5 Tips voor de perfecte reisfoto

Published 05/03/2022

5 Tips voor de perfecte reisfoto

Published 05/03/2022

Als je op reis bent, wil je zoveel mogelijk zien en doen en wil je daar graag foto’s van maken. Nu is het soms lastig om dat zo te plannen dat je geen massa’s mensen op je foto’s hebt en het juiste licht hebt. Zeker als je een korte periode ergens bent en je hele dag volpropt met leuke activiteiten. Probeer dan toch een structuur aan te brengen en voor jezelf te bedenken waar je echt graag foto’s van wilt hebben.  Op deze manier kun je er omheen plannen en zorgen dat je voor deze plekken dat perfect moment creëert.

1. Sta vroeg op

Beste als: je foto’s wilt maken zonder andere mensen, vooral ideaal voor portretten en doorgaans drukke locaties.

Als je geen ochtendmens bent is dit een hele opgave, maar het is echt de moeite waard. De meeste mensen gaan niet om 7 uur ’s ochtends naar buiten als ze daar geen reden voor hebben, dus dit is het ideale moment om je favoriete plekjes leeg te kunnen zien. Je hebt hooguit met wat andere fotografen te maken, maar meestal zijn die vriendelijk en geeft iedereen elkaar ruimte om een foto te maken van een lege plek. Het is vaak eigenlijk best gezellig! Zorg dat je er bent rond zonsopkomst voor mooie zachte kleuren in je foto’s. Het is aan te raden om een half uur voor zonsopkomst aan te komen zodat je tijd hebt om je perfecte plekje te vinden en dan zijn ze kleuren vaak al heel mooi.

2. Schitterende zonsondergang kleuren

Beste als: je foto’s wilt nemen van de natuur of op afgelegen plekken waar weinig mensen zijn of veel ruimte is. Bijvoorbeeld een strand of in de bergen.

Zonsondergang kan een prachtig schouwspel zijn en er zijn overal perfecte spots om hiervan te genieten. Het nadeel is dat veel mensen die spots kennen, en het dus vaak druk is. Wil je een foto zonder mensen? Dan zul je creatief moeten zijn of geluk hebben. Soms is een mooi portret niet mogelijk zonder dat er mensen naast staan. Mooie foto’s van de omgeving zijn gemakkelijker bij een zonsondergang. Je kunt natuurlijk vroeg komen en het beste plekje vast inpikken, of zelf een nieuw plekje zoeken dat minder populair is. Als je een stukje doorloopt heb je hetzelfde zicht maar zonder de mensen.

Hoe weet je of de zonsondergang mooi wordt? Helaas weet je dit niet. Meestal is een zonsondergang ver te zoeken wanneer het de hele dag bewolkt was. Maar als het net wat dicht trekt tegen zonsondergang en er voor de avond regen wordt voorspeld, kan dit juist wel een mooi schouwspel bieden. Een strak blauwe lucht eindigt in een gelaagde zonsondergang, terwijl wolken er juist voor kunnen zorgen dat de kleuren door de hele lucht te zien zijn. Maar wanneer het oranje of roze wordt, en of er überhaupt veel kleur komt, is niet echt te voorspellen.

3. Het gouden uurtje

Beste als: je houdt van warme kleuren, maar niet per se van de felle zonsopkomst of zonsondergang kleuren. Vooral mooi bij portretten.

Met het gouden uur of golden hour valt er een mooie gouden gloed over de wereld. Op heldere dagen geeft dit een prachtig effect en maakt het je foto’s automatisch warmer. Ideaal dus op warme locaties en vooral fijn voor portretten. Omdat het de huid een mooie natuurlijke tint geeft. Golden hour is het uur ná zonsopkomst en het uur vóór zonsopkomst. Zie de foto hier onder voor een voorbeeld hoe je deze kleuren mooi kunt gebruiken.

4. Het blauwe uurtje

Beste als: je foto’s van steden wilt maken, bijvoorbeeld mooie straatjes, verlichtte gebouwen zoals de Eiffel toren of voor astrologische foto’s.

De tegenhanger van het gouden uur is het blauwe uur. Dit is het uur vóór zonsopkomst en het uur ná zonsondergang. In deze uurtjes is de licht vaak een helder blauwe kleur, in tegenstelling tot de donkere kleur van de nacht. Het is echt een overgangsfase tussen dag en nacht en geeft een mooiere kleurspeling in je foto’s dan ’s nachts foto’s maken. Wederom is het na zonsondergang waarschijnlijk druk. Dus wil je rustige straatjes fotograferen zul je weer vroeg je bed uit moeten.

5. Zoek de mist op

Beste als: je mysterieuze foto’s wilt maken, bijvoorbeeld in het bos, bij een rivier of in de bergen.

Mist is een fantastisch natuurfenomeen wat echt iets extra’s kan geven aan je foto’s. Als het heel erg mistig is, kan het een dikke witte muur zijn. Maar wanneer het een beetje openbreekt en de zon er doorheen schijnt kan het magisch zijn. Ook vanaf boven op een berg is dit een prachtig schouwspel. Als je boven de wolken zit hangt het als een zachte deken in het dal. Hoe weet je of het mistig wordt? Wanneer de luchtvochtigheid hoger is dan 90% en het dauwpunt (vrijwel) gelijk is aan de temperatuur is de kans op mist heel erg groot. Er is natuurlijk, net als met een mooie gekleurde zonsondergang bijvoorbeeld, nooit garantie. Maar je kunt zo wel bijhouden of het de moeite waard is om te proberen. Meestal komt mist vooral voor in de ochtend, dus de kans is groot dat je er weer op tijd voor uit bed moet.

Wanneer gaat de zon onder?

Vind je het lastig dit allemaal te onthouden en heb je geen idee wanneer zonsopkomst of zonsondergang is? Je kunt gelukkig veel Googelen. Er zijn schema’s te vinden per locatie, waar je alle tijden voor het hele jaar kunt vinden. Hoe dichter je bij de evenaar zit, hoe regelmatiger deze tijden zijn. Zit je verder naar het Noorden of Zuiden? Dan is het een deel van het jaar al om 6 uur ’s ochtends licht en soms pas om 9 uur ’s ochtends. Hoe later, hoe later je natuurlijk je bed uit hoeft. Er zijn ook apps waarin je deze informatie kunt vinden. De app Golden hour (Android) biedt je een gedetailleerde weergave van het licht van de dag. Je ziet tot op de minuut hoe laat het gouden uur is of de zonsopkomst.

Voor de mist gegevens gebruik ik zelf WeatherBug (Android / Apple). Hier kun je per uur het dauwpunt, de temperatuur en de luchtvochtigheid bekijken. Hij geeft niet altijd aan dat het mistig wordt, maar met die gegevens kun je dat zelf dus wel bekijken. Als de luchtvochtigheid hoog ligt, zo dicht mogelijk bij 100% en de temperatuur en het dauwpunt (bijna) hetzelfde zijn, is de kans op mist heel groot.

Wat als je alleen overdag kunt fotograferen?

Ga je op een dagtripje en is het niet mogelijk om rondom zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen? Dan ben je aangewezen op het licht dat je hebt. Dat maakt het zeker lastiger, maar daar is dan weinig aan te doen. Het is dan hopen op wat bewolking, zodat de zon niet te sterk is. Het gebruik van lensfilters kan in zo’n geval hulp bieden, omdat ze zorgen voor een betere licht en kleurbalans. Je kunt de weersomstandigheden ook in je foto’s gebruiken. Wees creatief met schaduwen of maak iets duisters van een regenachtige dag. We hebben helaas geen invloed op het weer en soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Wees je bewust van de invloed van het week, zoals harde schaduwen, en probeer je foto’s vanuit de juiste hoek te nemen om dit naar je eigen hand te zetten.

Veel succes en plezier op je volgende fototrip!

Reis je solo en wil je zelf ook eens op de foto staan? Dan vind je hier een aantal tips voor mooie foto’s als solo reiziger.