Het belang van een positieve local impact

Lizet Wesselman - 14/07/2023

Het belang van een positieve local impact

Lizet Wesselman - 14/07/2023

Reizen is een fantastische manier om nieuwe culturen te ontdekken, adembenemende landschappen te verkennen en onvergetelijke ervaringen op te doen. Maar ik denk dat je je best voor kunt stellen dat niet iedereen blij wordt van een achtertuin vol met toeristen, omdat er weer een “hidden gem” ontdekt is. Helemaal niet wanneer er hordes tourbussen langskomen en al die toeristen alleen maar even uitstappen voor een foto, mogelijk nog wat troep op de grond gooien, en vervolgens weer wegtuffen. Zo heeft de lokale bevolking meer last van toeristen dan profijt. Toch zijn er gelukkig genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je wel een positieve local impact maakt en ze wél blij met jou als reiziger zijn.  

Wat is local impact?

Local impact is de impact die je maakt op locatie. Dat omvat eigenlijk alles wat je doet op je reisbestemming. Het is onder te verdelen in een aantal onderdelen.

Local impact op de natuur

Bijvoorbeeld door wild te kamperen waar dat niet toegestaan is of koraal aan te raken tijdens je snorkel trip (koraal sterft af door aanrakingen omdat het de slijmlaag aantast). Maar ook door niet zuivere organisaties te bezoeken die dieren uitbuiten. Geen enkele vorm van contact is normaal voor dieren en hoe ethisch deze organisaties ook claimen te zijn, de dieren worden gebruikt voor de entertainment van toeristen. Denk aan baden met olifanten, op de foto met een slang of tijger of zwemmen met dolfijnen.

Een voorbeeld van een positieve local impact zou dan zijn dat je rommel van anderen opruimt als je dat tegenkomt tijdens je hike, of dat je mensen erop aanspreekt dat ze niet netjes met de natuur omgaan.

Local impact op de bevolking

Bijvoorbeeld door ’s nachts luidruchtig langs lokale woningen te lopen, lokaal personeel onbeleefd aan te spreken en geen rekening houden met de leefomgeving van de lokale bewoners. Bijvoorbeeld door zomaar hun tuin in te lopen. Maar nog een stapje verder gaat de local impact ook om waar je kiest je geld te spenderen. Juist in locaties waar toerisme heel hard groeit, krijgt de lokale bevolking te maken met flinke concurrentie van grote internationale ketens. Dat kunnen zowel ketenhotels zijn, maar ook de bekende fast food restaurants, internationale kledingmerken en zelfs souvenirwinkels met bulk orders uit China.

Als jij op reis nog steeds nieuwe kleding koopt bij je oude vertrouwde winkels, vervolgens een koffie besteld bij de welbekende keten en ’s avonds neerploft op je bedje in je ketenhotel, draagt jouw trip dus helemaal niks bij aan de lokale bevolking. Je “local impact” is dus minimaal of zelfs negatief. Zelfs als je dus wel rekening houdt met je omgeving, hebben ze waarschijnlijk nog steeds weinig baat bij jouw bezoek.

Een manier om dit om te zetten naar een positieve local impact is door je bewust te zijn van de lokale bevolking en waar zij te vinden zijn. Welke winkel is al 3 generaties in de familie en welke winkel staat een deel van hun winst af aan een rijke oprichter ergens in een ander land?

Local impact op de cultuur

Huh, je kunt invloed hebben op de lokale cultuur? Zeker. Dit is eigenlijk een direct gevolg van je impact op de bevolking. Bijvoorbeeld doordat kleine bedrijven failliet gaan door de opkomende concurrentie van die grote internationale ketens. Het zijn juist deze bedrijven die vaak een platform bieden voor culturele gewoontes. Denk aan de lokale kroeg op de hoek die op vrijdagavond een open mic night organiseert, waar lokaal talent op kan treden. Of dat familierestaurant waar een hele muur beschikbaar wordt gesteld voor lokale kunstenaars, zodat mensen daar een kunstwerk van iemand kunnen kopen.

Wanneer dit soort lokale gelegenheden plaats moeten maken voor de bekende concurrentie, raken die lokale artiesten hun platform kwijt. Met soms als gevolg dat deze mensen wegtrekken uit de kleinere dorpjes. En aangezien iemand die ketens moet bemannen, worden er juist weer mensen van buitenaf naar die locatie gelokt, waardoor het personeel niet eens meer uit hetzelfde land komt. Kijk eens rond in Amsterdam, daar gebeurt hetzelfde. Maar ook bijvoorbeeld in Venetië doet de overheid al jaren pogingen om Italianen terug te halen naar de stad, omdat het merendeel door de drukte is vertrokken. Hoe mooi Venetië ook is, je vindt er weinig authentieks meer. Zelfs de Venetiaanse maskers zijn vaak gemaakt in China..

Hoe kun je zorgen voor een positieve local impact?

Steun lokale bedrijven: Koop producten van lokale (rommel)markten, dineer in lokale restaurants en verblijf in kleinschalige accommodaties die al jaren door dezelfde familie worden gerund. Of verblijf bijvoorbeeld in een homestay. Dit draagt bij aan de economische ontwikkeling van de plaatselijke bevolking. En boek je tours met lokale organisaties, in plaats van een reisorganisatie in Nederland.

Respecteer de cultuur: Pas je aan aan lokale normen en waarden. Leer en respecteer de gebruiken, taal en kledingvoorschriften.

Minimaliseer je ecologische voetafdruk: Kies voor duurzame transportmiddelen, verminder je water- en energieverbruik en minimaliseer afval.

Wees een bewuste consument: Denk na over de producten die je koopt en vermijd activiteiten die schadelijk zijn voor dieren of de natuur. Dit geldt ook voor de restaurants die je kiest. Ga voor restaurants die vooral koken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten in plaats van geïmporteerde ingrediënten.

Doe vrijwilligerswerk: Heb je meer tijd voor je reis, bijvoorbeeld tijdens een wereldreis of een tussenjaar? Overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen. Er zijn verschillende platformen, zoals WorkAway of Worldpackers, waarbij je je kunt aanmelden voor vrijwilligerswerk in ruil voor onderdak en maaltijden. Bespaart je ook nog eens geld! Vaak is er een minimum verblijf van een week, soms langer. En het werk verschilt van helpen met de druivenoogst op wijngaarden in Italië tot lesgeven op scholen in China, staat ook nog eens goed op je CV!