Homestays als duurzame accommodatie

Lizet Wesselman - 24/06/2023

Homestays als duurzame accommodatie

Lizet Wesselman - 24/06/2023

In de afgelopen decennia is de vraag naar duurzaam reizen en responsible tourism gestaag toegenomen. Reizigers zijn zich steeds meer bewust van de impact die hun vakanties hebben op het milieu, de cultuur en de gemeenschappen die ze bezoeken. Eén manier waarop je als reiziger kan bijdragen aan duurzaamheid en local impact is door te kiezen voor homestays. Homestays bieden een unieke mogelijkheid voor een echt lokale ervaring, omdat je bij een lokale familie verblijft. Je krijgt echt een kijkje in de keuken en hoogstwaarschijnlijk kennen zij alle hidden gems en familiebedrijven in de buurt.

Wat zijn homestays?

Homestays zijn duurzame accommodaties waarbij je verblijft bij een lokale familie. De opzet kan verschillen, van een kamer bij hen in huis tot een tuinhuisje waarin je verblijft. Toegegeven, met de opkomst van homestays is het soms lastig om het verschil tussen een homestay en B&B te begrijpen en wellicht is het ook wel vergelijkbaar. Het verschil is vooral dat er bij een homestay echt wordt geprobeerd om die lokale ervaring te creëren, waarbij je echt voor het diner bij de familie aan tafel schuift. Ze zijn bereid om je met alles te helpen, nemen je wellicht wel mee om de omgeving te ontdekken of bieden unieke workshops zoals een kookles. Of je wordt gewoon aan het werk gezet voor het diner, je wordt immers tijdens je verblijf gezien als een familielid. In tegenstelling tot een verblijf in een hotel waar je een vakantieganger bent die op verzoek wat flyers krijgt van musea en activiteiten.

Duurzaam reizen en responsible tourism

Concious travel (bewust reizen), duurzaam reizen en responsible tourism (verantwoord tourisme) zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Uiteindelijk draaien ze allemaal om de impact van toerisme op het milieu, de economie en de lokale culturen te minimaliseren en zelfs te verbeteren. Duurzaam reizen richt zich vooral op de impact die we als reizigers op de aarde hebben. Maar responsible tourism en concious travel draaien om ons eigen bewustzijn van die impact en vervolgens het nemen van onze verantwoordelijkheid om onze local impact zo positief mogelijk te maken.

Door te kiezen voor homestays, maken reizigers een bewuste keuze om duurzaam te reizen. Homestays hebben over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk dan grote hotelketens, omdat ze meestal minder energie en water verbruiken en minder afval produceren. Daarbij hebben ze vaak een eigen groentetuin voor verse ingrediënten voor de maaltijden, wellicht zelfs met verse eieren van de eigen kippen.

Bovendien kunnen je hosts je ook helpen met tips & tricks om de rest van je reis ook duurzamer te maken. Zoals regels rondom recycling, maar ook tips voor lokale organisaties voor je tours en lokale, duurzame restaurants om te eten. Ook weten zij wat voor restricties er zijn rondom de bescherming van de lokale flora en fauna, waardoor je met een gerust hart de natuur in kunt trekken.

Responsible travel en local impact

Een belangrijk aspect van responsible tourism is het streven om een positieve impact te hebben op de plaatsen die we bezoeken en de mensen die er wonen. Homestays spelen hierbij een cruciale rol. Door bij een lokale familie te verblijven, besteed je dus je geld direct aan de lokale gemeenschap. Een keten hotel levert vaak vooral veel op voor de eigenaar, maar er wordt zelden terug geïnvesteerd in de gemeenschap. Wordt dat wel gedaan? Dan is dat een definitie van een duurzaam hotel. Maar soms is het lastig om te achterhalen of die lokale investering wel echt gehanteerd wordt. Verblijf je in een homestay bij een lokale familie, dan weet je zeker dat je geld lokaal terecht komt en je er een lokaal gezin mee helpt.  

Bovendien krijg je een eerste rang inkijkje in de lokale cultuur. Je kunt je gastfamilie het hemd van het lijf vragen over culturele gewoontes, tradities en de geschiedenis. Zo geef je de lokale gemeenschap ook een kans om hun tradities en cultuur te blijven delen met reizigers. Dit soort accommodaties hebben veel concurrentie van de gevestigde keten hotels, waardoor veel van deze eenvoudige culturele uitwisseling verloren gaat. Door een homestay te kiezen over een internationale keten, help je dus mee aan het behoud van die lokale cultuur. Bovendien ga jij naar huis met een mooie ervaring en veel beter begrip over de cultuur dan wanneer je deze interacties niet had gehad. Hierdoor vertel jij wellicht je vrienden en familie net even iets enthousiaster over deze reislocatie, waardoor toerisme gestimuleerd wordt.

Deze eenvoudige accommodatie keuze draagt dus op verschillende manieren bij aan de local impact.

Authentieke ervaring van homestays

Aan de andere kant houdt conscious travel in dat je als reiziger op zoek bent naar een authentieke ervaring. Je wilt je echt onderdompelen in de cultuur en het land ervaren zoals de lokale bevolking dat doet, weg van de massa’s toeristen. Homestays bieden precies dat. Je bent immers letterlijk in iemands huis, je staat midden in hun dagelijks leven en dagelijkse routine.

Door bijvoorbeeld samen te koken en het gesprek met het gastgezin aan te gaan, kun je als reiziger veel meer leren over de lokale cultuur. En als iemand die er inmiddels een aantal heeft uitgeprobeerd, kan ik je garanderen dat deze verblijven je bijblijven! Niks mis met de prachtige plekken die populaire toeristische attracties zijn geworden, maar voor die echte authentieke ervaring biedt een homestay je nog zoveel meer dan alleen die toeristische ervaring.

Zelf had ik een fantastische authentieke ervaring in een homestay in Moldavië. 

Hoe boek je homestays?

Ben je overtuigd van de charme van homestays? Het is niet moeilijk om ze te vinden, als je eenmaal weet van het bestaan. Er zijn specifieke websites voor homestays, zoals homestay.com. Maar ook op Booking.com kun je kiezen voor homestays en uiteraard kun je via Airbnb een kamer bij een local boeken. Dat is niet officieel een homestay, want bij een homestay is vaak wel iets georganiseerd om samen te doen, om echt tijd samen door te brengen. Maar het is wel een optie om bij een local te verblijven.