Bamboovement duurzaam bamboe merk

Lizet Wesselman - 02/01/2023

Bamboovement duurzaam bamboe merk

Lizet Wesselman - 02/01/2023

Bamboe is een steeds populairder wordend alternatief voor van alles en nogwat. Je hebt de bekende alternatieven zoals bamboe rietjes, bamboe tandenborstels en bamboe zonnebrillen. Maar bamboe wordt steeds vaker creatief in producten verwerkt, die voorheen verre van duurzaam waren. Bamboe daarentegen is een ontzettend duurzame oplossing, omdat het gigantisch snel groeit. Er zijn bamboe soorten die tot een meter per dag kunnen groeien, waardoor de voorraad dus een stuk sneller hersteld dan bijvoorbeeld wanneer je een boom kapt. Maar ook bijvoorbeeld katoen is een product waar we meer van gebruiken dan er daadwerkelijk is, waardoor bamboe ook een interessant alternatief is voor duurzame kleding. Bamboovement heeft er hun missie van gemaakt om al die fantastische duurzame initiatieven te verzamen in één webshop.

Wat maakt Bamboovement?

Natuurlijke en plasticvrije producten, waarvan het merendeel dus wel gemaakt is van bamboe. Maar bijvoorbeeld ook producten die daar dan weer goed mee samen gaan zoals tandpasta tabletten voor bij je bamboe-tandenborstel.

Voor zakelijke klanten hebben ze ook een leuke collectie aan duurzame cadeaupakketten. Deze zijn in samenwerking met andere duurzame merken, waardoor je een leuk pakket kunt kiezen zonder dat je het zelf samen hoeft te stellen. Helaas gaan ze op het moment per 10, maar misschien komen ze in de toekomst ook beschikbaar als leuk cadeau.  Aan het einde van het jaar kun je hier ook een duurzaam kerstpakket bestellen.

Welke duurzame aspecten hanteren ze?

De oprichter van Bamboovement is zelf ook een reiziger die in 2014 een wereldreis maakte. Daar kwam hij alle nadelige effecten van plastic tegen. Van eindeloos aanspoelend plastic op de stranden tot een baby zeemeeuw die bijna stikte door de hoeveelheid plastic in z’n maag. Na iemand ontmoet te hebben in Indonesië die een strandtent van bamboe had gebouwd, omdat het zo duurzaam en stevig is, besloten ze samen aan de slag te gaan met duurzame bamboe alternatieven. De ingrediënten van de producten die Bamboovement verkoopt zijn daarom het belangrijkste voor hun duurzame missie. Alle producten zijn volledig natuurlijk en plasticvrij. Met als missie “voorkomen dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen ronddrijft”. Dit geldt ook voor de verpakking, die volledig plasticvrij is. Er worden ook flinke stappen gezet om meer te compenseren dan er wordt uitgestoot met de verzending.

Maar daarbij werken ze ook samen met andere organisaties. Omdat ook de mensen achter Bamboovement inzien dat de strijd voor een duurzame planeet er niet eentje is die je in je uppie uitvecht. We moeten samenwerken om echt een verschil te kunnen maken.

Bamboovement werkt daarom samen met de organisatie IAHV en specifiek hun project “Climate Action Now”. Daarmee werken ze weer samen met één van de grooste herbebossing bedrijven ter wereld, Eden Reforestation Project. Zij hebben al biljoenen bomen geplant in de afgelopen jaren en gaan daar, met de hulp van Bamboovement, voorlopig dus fijn mee door. Bamboovement plant bomen voor elke bestelling en elke inschrijving voor de nieuwsbrief. Bij bestelling van de cadeaupakketten worden er zelfs 3 bomen per pakket geplant.

Ethische aspecten

ERP, de bomenplant organisatie, heeft een initiatief opgezet genaamd “Employ-to-plant”. Helaas zijn de groost vervuilende landen vaak niet degenen die de gevolgen voelen. Degenen die de gevolgen voelen, zijn de vaak al arme landen die ook nog eens niet de middelen hebben om de schade te herstellen. Bomen zorgen voor het behoud van ecosystemen en helpen bij het voorkomen van onder andere zandstormen en overstromingen. Het is dus vooral de lokale bevolking rondom deze ontbossing projecten die daar last van heeft.

Met het employ-to-plant project schakelen ze de lokale bevolking in, bij de boomplant-projecten. Zij krijgen een normaal leefbaar loon voor het planten van bossen. Zo wordt dus niet alleen de natuur hersteld en hun leefomgeving veiliger gemaakt, maar worden ook de leefomstandigheden verbeterd. Iedereen blij dus.

Dit is één van de beweegredenen van Bamboovement om met ERP samen te werken, omdat zij ook vinden dat een samenwerking met de lokale bevolking cruciaal is voor een succesvol project.

Verder is er weinig bekend over de productie van de producten, behalve dat het project dus startte met een lokale ondernemer in Indonesië. Het begon dus ontzettend ethisch, en ik ga er dus eigenlijk niet vanuit dat dat opeens veranderd is. Maar ik weet niet of die samenwerking er nog altijd is of dat de producten nu ergens anders worden gemaakt.

Zijn de producten veganistisch?

Ja, alle producten zijn veganistisch. De bamboe die wordt gebruikt is een vorm die Panda’s niet eten. Dus ook die lijden er niet onder.

Algemeen oordeel over Bamboovement

Ik heb zelf nog geen bestelling geplaatst bij Bamboovement, maar gebruik wel al jaren enkele van de producten die zij aanbieden. Als je al m’n blogs leest weet je dat ik ontzettend fan ben van de herbruikbare wattenschijfjes. Ook gebruik ik zelf al jaren de wattenstaafjes met bamboe. Ik vind die herbruikbare versie toch nog een beetje een vreemd concept, maar wilde wel echt een alternatief voor die plastic stokjes. Dus zodra dat alternatief er kwam, keek ik niet meer achterom.

De bamboe opzetborstels ga ik zeker bestellen! Wij hadden vrij snel elektrische tandenborstels en ik kan me echt niet voorstellen hoe mensen nog steeds met gewone tandenborstels poetsen. Ik nam ze wel eens mee op reis maar mijn tanden voelen gewoon echt niet schoon. Bamboe tandenborstels zijn er al jaren, maar opzetborstels bleven achter. De eerste versie zag ik volgens mij pas in begin 2021, maar die waren dan weer alleen geschikt voor de duurzame tandenborstel, en ik had mijne pas 2 jaar. Dat was dus geen optie. Deze passen op alle gebruikelijke tandenborstels, dus dat ik perfect!

Verder spreekt het verhaal mij heel erg aan en ik denk dat de meeste reizigers zich hierin kunnen vinden. Ook ik kom op mijn reizen eindeloos veel zwerfafval tegen. Gister op Zakynthos nog vonden mensen het blijkbaar nodig om hun grof vuil van de berg af te gooien en zelfs op 550 meter hoogte vond ik nog plastic bekertjes. Dit was voor mij ook zeker een reden om duurzamer te leven en tips & tricks te delen met mijn lezers, omdat het gewoon anders kan. Dus ik ben persoonlijk fan! En geloof ook echt in de beweegredenen van het bedrijf en hun streven om het juiste te blijven doen.

Naar welke landen verzendt Bamboovement?

Bamboovement verzendt binnen Europa