9 Voordelen van internationaal treinreizen

Lizet Wesselman - 04/07/2023

9 Voordelen van internationaal treinreizen

Lizet Wesselman - 04/07/2023

Met het eeuwig groeiende aanbod van budget vluchten, is het vaak de go-to optie voor een budgetreiziger. En ik snap het, ik ging vroeger ook altijd voor de goedkoopste optie en nog steeds kan ik soms treintickets betalen en val ik ook terug op die goedkope vluchten. Maar sinds ik met mijn internationaal treinreizen ben begonnen, ben ik helemaal fan en gaat er voor mij niks boven de charme van treinreizen. Afgezien van de voor de hand liggende duurzaam reizen aspect, zijn er zoveel redenen waarom je zou moeten overwegen om je volgende rondreis in Europa met de trein te doen. Eén treinreis en je bent fan van deze manier van reizen.

1. Ongerepte natuur

Europa is het op één na kleinste continent ter wereld, maar je vindt er bijna alle soorten landschappen, van bergen tot stranden en alles daartussenin. Treinreizen geeft een eindeloos uitzicht op deze prachtige natuur. Of het nu gaat om de adembenemende Zwitserse Alpen, de betoverende wijngaarden van Bordeaux of de schilderachtige dorpjes op het Italiaanse platteland: de grote ramen van de trein bieden een zitje op de eerste rij voor al het moois dat de natuur te bieden heeft.

2. Uitgebreid spoornetwerk Europa

Een van de grootste voordelen van treinen in Europa is het uitgebreide spoornetwerk. Met het (redelijk) efficiënte treinsysteem kun je moeiteloos tussen landen en steden reizen, waardoor je met een treinvakantie gemakkelijk meerdere bestemmingen in één reis te ontdekken. Hogesnelheidstreinen zoals de Eurostar, Thalys en TGV maken reizen tussen landen snel en gemakkelijk.

3. Flexibiliteit en vrijheid

Door dit grote spoornetwerk biedt internationaal treinreizen een flexibiliteit die vaak ontbreekt bij andere vormen van vervoer. In tegenstelling tot vluchten zijn treintijden flexibeler en heb je veel meer opties. Afgezien van de keuze in reistijden, want een trein vertrekt over het algemeen minstens één keer per uur, heb je ook veel meer opties om te gaan en staan waar je wilt.

Deze vrijheid maakt het gemakkelijk om naar onontdekte plekken te gaan, maar ook om tussendoor even uit te stappen. Natuurlijk moet je je ticket daarop aanpassen, maar je kunt stoppen waar je maar wilt. Heb je een treinreis van 8 uur voor de boeg? Waarom neem je niet halverwege 2 uur de tijd om te lunchen, zodat je de lange reis kunt opdelen in 2 behapbare treinreizen van 4 uur? Bovendien krijg je een extra locatie te zien waar een vliegtuig overheen gevlogen zou zijn. Zelfs een cross-country bus zou je dit soort flexibiliteit niet geven.

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld deze schattige stadjes rondom Hamburg, Duitsland.

4. Sociale interactie tijdens je reis

Hoewel ik veel waardering heb voor luchtvaartpersoneel, is de sociale interactie in een vliegtuig vrij beperkt. Tenzij je een extravert, praatgraag persoon bent die graag een praatje aanknoopt met de persoon naast je, is de kans klein dat je iemand ontmoet in een vliegtuig. Treinen geven op de een of andere manier meer ruimte voor een praatje. Eén reden is natuurlijk de plaatsing van de stoelen, waarbij je vaak mensen tegenover je hebt zitten. Maar ook het feit dat iedereen op zijn eigen reis is. Je hebt het voordeel van de gemakkelijke ijsbreker “waar gaat de reis heen?”. In een vliegtuig is de kans vrij groot dat mensen op weg zijn naar dezelfde bestemming, met de enkele uitzondering die een overstap heeft.

5. Een kijkje in de lokale cultuur

Naast reizigers kom je op internationale treinreizen natuurlijk ook gewoon de lokale bevolking tegen. Vooral op lange treinreizen langs kleine kom je veel locals tegen die op weg naar werk of familie zijn of iets anders “alledaags” doen. Dat betekent dat je een kijkje krijgt in het dagelijks leven van de mensen. Je leert meer over de lokale cultuur door gewoon te observeren, maar het geeft je ook de kans om een gesprek te beginnen.

6. Comfort en ontspanning

Met de trein reizen biedt een level van comfort en ontspanning waar vliegreizen simpelweg niet aan kunnen tippen. Allemaal leuk en aardig dat die budgetmaatschappijen zo goedkoop zijn, maar je geeft er natuurlijk wat voor op. Vooral beenruimte. Verruil de krappe, kleine vliegtuigstoelen voor ruime stoelen, voldoende beenruimte en de vrijheid om te bewegen. In veel landen hebben treinen ook een restaurant met lokale gerechten of een koffiekarretje voor je cafeïne kick.

7. Centrum locatie en gemak

In tegenstelling tot luchthavens liggen treinstations vaak midden in het centrum, waardoor je meer tijd hebt om van de locatie te genieten. Je rijdt langzaam je volgende bestemming binnen en krijgt al een voorproefje van wat je de komende dagen gaat ontdekken. Bovendien is het zo veel gemakkelijker om bij je accommodatie te komen. De volgende keer dat je denkt dat vliegen sneller is dan met de trein reizen, bedenk dan dat je nog steeds van het vliegveld naar het stadscentrum moet en tel dit bij je reistijd op.

8. Ruimere baggage voorwaarden

In tegenstelling tot die budgetmaatschappijen heb je bij een treinticket niet te maken met allerlei verborgen extra kosten zoals extra bagage. Net zoals de beenruimte beperkter wordt, wordt ook de bagageruimte beperkter. Steeds vaker moet je betalen voor bagage, zelfs als het handbagage is. Omdat iedereen alleen met handbagage ging reizen, ontstond een ruimte tekort en moest er toch meer worden ingecheckt. Sommige luchtvaartmaatschappijen verlaagden het toegestane gewicht of de toegestane afmetingen, sommige maatschappijen laten je betalen om meer dan een kleine tas mee te nemen als handbagage. In treinen kun je vaak meenemen wat je wilt. Sommige treinen hebben wel beperkingen, maar dat is altijd een grote koffer bij die je in een vliegtuig al zou moeten inchecken. Wil je nog meer meenemen? Dan is het vaak maar €5 voor nog een koffer van 20 kg.

9. Slow travel optie

Ja, treinreizen kost meestal wat tijd. Hoewel dat niet hoeft, veel trein routes in Europa zijn sneller dan het vliegtuig, dankzij steeds snellere treinen en omdat je bij een vlucht moet inchecken, je bagage moet ophalen en veel moet wachten. Maar die lange rit motiveert je ook om te ontspannen. Is dat niet waarom je op vakantie bent? Om te ontspannen en tot rust te komen? Een treinvakantie geeft je een paar uur de tijd om achterover te leunen, te ontspannen, van het uitzicht te genieten en superenthousiast te worden over je reis. Zoals ik al zei, rolt je trein langzaam naar je nieuwe bestemming, zodat je die paar minuten extra hebt om van de bezienswaardigheden te genieten en het te laten bezinken. Je zult merken dat je hele manier van denken over je vakantie verandert als je ontspannen en ongehaast  aankomt.

Treinreizen is duurzaam reizen

Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat reizen per trein het meest duurzame vervoermiddel is dat je kunt kiezen. Dus als de bovenstaande punten je niet konden overtuigen van de charme van treinreizen, dan hoop ik dat je liefde voor onze mooie planeet je kan overtuigen om het vliegtuig in te ruilen voor de trein. Dus als je de volgende keer een rondreis Europa plant, overweeg dan internationaal treinreizen om het milieu te sparen en je te behoeden voor luchthavenstress, gebrek aan beenruimte en te genieten van het prachtige uitzicht dat aan het treinraampje voorbijtrekt.