Agriturismo’s in Italië, duurzaam en uniek

Lizet Wesselman - 01/03/2024

Agriturismo’s in Italië, duurzaam en uniek

Lizet Wesselman - 01/03/2024

Wellicht heb je er al eens van gehoord of ben je er zelfs enkele tegengekomen op een rondreis door Italië: agriturismo’s. Ze zijn overal te vinden en een populair aspect van de Italiaanse toerisme sector. Tegenwoordig kun je ze in meerdere landen vinden, maar deze vorm van accommodaties komen oorspronkelijk uit Italië en zijn een authentieke manier om je reis naar Italië duurzamer te maken. Maar wat is het precies en hoezo zijn agriturismo’s duurzaam?

De oorsprong van agriturismo’s

Agriturismo’s zijn na de Tweede Wereldoorlog ontstaan als middel van extra inkomsten. Dankzij de oorlog hadden veel boeren last van schaarste en moesten ze andere manieren vinden om inkomsten te genereren. Eén oplossing daarop was om hun deuren te openen voor toeristen, die wilde ervaren hoe het is om op het platteland te leven en altijd toegang te hebben tot verse, lokale producten.

Ondanks dat het begin van agriturismo’s dus al in de jaren ’40 ligt, kreeg het concept pas erkenning in de jaren ’80 door regelgeving die boeren officieel toestond om extra inkomsten te genereren door toeristen te ontvangen. Sindsdien zijn agriturismo’s uitgegroeid tot een bloeiende industrie en een bekend stukje Italiaanse cultuur. Toeristen van over de hele wereld komen op deze agriturismo’s af voor een authentieke Italiaanse ervaring. Ze zijn zo populair, dat ze inmiddels ook in andere landen steeds meer te vinden zijn.

Wat zijn agriturismo’s precies?

Van oudsher zijn agriturismo’s boerderijaccommodaties waarbij je bij de mensen zelf verblijft en meehelpt op de boerderij. Bijvoorbeeld met het verzamelen van eieren voor het ontbijt of oogsten van groente voor het diner. Vervolgens wordt er vaak samen gekookt. Tegenwoordig is dat uiteraard een beetje aangepast aan alle verschillende reizigers. Veel zijn nog steeds wel een soort B&B, waarbij je mee kunt eten met de familie.

In sommige verblijf je in hetzelfde gebouw, maar sommigen hebben hun boerderij inmiddels omgetoverd tot een villa met zwembad en alles er op en er aan. Wil je dus echt een authentieke ervaring, kies dan de agriturismo die echt bij een boerderij of wijngaard hoort. Wil je vooral lekker in de natuur zitten, dan kun je voor een luxe versie gaan. Omgebouwd of niet, het zijn veelal nog steeds familie bedrijven dus je verblijft nog steeds bij locals.

Aangezien je verblijft op een boerderij of wijngaard, heb je meestal verschillende mogelijkheden om kennis te maken met het lokale boerderijleven. Denk daarbij aan een kijkje in de keuken van het wijn maken, een wijn proeverij, een kookles of een lesje kaas maken. Bij sommige agriturismo’s zijn dit extra activiteiten waar je extra voor betaald. Bij anderen wordt er juist van je verwacht dat je meekookt, zoals in de oorsprong van agriturismo’s de opzet was.

Waarom zijn agriturismo’s populair?

Authentieke ervaring: Voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring, bieden agriturismo’s een kijkje in het echte leven op het Italiaanse platteland. Laat de hectiek van de stad achter je, voor een familie accommodatie met gezamelijke maaltijden omringd door natuur.

Lokale cultuur en tradities: Een verblijf op een agriturismo is vaak zoveel meer dan gewoon een bed om in te slapen. Je helpt vaak mee met het koken van authentieke gerechten, waarbij je bijvoorbeeld leert hoe pasta gemaakt wordt. Maar daarnaast laten de eigenaren je maar wat graag hun geliefde omgeving zien. Ze vertellen je alles over het dorp en als er lokale evenementen zijn, zijn dit de mensen die je dat kunnen vertellen.

Culinaire ervaring: Er is simpelweg geen betere manier om kennis te maken met de lokale keuken, dan bij mensen thuis een zelfgemaakte maaltijd te eten. Die kans heb je bij agriturismo’s zeker, en dan ook nog eens met lokale ingrediënten. Veel beter wordt het niet.

Wat maakt agriturismo’s duurzaam?

– Die authentieke ervaring kan alleen in stand worden gehouden als er genoeg geld is om een boerderij draaiende te houden. Agritoerisme is een vorm van extra inkomsten, voor degenen die niet meer alleen van hun boerderij kunnen leven. Zonder de optie voor het verhuren van een deel van hun huis aan toeristen, hadden veel van deze boerderijen wellicht niet meer bestaan. Door een verblijf in een agriturismo te boeken, draag je dus bij aan het behoud van boerderijen en het stukje cultuur dat daar aan vast zit.

– Bovendien wordt er in Italië hard gewerkt aan nieuwe, duurzame machines en ecologische landbouw. De meeste agriturismo’s zijn daarom bijzonder duurzaam. Voeg daaraan toe dat alle maaltijden (grotendeels) van de eigen productie worden bereid of anders van boederijen in de omgeving, waardoor ook de maaltijden duurzaam zijn en zonder verwerkte of geïmporteerde ingrediënten. En uiteraard zorgt jouw verblijf er ook voor dat er weer meer geld is om de boerderij draaiende te houden, waardoor ook andere mensen in Italië kunnen genieten van dit heerlijke verse voedsel.

– En uiteindelijk is een verblijf in een agriturismo een leerzame ervaring, waardoor je weer een beetje dichter bij de natuur komt te staan. Zeker als je zelf uit een grote stad komt, kan het zijn dat je de binding met de natuur een beetje kwijt bent. Niet in de zin van “we moeten op blote voeten door het bos gaan wandelen en bomen knuffelen”. Maar een boerderij, waar je zelf je eten verbouwt en samenleeft met dieren die je van voedsel voorzien, geeft een heel nieuw inzicht in waar ons voedsel vandaan komt en wat de natuur voor ons kan betekenen als we het correct behandelen.

Wellicht leer je hoe je je kruidenplantjes vanaf nu wel levend kunt houden, of leer je de natuur om je heen meer waarderen. Meer waardering voor natuur, betekent automatisch dat we meer moeite doen om de natuur te beschermen. In welke zin dan ook. Of je nu besluit mee te doen met bomen plant projecten of dat je gewoon wat beter oplet op wat je achterlaat na een picnic, het zorgt voor een bewustwording die we allemaal wel eens kunnen gebruiken.