reBuy duurzaam refurbished merk

Lizet Wesselman - 02/04/2023

reBuy duurzaam refurbished merk

Lizet Wesselman - 02/04/2023

Technisch gezien is reBuy niet echt een merk, maar meer een platform waar je duurzame producten kunt kopen. Maar omdat de impact van het platform zo groot is en ik zelf zo’n fan ben, wil ik deze toch graag delen in deze serie. reBuy is een platform waar je refurbished elektronica kunt kopen. Zij knappen gebruikte producten op en jij kunt ze hier dus tweedehands kopen. Geen gedoe met marktplaats en producten die toch niet zo goed zijn als mensen zelf adverteren én met garantie.

Wat verkoopt reBuy?

Op reBuy koop je allerlei soorten elektronica. Van camera’s tot laptops, accessoires zoals headphones en ereaders. Uiteraard ligt het er wel een beetje aan wat er beschikbaar is. Zo kon ik helaas geen laptops vinden van merken die ik graag wilde kopen, omdat ze alleen MacBooks verkopen. Maar mijn nieuwe camera en lenzen heb ik hier wel vandaan en ik koop eigenlijk al jaren mijn camera-apparatuur hier.

Wat er wordt aangeboden, ligt er weer aan wat mensen aan reBuy verkopen. Want naast een koop platform, is het ook een platform waar jij zelf je oude telefoons, camera’s en spelcomputers aan kunt verkopen. Je kunt gemakkelijk een prijsopgave opvragen door een aantal vragen over je product te beantwoorden. Dit wordt achteraf nog wel gecontroleerd, waardoor je bedrag soms toch wat lager uitvalt dan je misschien hoopte. Maar dan krijg je wel de kans om je product weer gratis terug te laten sturen.

Welke duurzame aspecten hanteert reBuy?

We leven in een wereld waar de meesten vaak het nieuwste van het nieuwste willen, waardoor elektronica na enkele jaren gebruik alweer worden weggedaan. Dat is ontzettend zonde, want vaak zijn de producten nog prima bruikbaar! Soms kunnen ze een opknapbeurt gebruiken, maar dan kunnen ze nog jaren mee. Het probleem hierbij is dat de productie van elektronica ontzettend veel energie kost en dus een grote impact op het milieu heeft. Wanneer je die laptop, telefoon of camera vervolgens 10-15 jaar gebruikt, valt die impact in verhouding best wel mee, omdat het wordt verdeeld over al die jaren. Maar als je na 2 jaar weer een nieuwe telefoon koopt, is de impact natuurlijk veel groter. Zo stoot de productie van een smartphone ongeveer net zo veel uit als je auto over een afstand van 250 km. Dat is nogal wat.

Door refurbished producten te kopen, kun je de uitstoot van je elektronica met gemiddeld 75% verminderen! Die overige 25% is dus de uitstoot die het kost om het apparaat op te knappen, zodat het weer zo goed als nieuw is.

Bovendien zorgt het ervoor dat er minder e-waste is. Dat is het afval dat ontstaat doordat veel elektronische producten niet op de juiste manier worden verwerkt. Veel elektronica wordt gemaakt met materialen die slecht zijn voor het milieu, en vaak ook voor de gezondheid van mensen en dieren, zoals lood en kwik. En daarbij zijn veel van die gebruikte stoffen niet eindeloos in onze aarde te vinden en putten we de aarde flink uit, door dit uit de grond te halen.

Het produceren van elektronica kost dus een stuk meer dan enkel uitstoot van de productie, de impact van onze favoriete producten is heel groot en door refurbished artikelen te kopen maken we flinke duurzame stappen.

Welke ethische aspecten hanteert reBuy?

Wat betreft ethische aspecten werkt het bij reBuy ook niet echt zoals bij andere bedrijven, aangezien zij de producten niet maken. De producten worden in de bedrijfspanden van reBuy in Duitsland opgeknapt, waar ze zelf wel een heel ethische werkplaats draaiboek hebben en zich inzetten tegen discriminatie en pesten bijvoorbeeld. Maar daarnaast hebben zij natuurlijk niks te maken met het daadwerkelijke productieproces van de elektronica zelf, en daar gaat het vaak mis. Het is dus verstandig om de merken zelf nog even onder de loep te leggen hoe het zit met arbeidsomstandigheden in de fabrieken van die elektronicamerken.

Algemeen oordeel over reBuy

Ik gebruik reBuy zelf al jaren voor mijn refurbished fotoapparatuur en ben heel tevreden! Het is ontzettend gemakkelijk om items te verkopen. Ik vind zelf de prijzen hiervoor schappelijk. De prijs van een “nieuw” product bij reBuy liggen standaard hoger dan het bedrag dat jij ervoor krijgt als je het aan hen verkoopt, maar dat is natuurlijk logisch. Er zitten natuurlijk kosten aan het opknappen van de apparatuur en ze moeten er wel wat aan verdienen. Daarmee nemen ze wel de rompslomp van het zelf proberen te verkopen uit handen, dat is het voor mij al helemaal waard.

Qua aankopen is het zeker een beter alternatief dan tweedehands. Je weet 100%  zeker dat de apparaten goed werken en geen beschadigingen hebben (tenzij dit wordt aangegeven). Bovendien heb je 21 dagen bedenktijd, voor als het toch niet bevalt, of krijg je 3 jaar garantie als je het product wel houdt. Dat krijg je via marktplaats natuurlijk niet.

Ik hoop wel dat ze nog gaan uitbreiden qua aanbod. Zo heb ik bijvoorbeeld niet zo veel met MacBooks en hebben ze ervoor gekozen om enkel dat merk aan te bieden qua laptops. Staat het product niet op de website? Dan kun je het ook niet verkopen. Maar dus ook niet kopen. En daar zit zeker nog ruimte voor verbetering.

Het loont ook zeker wel om prijzen te vergelijken met nieuwe producten. Soms is de vraag zo hoog dat de prijs weinig meer verschilt met een nieuw product. Het duurzame aspect van een refurbished item is natuurlijk het belangrijkste, maar het moet ook wel leuk blijven. Mijn nieuwe camera stond op een bepaald moment voor €979 aangeboden, terwijl de nieuwprijs €1099 was met 5 jaar garantie.

Maar over het algemeen is het echt mijn go-to geworden voor nieuwe apparatuur en kijk ik altijd eerst op reBuy wat er aangeboden wordt, voor ik naar een nieuw item ga kijken.

In welke landen levert reBuy?

reBuy koopt en verkoopt momenteel binnen de volgende landen:

  • Nederland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Spanje
  • Italië