Duurzame zonnebrandcrème voor het milieu
Lizet Wesselman - 23/03/2022Duurzame zonnebrandcrème voor het milieu
Lizet Wesselman - 23/03/2022Zonnebrandcrème is ontzettend belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Naast een lichte verbranding, die wel weer hersteld, kan het ook blijvende schade opleveren zoals pigment gerelateerde afwijkingen. Hierdoor ontstaan donkere of lichte vlekken op de huid zodra je in de zon komt. Een nog erger gevolg van UV-straling op de huid is huidkanker. Ik ga je dus niet vertellen dat je geen zonnebrandcrème meer moet gebruiken. Maar ik wil je wel adviseren te kijken welke zonnebrandcrème je gebruikt, en hoe slecht deze voor het milieu is. Laat me dit verder uitleggen.
Schadelijke stoffen in zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème bestaat, zoals alle cosmetica, uit verschillende ingrediënten. Elke crème heeft zijn eigen samenstelling en er zijn verschillende ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Met name het koraal krijgt het zwaar te verduren, deels ook omdat we met onze ingesmeerde lichamen zo de zee in rennen.
Microplastics in zonnebrandcrème
Microplastics zitten in veel cosmetica en helaas ook in veel zonnebrandcrème. Het gevaar van microplastics is dat ze het ecosysteem in de zee aantasten. Bovendien kunnen zeedieren de plastic stukjes binnen krijgen, waardoor hun maag langzaam vult met plastic. Omdat dit niet verteerbaar is, blijft het in de maag zitten tot die zo vol zit dat ze niet meer kunnen eten en dus verhongeren. Omdat ze zo lastig uit het water te filteren zijn, blijven ze eeuwig rondzweven. Zo komen ze ook in ons drinkwater terecht en het water wat wordt gebruikt voor onze gewassen. Dikke kans dus dat je portie groenten van gisteravond met een gratis lading microplastics werd geserveerd. Dit is ook voor ons niet gezond. Toch is het niet verplicht voor cosmeticabedrijven om te vermelden dat er microplastics in een product zitten.
Hoe weet je dan welke producten milieuvriendelijker zijn? Door te letten op labels of door apps te gebruiken die producten kunnen scannen er beoordelen. Een voorbeeld van zo’n app is Beat the microbead van Plastic soup foundation.
Duurzame labels
De labels die een product zonder microplastics kan krijgen zijn:
- het Europees ecolabel
- Demeter keurmerk
- Nordic Swan label
- Cosmos organic
- Natrue
- Zero plastics inside
Heeft jouw gewenste product geen label? Dan kun je kijken of één van onderstaande ingrediënten erin zit. Dit zijn bekende microplastics. Zitten deze ingrediënten in de zonnebrandcrème? Dan weet je dus zeker dat er microplastics inzitten. Helaas is het geen volledige garantie dat je zonnebrandcrème plasticvrij is als deze ingrediënten er niet in zitten, maar je weet in ieder geval wat je zeker moet ontwijken.
- Dimethicone
- Triacontanyl pvp (mogelijk)
- Acrylates crosspolymer
- Acrylates copolymer
- VP/Hexadecene copolymer
- Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer (mogelijk)
- Carbomer
- Styrene copolymer
Zelf ben ik fan geworden van duurzame zonnebrand sticks. Deze zitten in een kartonnen verpakking en zijn dus licht, klein genoeg voor in je tas en volledig biologisch afbreekbaar.
Schadelijke UV-filters
Waar het vooral mis gaat, is juist bij de ingrediënten die we nodig hebben voor de bescherming van onze huid, de UV-filters. Er zijn allerlei reguleringen die ervoor zorgen dat de producten niet giftig zijn voor mensen, maar er wordt helaas weinig aandacht besteed aan het milieu. En dat terwijl we juist met zonnebrandcrème een extra risico vormen. Hoe vaak ren jij de zee in, na het gebruik van zonnebrandcrème? Of dat nou een uur geleden was of langer, de crème is ontworpen om lang op de huid te blijven zitten en komt dus hoe dan ook in ze zee terecht.
Welke UV-filters zijn schadelijk?
Er zijn verschillende type filters en verschillende meningen over wat goed en slecht is. Het nadeel hierin is dat vooral wordt gekeken naar wat slecht is voor mensen, en niet zozeer naar wat slecht is voor het milieu. Om de schadelijke invloed van zonnebrandcrème op mensen te beperken zijn er regelingen die de hoeveelheid aanwezige ingrediënten aan banden legt. Hierin zijn chemische filters het slechtst en mag hiervan maar 3-10% worden toegevoegd aan een product. Voor zink- en titaniumoxide is een hoger percentage vastgesteld, namelijk 25%. Deze filters worden namelijk gezien als beter alternatief. Helaas zijn ze voor het milieu nog steeds schadelijk. Onder invloed van de zon veranderen ze namelijk deels in waterstofperoxide, wat giftig is voor veel plankton en vissen. Dit is een kleiner deel dan bij de chemische filters, maar nog steeds ver van ideaal.
Welke UV-filters zijn milieuvriendelijk?
Zoals ik al zei, zijn er verschillende manieren om de schadelijke invloeden te berekenen. De enige die volledig kijkt naar de milieueffecten van UV-filters in zonnebrandcrème is het Nordic Swan Ecolabel. Wil je dus zeker weten dat de UV-filter milieuvriendelijk is? Ga dan voor producten met dit label.
Kun je de producten met dit label niet vinden? Bekijk dan de ingrediënten om er zeker van te zijn dat je een goede keuze maakt. Hieronder vind je 3 lijstjes met groene ingrediënten (het minst schadelijk, sommige hiervan worden ook goedgekeurd door het Nordic Swan Ecolabel), oranje ingrediënten en rode ingrediënten die je zou moeten vermijden.
- Benzofenon-5 / Benzophenone-5
- Benzylideen kamfer sulfonzuur / Benzylidene camphor sulfonic acid
- Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
- Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
- Dinatriumfenyldibenzimidazol-tetrasulfonaat / Disodium phenyl dibenzimidazole tetrasulfonate
- Peg-25 PABA / Polyethylene glycol (25) PABA
- Fenylbenzimidazol sulfonzuur / Phenylbenzimidazole sulfonic acid
- Polysilicon-15
- Natriumfenylbenzimidazolsulfonaat / Sodium phenylbenzimidazole sulfonate
- Titaandioxide (nano*) / Titanium dioxide
- Tris-Bifenyl Triazine (nano*) / Tris-biphenyl triazine
- Benzofenon-3 en -4 / Benzophenone-3 en -4
- Kamfer Benzalkoniummethosulfaat / Camphor benzalkonium methosulfate
- Diethylhexyl Butamido Triazone
- Drometrizole Trisiloxane
- Ethylhexyl Methoxycinnamate
- Ethylhexyl Salicylaat / Ethylhexyl Salicylate
- Ethylhexyl Triazone
- Methyleenbis-benzotriazolyltetramethylbutylfenol (nano) / Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol
- Phenylene bis-diphenyltriazine
- Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid
- 4-Methylbenzylideen-kamfer / 4-methylbenzylidene camphor / 4-MBC
- Butylmethoxydibenzoylmethaan / Butyl methoxydibenzoylmethane
- Ethylhexyl Dimethyl PABA / Ethylhexyl dimethyl para-aminobenzoic acid (PABA)
- Homosalaat / Homosalate
- Isoamyl P-methoxycinnamaat / Isoamyl P-methoxycinnamate
- Octocryleen / Octocrylene
- Polyacrylamidomethyl-benzylideen-kamfer / Polyacrylamidomethyl Benzylidene Camphor