespaart. Je kunt direct na je werk richting het station en laat jezelf naar je bestemming vervoeren. Slapen moet je toch, dus waarom niet in de trein? Je merkt nauwelijks dat je een lange afstand aflegt en heb meestal genoeg uren in de trein door te brengen, om een goed aantal uren slaap te krijgen. 

De nachttrein is daarom juist een goed vlieg alternatief op een wat langere route. De route die zo’n 4 uurtjes vliegen zou zijn, maar zo’n 10 tot 12 uur met de trein. Overdag is dat een flinke afstand, maar ’s nachts geeft het je juist een flink aantal uur rust. Bovendien kom je meestal ’s ochtends op je bestemming aan, waardoor je een hele dag kunt genieten van je vakantiebestemming. Een ochtendvlucht zou je halve dag wegslokken en betekent vroeg opstaan en een slechte nachtrust. Een avondvlucht zorgt voor een late aankomst of je moet er eerder voor weg van werk.

Trip plan stress - Me struggling with multiple Lonely Planets to plan my next trip

Geldbesparing

Nachttreinen kunnen ook een kostenbesparende optie zijn. Als je toch kiest voor die avondvlucht na werk, om de dag erna van een volledige dag te kunnen genieten, heb je dubbele kosten. Je hebt je vluchtkosten, maar ook de kosten van accommodatie. Als je een nachttrein neemt, heb je de kosten van vervoer en accommodatie voor die nacht in één. Vaak krijg je er ook nog eens ontbijt bij. Soms zijn nachttreinen prijzig, maar als je kijkt naar de kosten voor die extra nacht accommodatie, kom je vaak toch goedkoper uit. Zo had ik van de zomer een nachttrein naar Parijs voor € 45. Op dat moment, waren zelfs hostels gemiddeld € 48 per nacht en de trein overdag kostte minimaal € 67. Dat is een totaal van € 115 terwijl enkel die nachttrein die al goedkoper was dan beide los. Dat is een besparing van € 70. 

Hoe vind je de beste prijs voor nachttreinen? Vroeg boeken. 3 Maanden van tevoren krijg je meestal de beste prijs. 

Comfort en kamerkeuze

Nachttreinen hebben verschillende slaapcabines. Van gedeelde cabines voor 6 personen met een badkamertje in de coupé, tot privékamers met eigen badkamer. Je kunt het dus zo luxe maken als je zelf wilt en als je budget toelaat.

Let wel op, veel nachttreinen hebben ook coupes met enkel stoelen, die je dus niet tot bed kunt omklappen. Dit is vooral het geval als de vertrektijd vroeg is of de aankomsttijd vrij laat. Dan kunnen mensen namelijk ook voor een paar haltes instappen en gewoon een stoel kiezen. Ga je wel de hele nacht door en kies je een stoel, dan betekent dat dus dat je de hele nacht moet zitten. Als je overal kunt slapen, is dat een prima budget optie. Maar wil je echt kunnen liggen, dan moet je dus even dubbel checken dat je een bed boekt en geen stoel. 

Slow travel

Dit is natuurlijk een voordeel van treinreizen in het algemeen, maar treinreizen is de perfecte manier om te genieten van slow travel. Ik vind het heerlijk om langzaamaan mijn vakantiebestemming te bereiken. Ondanks dat je ’s nachts niks ziet van de omgeving (en ik nachttreinen daarom ook niet altijd de beste optie vind), word je ’s ochtends wakker in een nieuwe omgeving. Je rijdt rustig aan je nieuwe bestemming tegemoed en hebt alle tijd om te acclimatiseren en je gedachten te verzetten van de drukke werkweek die achter je ligt, naar de heerlijke vakantie die voor je ligt. 

Uiteraard geldt hetzelfde voor een lange vlucht, alhoewel ik het gebrek aan zicht ’s ochtends in het vliegtuig altijd mis. Maar bij een korte vlucht mis ik dat gevoel van langzaam je bestemming tegemoet rijden, omdat het binnen mum van tijd alweer uit het vliegtuig moet. Je bent vooral heel veel tijd kwijt aan inchecken, paspoortcontroles en de weg naar de uitgang vinden op je bestemming. Het langzaam wiegen van de trein heeft iets kalmerends en romantisch. Nachttreinen voegen nog meer toe aan die rust en ontspanning.